26 Disember 2013

Masak-Masak | Donut Gebu (Resepi Simple!)

1st of all nak wish tq sangat-sangat kat Mummy Ayu
Sebab share kan resepi yang sangat simple ni
Selama 31 tahun ni, ini lah pertama kali buat donut
Selama ni dok beli jek
Dah la memang feveret ZakwanNayli ni
Banyak jimattt bila dah pandai buat sendrik, tehehe...

1st time buat, part nak membentukkan mmg failed!
Tapi rasa dia memang sedap!
Serius tak tipu, haha!
Mengenyangkan ye jugak
ZakwanNayli makan sorang 2 biji donut
PapaZN plak cakap, dah ala-ala Big Apple ni
Haha! Ngarut jek =p




MamaZN nak share kan resepinya jugak
Mohon share ek Kak Ayu!
http://mummyayu.blogspot.com/2013/12/donut-gebu-simple-sedap-sesangat.html


Bahan-bahan :
2 sudu besar mentega
5-6 sudu besar gula
3 cawan tepung
1 cawan air suam
3 sudu besar susu pekat manis
1 peket yis (mauripan)
1 biji telur

Cara-cara :
1. Cairkan mentega & ketepikan
2. Larutkan gula & susu dalam air suam.
3. Bila gula tu dah larut, masukkan yis mauripan - kacau dan biarkan 10 minit
4. Pukul telur & campurkan dlm mentega cair tadi.
5. Lepas 10 minit, campuran yis tadi akan berbuih-buih
  6. Masukkan campuran mentega & telur tadi ke dalam campuran yis - kacau hingga sebati
  7. Masukkan semua campuran tu ke dalam tepung - sedikit demi sedikit
8. Gaul perlahan2 guna senduk kayu - biarkan selama 45 minit
9. Lepas 45 minit, doh jadi kembang setaman, haha!
10. Mula la membentuk kan doh ikut sesuka hati - bentuk bulat2 @ gelang
11. Gorengkan dalam minyak yang panas - sentiasa balik-balikkan
12. Nampak dah bergoreng cantik, boleh la ditoskan dan dihias sesuka hati


Campuran yis yang berbuih


Nayli datang dapo, nak buat jugak katanya
Kasik la dia gaul doh tu
Mula-mula puji gak la sbb sangat behave
Tapi tu la
Mula-mula jek la
Tak sampai 2minit, mula la dia masukkan jari nak merasa!
Alaaaaahai! Haha! Sabo jek


Nanti tolong lagi ek Nayli :)


Tara...! Menjadik jugak la kan?
Hehehe...
Untuk wat makan-makan sendrik bleh la kot =p
 


Part yang mencabar masa nak membentuk tu
Awat la payah bebeno?
Pastu cepat betul kembangnya
Kene buat pantas-pantas
Uli-uli, bentuk-bentuk, terus gorengkan

Takpe, kena praktis lagi ni :)
Serius sedap!
Nanti cuba tau! :)

13 comments:

Masya berkata...

TERBAIKKK SY PUN BARU² BELAJAR HAHAHA.. SAME JERLAH ... SBB AMIR PUN SUKE, TP X PERNAH LG LETAK SUSU MANIS.. SY PAKAI SUSU TEPUNG AMIR JER... YG PENTING AMIR SUKE SIAP PUJI SEDAPP²...

NAD APE KATE NNT BUAT LG .. CELUP DGN COKLAT ALA² BIG APPLE GITU CUCUK LIDI MESTI NAYLI TERUJA BUAT KECIK² KAN.. HAHAHAHA

eima berkata...

aku penah buat tp x jd...huahua...
tp uli guna tgn..kali ni lain dr lain guna senduk kayu...wokeh boleh cuba tp kena cr majerin dulu kat rumah xdak....

mama lieyna berkata...

Adoila, nak kena pi cari mentega n mauripam ni, dok kata nk buat, tak buat2 lagi..mesti try ni..
Nad, part bentukkan tu, tak boleh tekap or pakai acuan apa2 ke? Hee..tanya jer, sndiri tak pnh buat gak, eh.. pnh buat gak dedulu, tolong mak masa kt kg, lupa dah mcamna..

eB berkata...

macam nk suruh kami rasa jerk. macam sedap jerk.. he3

♥♥ Nur ♥♥ berkata...

Yam...yam...yam... pos laju 1 kak

mummy_ayu berkata...

sama2..Ayu pun share dr orang lain jugal..best kan? Ayu pun dah buat 2 kali...tu yg siap deco2 lagi..memang lebut.. :-)

ALoNa CintamaniszLite berkata...

caya laa nad...
lepas2 ni leh hias ngan topping yg pelbagai pulak ye..

Nory Zoulkefle berkata...

noryy sukaaa donat...
tapi nak buat sendiri malasss...
teringin jugak nak makan donat gebu buatan sendiri..
kalau dapat rasa buatan akak pon okay jugak...hehehehe

Zura@Iwan berkata...

nad ni rajin masak le..hehe
nayli pon rajin tlg..haha

el berkata...

dulu el buat donut main bentuk2 tgn
skun ni dah ada acuan sng..npk gebu n bulat2 je..hahaha lama x wat donut ni..anak2 ada tya..tp mama el ckp..mama xlarat dahhhhhhhhhhhhhhh hahaha

nanakimie berkata...

wah nak cuba la nanti kak:)

syawalsimpsons berkata...

boleh try ni nanti

Adlin Mohamad berkata...

mmg gebu la ..lagi2 nayli tolong hehehe bertambah gebu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...