09 Januari 2014

Malam Jumaat, Malam Pencetus!

Haaaa, jangan dok pikiaq lain nooo
Hehe
Asal sembang malam Jumaat jek
Mula la ada yang pikir bukan-bukan...

No-no-no
Takde kena mengena dengan semua tu
Ni citer lain
Citer yang dah nak last-last baru MamaZN tergerak hati nak tonton
Kenapa la tak TERterngok dari awal?!!!
Sangat rugi, huhu!

Memang kat FB sebelum ni ramai dah dok update status
Pasal Pencetus Ummah ni seronok, banyak pengajaran dan iktibar boleh diambil
Sangat terkesan di hati sampaikan terasa sebak di dada
Tapi masa tu MamaZN just ignore je
Alahaiiiii, terasa menyesal nya... -______-

MamaZN cuma sempat tonton 2 episod terakhir yang lepas
Tu pun dah nak separuh akhir dah pun
Malam ni dah malam penentu siapa yang bakal dinobatkan sebagai Pencetus Ummah

Memang betul kata kawan-kawan yang dah lama tonton
MamaZN tengok rancangan ni pun dah terpaku
'Asyik'!
Dengan hujahan, dengar ceramah yang disampaikan
Alhamdulillah terbukak hati jugak akhirnya walaupun dah nak akhir-akhir

Masing-masing ada karektor masing-masing
Masing-masing ada kekuatan masing-masing
Semua pun pandai sampaikan 'pesanan'
Ada yang cara lawak
Macam PU Yeop
Nyerongen-nyerongen jugeee, hihihi
Ada jugak yang tegas
Dan ada jugak yang bersahaja

Tapi MamaZN tertarik sangat dengan PU Rahmat
Orangnya muda lagi - baru 20tahun
Tapi sangat-sangat-sangat berani utk berdiri atas pentas sampaikan dakwah
Cara penyampaiannya tu Masha Allah, meremang bulu roma!
Cara jawab soalan dari juri & penonton pun best - berlawak tp ada isi :)

Yang paling terkesan pada MamaZN 
Bila ada yang bertanya, 
Saya anak yatim piatu, apa yang perlu saya lakukan untuk arwah kedua orang tu saya?
Jawab PU Rahmat
Alhamdulillah, anda anak yatim piatu sebab anda tidak akan menderhaka pada orang tuamu

Lebih kurang macam tu la sesi soal jawabnya tu
Spontan tapi bernas

p/s:
Bila tengok PU Rahmat mesti terbayang kan 
Allahyarham Ahmad Ammar, pelajar yang syahid di Turki tu
Umur pun sama
Perjuangan mereka pun sama walau berbeza cara
Al-Fatihah buat arwah Ammar.....



10 comments:

syawalsimpsons berkata...

sue pon suke gak tgk PU ni..

Cho Zila berkata...

akak suka orang kampung kita PU Yeob.. ha.. tak kira orang kata apa ... yang penting dia juga ada ilmu yang disampaikan...undi PU Yeob

Zura@Iwan berkata...

akak suka tgk pencetus ummah gk nad
mlm ni akhir..inshaAllah akan lapangkn masa nk tgk..hehe..

suka PU Rahmat tu gak..hehe

Masya berkata...

sokonng pu rahmat jugak hihihihihi ....

Cik Jue berkata...

mlm nie last..tak sabar nak tengok...

mama lieyna berkata...

Mmg rancangan terrrbaek... akak pun dh nak last2 baru tertengok...huu..

eima berkata...

aku slalu jugak tgk ... smlm mimbar terakhir yg betui² buat aku terksan di hati .. subhanallah topik yg sgt menarik mengenai Rasullullah kita....

sbnrnye sejak fahim bersekolah aku dah jarang buka tv memalam ...pas balik mkn terus tido tp tatau nape terbuka pulak tp tertekan 106...Allah maha kaya mungkin itu caranye Allah turunkan nur pd hambanya supaya hati mereka lentur dan terbuka untuk dari terus menyimpang ..alhamdulillah

fieda berkata...

mmg best tgk smlm...akhirnya pu hafiz juara..

kayyana berkata...

yana pun baru tgk malam tadi kak.. tu pun sebab adik ipar tgk.. heheheeh. kalau tak mmg taklah kan.. adoii.. insaf jap.. hehe.. PU rahmat tu memang muda sgt sgt.. bacaan die pun ustaz ada tegur. takpelah..sekurang kurangnya dia berani.. PU hafiz mmg layak menang pun.. dia pandai bagi tazkirah.

QasehnyaRania berkata...

sokong pu rahmat juga

allahyarham ammar dpat anugerah tokoh maulidrul rasul smlm

alfatihah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...