28 Januari 2014

Masak-Masak | Ikan Kukus Kuah Asam

Assalamualaikum
Lambat rini!
Banyak urusan nak settlekan dulu :)

Arini nak citer pasal masak-masak la hihi...

Weekend baru ni tetiba rasa cam maaaalas sgt nak masak
Tapi orang dlm umah nak gak makan kan
Kena la ke dapo jugak...
Tapi nak masak yg simple-simple jek
PapaZN dah offer nak masak
Tapi rasa cam takbest la plak bila dia yg take over dapo, huhu

Last-last masak la masakan yang paling simple, hehe
Dasar kan?! :P

Maka, terhasil lah Ikan Kukus Kuah Asam
Senang keje, kukus sudaaa ;)

Biasanya kuah asam ni sedap cicah ngan ikan bakar kan
Tapi kali ni MamaZN buat kuah ni lawan dengan ikan kukus
Resepi MamaZN amik kat FBPage-BukuResepi
Cam sedap je, tu yg nak try tu :)

Caranya cam kukus biasa jugak
Cumanya ikan tu direndam dengan kuah asam
Dan dikukuskan sekali
Kukus dalam 15-20minit pastu dah siap :)

Ada MamaZN printscreen bahan-bahan untuk air asam tu
Leh la kot sesape nak try buat
Tapi ramai je yg dah expert buat kan
MamaZN jek baru 1st time nak merasa hasil air tangan sendri
Haha! :P

16 comments:

Sidratul Muntaha berkata...

masak jangan tak amsak nad...
sihat sentiasa dengan masakan emak...
kan zakwan kan?
kan nayli kan?
ahahaha

Iela Fazielah berkata...

sedapnyer nad.. leh buat resepi diet atkins akak ni... ikan kukus asam.... terliur lak

Adlin Mohamad berkata...

lunch selalu makan ikan kukus cara cam ni kedai akk belakang ni ahri2 masak ikan ni hehehe ..
kat umah ada pari siap perap balik kang bako cicah cili kicap sbb buat air asam x bape nk terangkat kekeke

Zura@Iwan berkata...

simple je kn nad..
bleh try ni
thks sharing..

eima berkata...

hmmm nampak besh ...mesti lebih sedap dr ikan rebus bubuh dlm air asamkan ... sbb bawang tu masak lagi manis tu

syawalsimpsons berkata...

boleh try ni...baguih nad ni...sue kalobuntu2 tak tau masak apa...mmg blog nad n ina intanberlian la sue carik

Mar Mansor berkata...

nampak menarik..lebih menarik bila ada belancan..

lieyalatif berkata...

menarik ni nad....lagi2 dpt lauk nasi panas...so dah cukup la tu....berhirup2 kuah asam nye tu.....lieya ni pengukus bocor plak...nak kene beli penampal die tu....nanti leh cube....lieya suke lauk2 mcm nih.....

Lynn Hamzah berkata...

kecur kecur...alahai...

Petak Bunga berkata...

meriah bahannya mesti sedap.
helaty lagi tu..less oil

mama lieyna berkata...

Macam lazat je wlu simple... nnti nak buat gak, kalau ikan fresh2 sedap kan.. :-)

lia berkata...

iskkk apa2 pon yg Nad letak kat cni, smua nmpk menyelerakan tau..

ALoNa CintamaniszLite berkata...

hmm...bagus jugak nad kongsi resepi ni. Akak ngan abang mmg nak makan simple2 dan kurangkan minyak ni bila dok berdua. Tapi bila budak2 ni balik kena ler ada menu yg lain...huhu.

el berkata...

senang benauuu hahahaha
ni tuk pantang boleh ke haha

Myra Jay berkata...

Menu sihat ni berkukus bagai :)

ch@ berkata...

Ok, masuk satu menu lagi utk ikan kembung. Thanks akak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...