16 Januari 2014

Masak-Masak | Apam Beras (Resepi)


Sebenarnya dah lama dah ada simpan (printscreen) Resepi Apam Beras ni
Tapi tu la, tak terbuat-buat pun
Punya la lama dok tersimpan jek
Kebetulan aritu ada la lebihan nasi putih
Tetiba terasa macam nak try buat apam beras ni
Kebetulan bahan-bahan pun ada kat umah
Untuk pengetahuan, ni kali pertama MamaZN nak buat apam beras
Risoooo jek kalu tak jadi, muaahaha! =p

 Alhamdulillah menjadik jugak kihkihkih
Suka sangat! =p
Tapi AtokZN & PapaZN cakap agak manis sket
It's ok, memang penting kata-kata kritikan camtu
Supaya akan datang boleh perbaiki lagi mutu masakan 
(ececece, poyo nya! =p) 
Jadiknya pasni bleh adjust kasi kurang manis :)
Cemana bleh terlebey manis ntahhhh
Aisey, rugi-rugi... Dah la gula mahal skrg ni, haha!
Amboi berkiranya! =p


Rupa nampak buruknya...!
Tapi rasa not bad
Ni kalu ada kelapa parut tu lagi sedap kan? ;)


MamaZN nak share resepi kat blog ni la
Hehehe
Padahal baru jek pertama kali buat =p
Pastu bukan resepi sendrik plak tu, kikiki
MamaZN copy dari FB Page: Buku Resepi
Kredit utk empunya yang sudi share resepi tu :)

Resepi Apam Beras

Bahan-bahan :
2 cawan lebihan nasi
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 1/2 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 sudu teh yis (mauripan)

Cara-cara :
1. Blend nasi dan air sehingga betul-betul hancur
2. Masukkan gula dan blend skali lagi
3. Dalam bekas lain, ayak tepung gandum, tepung beras & yis
4. Satukan bahan kisar dengan tepung - gaul sebati
5. Perapkan selama 3 jam
6. Panaskan pengukus dan sapukan sedikit minyak pada acuan apam
7. Kukus selama 20-30minit atau sehingga apam betul-betul masak

*betul-betul masak : takde bahan melekat bila dicucuk dengan lidi @ pisau

Pasni tah bila pulak nak buat lagi
Tunggu rekues dari PapaZN jek la kot
ZakwanNayli tak berapa suka makan apam
MamaZN pun kureng sebenarnya makan apam ni
Tapi sesaje jek nak try buat :)


PapaZN kata, LULUS! ;)



7 comments:

lieyalatif berkata...

lieya penah rase nad! tapi org bawak laa ekekekeek...lieya ni bab2 buat kuih ni mmg lemau sikit heheeheh...kire nad mmg rajin laa nieh....

Iela Fazielah berkata...

wah...... yg penting boss besar kata lulus dah bahagia...kan!

Falsya berkata...

Nak tergelak tgk papaZN makan apam..mmg sgt lukus kalau reaction muke gitu..ahahahha..

Feveret kuih kite time bulan pose selain kuih sampan..hehe

Lily@MamaZaraZareef berkata...

rajinnya buat kuih muih kan..bilelah kite nak rajin macam nad..hukhukhuk

Lily@MamaZaraZareef berkata...

ehhh..lupe nad tanya pasal bajet uss..heehhe..kite mmg tak detail buat kira2 mcm org lain..tp package hotel+uss+transport dlm rm800 lebih sket..then belanja2 kat uss dlm 200sdg=rm500 gakla..then tambah tolak duit minyak, makan2 kat jb sume total rm1500 plg sket kot..hihihihi..sume main anggaran kan..

LYAfrina berkata...

rajinnya..lya klo bab buat kuih2 tu kurang sikit..kalo memasak lauk pauk .rajin la

Fiza Rahman berkata...

Simple jer resipinya yer. Nnt nak try lah. Tapi kena beli periuk kukus dulu ☺

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...