20 Disember 2013

Masak Ikan Tuka Bakar 'Berpetai' | Rahsia Ikan Bakar Sedap :)

Aritu pegi NSK Meru, saje cari barang sambil survey harga
1st time pegi sana, saje la nak melawat kawasan ;)
Bila pegi kat tempat barang basah
Nampak la pulak ikan tuka
Lama giler kot tak makan ikan tuka ni
Tetiba teringin nak makan ikan tuka bakar
Beli la seekor, harga RM2.30
Rasa ruginya beli seekor jek, huhu!

On the way balik umah, singgah kedai runcit
Beli lagi barang yang lupa nak beli
PapaZN pesan soh beli petai - biasa la ulaman feveret katanya ;)
Sampai umah terus laki bini dapat idea nak buat ikan bakar letak petai skali
Pergh! Semerbak bau masa membako! ;)


Kita bako je! =p


Makan sehingga menjilat jari
Rasa tak cukup, hahaha!
Sambal dia tu buat penambah kesedapan tu, hehe

Haaa, meh sini MamaZN nak share rahsia
Yang bukan rahsia lagi pasni, kahkahkah! =p
Rahsia cemana nak kasi ikan bakar tu sedap
Bukan dari segi cara nak membako
Tapi dari segi sediakan sambal nya tu ;)

 
Ini lah rahsianya! =p


Guna pes instant ikan bakar cap Adabi =p
Memang mudah jek
Tinggal lumurkan pada ikan pastu bako
Ni cara mudah dan cepat pada yang tgh kelaparan
Dan jugak banyak membantu pada mak-mak yang berkerjaya tp nak masak special sket ;)

Serius uols, memang sedap! :)
Nanti cuba tau, haha!
 
 
p/s: ikan tuka ni ala-ala ikan pari. Tp saiznya kecik je :)

15 comments:

syawalsimpsons berkata...

sue sambil baca telan air liuq...terus rasa nak buat kat umah balik ni..nak G carik kat alamanda la

Suzana Ikram berkata...

Boleh buat ni.. Nk g cari la..

mama lieyna berkata...

Resepi tersempoi, boleh buat nih..hehe.. nmpk lazat :-)

Zura@Iwan berkata...

wahh..
tliur tgk ikan bako tu..

sedap ye pes instant adabi tu
akak tk penah try lg..

eh ikan tuka cm mn ye? haha

Falsya berkata...

Adehhhh.l.sedapnyeeee...ikan tuka?..first time dgr nieh...

Sweetmama berkata...

mmg nampk menyelerakan sungguh ikan bakar petai ni nad, x pernah lg try masak ikan bakar guna perencah ikan bakar adabi ni..boleh la lepas ni mencuba :)

Rizziela berkata...

sesuai sangat kalau masak waktu balik keje kan...cepat & mudah

Fiza Rahman berkata...

1st time dgr ikan tuka. Sedap erk. Nnt blh try ☺

Cik Puan Rara berkata...

seyes ke sedap kak? nk jugak lah.nt nk try.

*∽ IZAN ∽* berkata...

wahahahahah terbaek rahsia.. lepas ni harus simpan gak 2-3 pek kat umah utk saat kecemasan kikiki

ooooo.. ikan tuka tu ikan pari ekkkk

eima berkata...

aku tak penah dgr nama ikan tuka .... haha


sambal tu penah tgk tp tak penah pun try beli .... aku suka ikan bakar...hmmm

el berkata...

xnah dgr ikan tuka
el igt nad silap taip ikan tuka tu ikan tuna hahahaha
tp sisik tepi tu mcm ikan bawal
ha dah ada pes ikan bakar ni sng lah nak bakar2 ikan ye dop

Syuhada Salleh berkata...

nmpak sedapppp..

dalila berkata...

sedapnyee...

Norzuryati Mohamad Basir berkata...

Resepi yang simple, tapi sedap !!
boleh makan ngn nasi, boleh ratah je..
nak cuba ikut resepi ni la nnt..terliur..

Jemput ke blog saya..

http://norzuryati.blogspot.com

~perkongsian ttg kehidupan, tips kesihatan, tips kecantikan, tazkirah dan sebagainya..
moga bermanfaat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...