28 Februari 2013

Aktiviti Malam Jumaat...

Amboi, boi, boi...
Mentang-mentang malam ni malam Jumaat
Tajuk pun kemain ek, haha!
Takde maknanya... ;)

Kebetulan aktiviti diorg ni dibuat malam Jumaat yg lepas
Boring kottt, senyap jek umah agaknya
Masa tengah baca Yaasin tu, diorg pun nak beraktiviti jugak, hehe
Masing-masing amik alatan menulis tu
Buat la keje masing-masing, hehe
Nak kasi pen @ pensel pada Baby Nayli, tak berani lagi kot
Hehe


Sampai 2, dia konker ye.. :)


Naseb baek Abang Zack ada aqua doodle tu


Tekun nampak... :)



Nampak gayanya, anak-anak takde yang ikut jejak langkah maknye
Huhu
Takde sape pun yang kidal ni ^___~



UPIN IPIN Penyelamat Keadaan, Yeay! :)

Di kala MamaZN ber kelentung kelentang kat dapur
Di kala MamaZN sebuk menyidai kain kat luar
Di kala itu la Upin Ipin ni jadik penyelamat, hehe

Baby Nayli ni kan...
Dia tak bleh kalu tinggal sorang-sorang kat depan tv tu
Dia nak mak nya ada temankan sekali
Haih, kalu setiap masa susah la kan...
Bila pulak la keje-keje umah nak siap

Jadiknya, senang jek
Pasangkan cerita Upin Ipin kat tv
Senyap la Baby Nayli, hehe




Mendongak jek :)


Baby Nayli ni memang pantang!
Pantang nampak Upin Ipin!
Seronok bebeno la dia, hehe...
Asal ada lagu Sahabat Upin Ipin dengan kumpulan Padi tu
Baby Nayli pun ikut la goyang-goyang sama, hehe

Naseb baek la pagi ada ulangan Upin Ipin kul 8.30
Pastu petang pun ada gak lagi kul 5.30
Selain dari tu, mmg tengok kat channel Unifi ni jek
Best...! Pilih jek nak tgk episod mana, hehe...



Lepas 2 Minggu Baru Dapat! GDex, GDex... ;(

Pertengahan bulan Januari order baju ni
Konon-konon buat pembakar semangat Zakwan
Supaya rajin-rajin pi skool
Zakwan kan minat IronMan, maknya pun tempah la baju gambar IronMan jugak

Hajat di hati harap-harap sampai sebelum pi Gold Coast Morib aritu
Rupa-rupanya tokey baju kata tak sempat pos
Takpela, bersabar lagi...
Time tu kan banyak cuti kan (Cuti Maulidur Rasul & Thaipusam)
MamaZN cakap kat tokey, hantar lepas abes cuti la
Takde la proses hantar tu sangkut-sangkut kan
Kang lagi lama nak tunggu


Zakwan yang sangat sabar menanti, huhu!


Lepas abes sume cuti tu, tokey baju kata dah hantar awal Februari
Means seminggu sebelum CNY
Memang berharap sesangat la kurier dapat hantar ke rumah sblm cuti panjang tu

Hmmmmm, berhenti berharap jek la bak kata Sheila On 7
Kurier yang konon-kononnya boleh sampai cepat dan tepat pada masanya
Hanyalah tinggal kenangan jek
Servis tak sepertimana slogan syarikat 
Hmmmmmm....
Sebabnya?
Dekat 2 minggu dari tarikh pengeposan, baru la baju ni sampai
Ksiaaaaannnn Zakwan!
Tunggu lama gilerrrr kottttt!
Aih, mak nye yang geram dah!
Ate, dah abes CNY baru nmpk batang hidung!

Taktau la nak guna cara pos yang mana 
Supaya cepat sket sampainya ke umah ni
Rasa-rasanya yang boleh guna Poslaju & Pos Berdaftar jek la
Walaupun lambat jugak sampai 
Tapi takde la makan sampai 2-3minggu
Apa-apa kurier servis lain tu, satu pun takleh guna huhu!
Sedih....

Ksian penduduk BSP ni T____T



RIMBA BARA Kembali! ROCK Oo!

Hari ni citer ni start ditayangkan
Teringin nye nak tengok!
Dari minggu lepas dok ingatkan PapaZN 
Ajak dia pi tengok citer ni, hehe

Citer Rock yang dulu kitorg tengok, hehe
Mesti la tengok, sbb dia wat shooting kat Taiping, haha!
Banyak kenangan woooo ;)
Tapi yang Rock Oo! kali ni Hasnol Rahmat takde, ganti Pekin
Tapi apa de hal...! 
MamaZN nak tengok Khir Rahman dgn Que Haidar, weee! :) 
Tengok trailer pun dah lawak giler kottt! ;)


kredit pic to google!


Mesti banyak lagu-lagu rock kapak tuuuuuu...!
Hehe
Best, best! :)


p/s:
Rasa macam nak pi tengok la Sabtu ni :)





Piknik Dalam Rumah ;)

Hari Sabtu kan kitorang pi beli barang basah kan
Kitorang beli udang galah jugak
Nak masak resipi mak ketua mertua aka MIL, hihi

Tapi masak-masak nya ari Ahad
Nak buat bekalan makan tengah hari
Sebab nak ikut PapaZN baiki umah sinun tu ;)
Sambil PapaZN baiki apa yg patut, sambil2 kitorang merasa lunch kat umah sendri
Hehe
Dapat jugak la Zakwan & Baby Nayli mandi kt swimming pool


Seronok :)


Ada kicap, ada sambal tumis ikan bilis, ada ayam goreng, ada jantung pisang
Ada petai, ada sambal belacan, ada udang galah! ;)
Yummy uols!
Nasi 3 pot siap bawak rice cooker skali
Abes tang-tang jugak, haha!




Ini-ini-ini sangat sedap-sedap-sedap :)


Baby Nayli excited sampai takmo makan nasi
Dia ratah ayam jek ;)


Alhamdulillah
Abes, licin bekalan kami tu
Padahal makan anak-beranak jek, hehe
Lepas makan lunch, layan Zakwan yang dari tadi dok ajak mandi pool



27 Februari 2013

Wordless Wednesday : PERNAH BUAT MACAM NI JUGAK? ;)

Ikut perangai sapaaa la ni, haha!

Perangai mak nya la ni kottt... =P
(lagi-lagi kalu makan megi =p)
Perangai mak nya kalu kat umah la
Kalu kat tmpt awam memang takkk la buat perangai camni
Malewww, haha!
 



Teringat dolu-dolu, time kecik-kecik
AtokZN letak air milo/teh panas dalam piring (alas cawan)
Kasi sejuk
Pastu hirup jek dari piring, hihi
Kawan-kawan penah buat jugak tak? ;)
 
Sekarang takde dah buat camtu
Budak-budak tak suka minum air panas pun, huhu!

Keee, kawan-kawan masih buat camtu jugak skrg ni? Hehe


Tukar Lokasi Serta Merta!


Lepas dah hajat tak kesampaian tadi tu
Lokasi yang dapat dipikirkan adalah Jusco Equine
Huhu, moh le kita ke sana jawabnya
Window shopping saje...

Dah lama gak tak terjah Jusco ni
Jusco Bukit Tinggi pun dah lama tak pi, hehe
Eh, bile ek J-Card Day lagi?
Takde feel nak shopping-shopping aritu
Sebab nak tggu J-Card Day jek ni, haha!
Tapi tah bile, taktau la pulak




Jalan-jalan dalam Jusco jap
MamaZN cari legging utk Baby Nayli
(eh, tadi kata window shopping jek??! haha!)
Terbeli! =p

PapaZN pulak pi layan Zakwan main kat arked mainan tu
Abes la token RM2
Takleh banyak-banyak, rugi, haha!


Minah rempit ni, kekkekeek! =p


Zakwan baru 1st time mende alah ni
Ala, mainan yang ketuk-ketuk kepala crocodile tu
Gelak kemain lagi Zakwan, haha!



Dah abes token RM2, Zakwan suruh tukar RM lagi
Takmo MamaZN!
Trus ajak dia pi makan
Zakwan ni peel dia
Kalu tau nak pi jalan mana-mana
Dia takmo makan kat umah
Dia sanggup lagi tunggu sbb nak makan kat luar
Walaupun beli air kotak Milo kat Petronas
Adeyh, apa daaa Zakwan ni!

 
Seronok Zakwan naik atas mende tu
Bergegar-gegar-gegar jek, haha!
Zakwan kata, best la Papa! Hahaha!
 

Taktau nak makan apa
Last-last pi terjah Arena food court jek
Zakwan ngan Baby Nayli makan nasi ayam
MamaZN nak rasa sizzling yee mee


Tapi tak sedap! ={


Ulang soalan balik semula la, hehe
Eh, bile ek J-Card Day lagi?

 

HAJAT TAK KESAMPAIAN ='[

Hari Sabtu, lepas pi kenduri kahwin adik Mira
Lepas Asar camtu, plan nya kami nak pi Taman Tasek Cyberjaya
Sebab banyak lebihan roti yg dah expired
Nak pi sedekah pada ikan-ikan kat tasek sana nun
Zakwan pun seronok la kan
Sebab dah lama tak pi terjah taman tasek sana tu
Dia ingat playground jek sbnrnye pun



Banyak lebihan roti tu, bukan apa
Time CNY kan balik kampung
Langsung lupa trus stok roti yang ada kat umah
Kalu ingat, bleh gak buat bekalan dalam kereta
Tengok-tengok dah selamat dah tarikh luputnya tu, huhu




Elok plak lepas tol Bandar Saujana Putra
Tengok awan belah Cyberjaya sana nun dah gelap!
Memang takde harapan la kalu pegi pun
Hujan lebat!

Zakwan dah start merengek-rengek dah
Suruh apaknya pegi jugak
Pastu siap suruh pakai payung jek time bagi ikan makan
Pandai jek kasi idea
Hujan petang tu stok kalu pakai payung pun, sure lenjun punye, huhu!

Pengabesnya, ronda-ronda jek la dalam kereta
Memikirkan ke mana hala tuju utk petang tu
Yang paling syiokkk Baby Nayli la
Sebab sedap jek tido dalam aircond
Hujan-hujan plak tu! ;)
















Wordless Wednesday : MACAM NAMPAK Entiti ^______^

Kalah gaya Uncle Seekers, kekekekekeke...! =P


Beriya-iya jek anak-beranak ni bergambo
PapaZN la ni ajar Zakwan, haha!
Tak pasal-pasal PapaZN kene, hihi...

Mana 'entiti' nya?
Yang di belakang itu kah?
Hahahaha!





Masa gambar ni diambil
PapaZN & Zakwan tak sedar 'entiti' bertudung merah belakang tu, hihi
MamaZN saje gatalll menyelit sama! =P






26 Februari 2013

1st Time Mandi Swimming Pool Rumah Sendiri =P

Ni la aktiviti kitorang ari Ahad baru-baru ni ;)
Mandi swimming pool umah sendrik buat pertama kali nya
Hehe
Merasa jugak la budak-budak ni berendam dalam tu
Tu yang Baby Nayli jadik model majalah manggis tu, hehe
Dah kecut merut baru la nak kluar dr kolam

Ni pun sebab ada sebab la kami menyinggah kat umah sendrik ni
Kalu tak, tah bile la
Dah la x jadik pindah kan, haha!
Eyyy, lawak jek rasa sbb dah siap kemas! =p
Takpela, ada hikmahNya kot kan tak jadik pindah tu? Hehe

PapaZN jek layan budak-budak ni mandi
MamaZN malas nak berbasah-basah hehe


Mandi kat kolam kanak-kanak je


Kemain depa ni tau, huhu!



Zakwan dah dapat kawan :)




Mandi tengah hari rembang!
Orang pun takde yang mandi sama, hihi
Kalu petang-petang, mau penuh kot pool ni
Dapat la sejam jek mandi

Jadik laaaa... ;)


p/s:
Mcm orang kaya jek ek ada swimming pool kat umah sendrik, haha!
Ini semua poyo! =P



Pertemuan Dengan 2 BLOGGER Yang Rajin Ber'Contest' :)

Assalamualaikum
Arini lambat bersiaran
M to the I to the G to the RAIN = Migrain!
Huhu! =[

Okeh, pagi ni nak citer aktiviti kami ari Sabtu lepas
Pagi kitorang pi Pasar Borong Selangor
Top-up lauk-lauk basah
Uiiii, best betul pi pasar pagi-pagi buta
Lauk-lauk masih banyak dan masih fresh! Best!

Pastu tengah hari kitorang kluar lagi
Kali ni memenuhi jemputan rakan alam maya ;)
Sebab dah dijemput kan...
Sebolehnya kami cuba penuhi undangan tersebut
Masa ni la pun nak jumpa kan, hihi
Kiranya ni pertemuan pertama la ni ^_^

Kami ke Dewan Banquet, UPM
Sempena majlis perkahwinan adik Wan Amira @ IbuEmir

Walaupun UPM nampak dekat jugak la dengan umah kami
Tapi sebab ikut pintu belah lain
Dewan Banquet ni terasa jauhhhhh ke dalam, huhu!
Sepatutnya kitorang ikut pintu masuk dekat Lebuhraya Silikon tu
Tapi kami plak ikut pintu dekat Mardi sana
Memang jauhhh!
Tapi seronok jugak la
Dapat tgk kehidupan students UPM kat dalam tu, hihi
Teringat zaman dolu-dolu ;)
1st time ni kitorang masuk UPM


Kitorg dh sampai!


Masuk-masuk kat pintu dah jumpa Mira ;)
1st time kot jumpa ni, hehe
Dah beramah mesra jap, pastu kitorg pi makan dulu


Turn PapaZN makan dulu, huhu


Time makan tu, Mira pun ada datang sembang-sembang kejap
Walaupun ramai tetamu kan, Mira curi masa jugak la nak bersembang
Hehe, thanks Mira! :)


Zakwan yg suka makan nasi kenduri ;)


Dewan yang selesa, cantik, besar


Ketibaan pengantin
Adik Mira yang lelaki tu :)


Beramah mesra dengan Kak Ezna :) 
Kenal tak? Hihihihi.....
Kak Ezna ni sangat lah peramah... Suka sembang ngan dia
Tapi tu la, MamaZN ni kan pemalu... Haha!


Ni pertemuan kedua dengan Kak Ezna
Kali pertama time Zakwan menang tiket tgk wayang citer Spiderman dulu


Ni la hadiah utk tetamu, cantek! :)


Dah abes makan, nak balik tu baru la berpeluang amik gmbr dgn kakak pengantin ;)
Ini la Mira :)


Thanks Mira sbb jemput kami 1 famili :)
In shaa Allah, ada rezki lain kali, dapat la jumpa lagi ye... :)


p/s:
nak rehat jap, denyut2 pale! =[


25 Februari 2013

Dah Pandai MINTAK ADIK?! Opps! =P

Baby Nayli yang busyuk masyam ni belum pandai berkata-kata lagi
Jadiknya auta la semua tu?
Belum pandai berkata-kata, tapi ditunjukkan dgn tingkah laku
Apakah?
Hehehehe...

Tu la kesukaan Baby Nayli sekarang ni
Asal jumpa Baby Khadeeja anak Aunty Wawa
Dia pun sebuk la nak menempek sebelah Baby K
Ditenungggg jek
Jaga-jaga, kang tangan dia cepattt jek dah sampai atas muka Baby K!
Huhu!

Pastu ada saat lainnya pulak
Tengah dok dalam kereta tunggu PapaZN & Abang Zack
Dia pun capai la buku rekod kesihatan sendrik
Pi tengok gambar baby yang ada kat cover tu
Diammm jek die tenung muka baby tu
Pastu kang tunjuk kat mak dia, 'Baby, baby...'
Alalalalala, bijak nye anak mama! =p

Belum lagi kalu die tengok iklan yang ada baby kat tv
Dok la dekat-dekat hadap tv
Pastu diketuk-ketuknya tv tu
Macam la baby tu bleh kluar dari tv haha!
Lawak la Baby Nayli ni ;)




Pandai Baby Nayli ni ye...
Kasik hint dengan cara yang sangat halussssss =p
Ada rezeki, in shaa Allah
Tapi nanti-nanti la Nayli, bagi la Mama manja-manja dengan Nayli dulu ;)
Hehehe


Pergi Kedai Handphone MURAH SS15, Subang (Lagi..?!)

Huhuhu... Sedih!
Handphone rosak
Time CNY year plak rosaknya tu
Taktau la apa punca
Tengok-tengok skrin hp dah gelap gulita jek
Bunyi notification utk wassap & FB & SMS ada
Tapi takleh nak tengok, huhu

Rasa-rasanya Baby Nayli slalu masuk mulut ni
Tah bile la agaknya die buat keje
Pantang lepa jek, mula la diam-diam masuk dlm mulut hukhuk!

Balik dari kampung time raya CNY aritu
Sebelum ni MamaZN penah cerita kat entry bawah ni

Lokasi kedai KLIK SINI
  
 
Mula-mula ingat nak baiki jek
Tapi PapaZN cakap, dengan harga baiki tu baik la beli baru
MamaZN plak bagai pucuk dicita ulam mendatang la ^____~
TQ Papa!


Masih setia dengan Sony Ericsson ;)
Experia U
 Kredit pic from google


Takde la nak beli Samsung ke, Iphone ke
Ukur baju di badan sendrik -__-
Beli yang biasa-biasa jek, janji bleh online thru hp
Hehehe
Sambil-sambil BF Baby Nayli, sambil-sambil online la kekdahnya, haha!
Dasar! =p


p/s:
Masih bersedih hp lama rosak, huhu
Patah tumbuh hilang berganti
Nanti nak pi baiki gak la!
Tapi for sure data-data dalam tu dah ilang, uwaaa! 


Dapat Hadiah MISTERI!

Setelah 3 minggu, baru surat ni sampai!
Fuhhh! Lap peluh!
Giler lama dok peram dalam tu buat apa?!

Koleksi FM makin bertambah!
Seronoknya rasa!
Ada FM Pangkor, Malaysia & Bukit Melawati
Hadiah dari Kak Izan aka Cikmot
TQ Kak!

Sedang berpikir-pikir ni, nak kasi tempat baru untuk koleksi FM yang ada ;)




Hadiah FM bukanlah misteri
Sebab dah tau awal-awal siapa pemiliknya

Yang satu ni yang misteri
Sampai sama time dgn surat Cikmot
Tanpa sebarang nama atau address
Tengok chop kat setem dari Selangor
Hadiah daripada siapa, MamaZN tak tau
Jenuh recall kot-kot ada menang mana-mana GA
Tapi, nan ado la pulak!
 



Kepada yang memberi, terima kasih banyak-banyak
MamaZN sangat-sangat-sangat hargainya

Andaikata la pemberi tu sedang membaca
Komen la ye, supaya MamaZN tau siapa yg bagi
Macam tak sedap hati la pulak, dah guna tp taktau sape kasi, huhu!

Apa-apapum thanks! :)



Model Majalah Manggis, Haha! :P

Assalamualaikum
Selamat Sejahtera! :)

Alhamdulillah 
Diberi peluang berseronok dengan yg tersayang hujung minggu baru ni
Full activity! :)

Ni model bukan sebarang model ni, haha!
Model majalah manggis pun jadik ye, Baby Nayli ? ;)
Hehe...
Seronok kemain dia dapat mandi pool ye
Kalu mandi kat umah tu, asyik jerit2 takmo mandi sbb kesejukan
Mandi dalam pool, selagi tak kecut, selagi tu takmo naik
Pandai ye sekarang! :)
 

Rasa-rasa kitorang bercuti kat mana ni? =P


Banyak menda nak citer ni, hehe
Satu-satu ek! :)

Apa-apapun, hari ni genap Baby Nayli 1 tahun 2 bulan!
Alhamdulillah
Membesar dgn sehat, penuh dengan kejutan!
Hari-hari adaaaaaaa je kerjaannya ;)


Cemane weekend kawan-kawan? ;)



24 Februari 2013

Kita Sering Terlupa...

Suka dengan kata-kata ni...

Perkara yang satu tu la yang sering kita lupa
Lebihkan risaukan hal yang lain
Hal yang tak pasti, hal yang belum tentu jadi
Sampaikan hati tak tenang dan sedih
Efeknya terkena pada org-org tersayang di keliling kita


kredit pada aina qistina


Moga tak terus lupa dan tak terus leka ~ muhasabah diri
Peringatan utk diri sendri dan kawan-kawan yang lain jugak...
 
Terima kasih kak, sbb mengingatkat kan
Akak tau siapa akak ^____^
Kak, saya tumpang printscreen! ;)



22 Februari 2013

Projek Apa Tu Hah....?! ;)

Ada 1 malam bila ntah, dalam minggu lepas la ni
PapaZN balik lambat
Pi bersihkan sket-sket umah sana nun
MamaZN plak tengah sebuk la kemas-kemas dapur
Sambil berkemas, sambil tgk-tgk kan bebudak 2 orang ni
 
Ni ha, tah apa tah projek depa ni
Elok pulak tu khusyuk tak sedar mak nya amik gmbo diorg, hehe


Ni tak lain tak bukan tengah ngadap handphone PapaZN la ni
Zakwan tolong MamaZN jaga Baby Nayli
Dia tgh asyik layan youtube
Cara senang nak jaga Baby Nayli - ajak Baby Nayli tgk sama
Hehe
Bijak, bijak...


Masa baik, baikkkkkk sangat
Masa kelahi......... Paham-paham sendrik je la, huhu!



Jalan-Jalan @ GERBANG MALAM TELUK INTAN

Lepas balik dari Jelajah Pulau Pangkor tu
Turn tido kat umah MamaZN pulak
Malam tu, boring takde menda nak buat
Ajak la PapaZN pi jalan-jalan 'gerbang malam'
Gerbang malam ni ala-ala uptown/downtown tu la...
Happening giler kottt time kitorang pegi tu
Dengan ada ekspo ape kebenda ntah kat dataran menara condong tu
Eskpo sempena CNY la kot
Ramai betul orang walaupun time tu dah pukul 10 lebih

Zakwan tak ikut... Dia bz main ngan sepupu
Kami pegi bertiga jek :)




Baby Nayli tu, baju tu saiz 2T tp dah sendat ya amat! =p


Takde nak cari apa-apa pun sebenarnya
Nak berjalan jek, hihi
Ingatkan ada la CheNamNam bukak booth kat gerbang malam tu
Takde la pulak ye...
CNN dah bukak kedai kot ek? Dah takde bukak booth dah?
^____^


PapaZN cari pouch



Dah lepas ronda-ronda gerbang malam tu
Saje la nak menyibuk kat ekspo area dataran menara condong
Saje nak tengok apa yang ada, hehe





Cik Ted ni besauuu betul! Kalah Ain Hawani punya, haha! =p


Apa yang paling buat MamaZN rasa berbaloi sungguh berjalan malam tu
Sebab dapat beli  FM TELUK INTAN!
Ya Allah, rasa seronok dia lain macam! Haha!
Ye la...
Sebuk nak FM negara-negara luar, FM kampung sendrik nan ado
Hehe


Beli 3 ketul dulu = RM10


Nanti balik kampung lagi, nak pi beli lagi, hehe
Nak beli tshirt 1 Love Teluk Intan jugak la, haha!
 
 
 Sebelum pi gerbang malam ni, singgah Watsons jap nak beli barang
Time nak bayar tu, bleh pulak la ada ca ya nun alif ni masuk situ 
Dah la seksi, siap bawak anjing plak tu!
Dukung anjing 1 hal, 
Dah tu pulak
Kang pegang barang-barang kat dalam kedai tu kang 1 hal la pulak kan...
Hmmmm
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...