17 September 2013

HOMEMADE ICE CREAM | Sangat Simple Sangat Sedap! :)

Arini dok citer pasal makan-makan jek
Huhu
Badan pun dah bagai di pam-pam
T___T

Kali ni nak share
Sabtu lepas Zakwan & maknya
Bergabung tenaga buat aiskrim sendiri

Asal p Petronas, nak eskrem
Asal p 7 Eleven, nak eskrem
Asal p kedai runcit pun powww eskrem gak

Last-last
Maknya google, cari cara wat eskrem
Yang paling simple, paling sempoi
Paling senang bahan-bahannya

Maka
Jadikla aiskrim milo buatan sendrik
Banggaaa kat diri sendrik haha!

Meh nak share resepi
Sonang banget!

Ni resepi kalau nak buat aiskrim perisa milo
Kalau nak perisa lain
Terpulang pada masing-masing k!

1 peket coffee mate (pek kecik)
1 tin susu cair
1sudu kecil esen vanila
6-7 sudu besar serbuk milo

Tu jek bahan-bahannya
Sempoi kan? ;)

Cara-caranya lagi mudah
Zakwan pun dah boleh wat sendrik
Haha

1. Campurkan jek semua bahan2
2. Blend/mix sume skali
3. Letak dalam bekas
4. Sejukbekukan lebih 2 jam

Ulang cara no 2 & 3

5. Sejukbekukan sampai betul2 beku
6. Makan! Yeay!

* Nak eskrem lagi gebu gebas?
Buat jek cara no2 & 3 beberapa kali
MamaZN buat 3 kali

* Kalau nak hias ke, topping ke, nak makan ngan roti ke, terpulang ikut kreativiti masing2 ;)

* Kalau nak perisa lain, bleh la guna susu segar dutch lady tu. Susu cair takyah guna dah :)

SELAMAT MENCUBA! :)))

14 comments:

Norhaizan hakim berkata...

Teringin nak buat, tapi takut emaknya pulak yg over. Jemput ke rumah baru KZ ya.

Ibu Lala berkata...

Wow sedap tu. Nak try lah nanti.

mama lieyna berkata...

Waaah ada lg resepi lg mudah, bleh try nnti :-)

Nafisa81 berkata...

peti ais satu pintu jer...dah penuh dgn frozen food la, ikan, ayam..so, ngences ajelah tgk eskrem Nad

@e_da berkata...

terliur plak nengoknya nad.. kalau rajin nanti nak cuba

Gieyana berkata...

Senang jer erk..kak ag slalu beli jaa..shortcut! Tp x pnh hbis2 dlm esbox tu..:p

Chekgu Azrine berkata...

terliur!!

ch@ berkata...

jap salin resipi dulu. mmg sng sangat ni. aummm... yummy2. bdk2 sini jarang sgt mkn eskrim sbb mak malas nak layan makan, kan comot meleleh-leleh. pula tu masing2 nak sendiri2. hihii.

PUANSTOBERI berkata...

wah..rajinnya... hihi.. tggu lah.. nenati nak buat gak la.. tp..cam tak rajin.. beli je lah... hihihi :D

Adlin Mohamad berkata...

budak2 ni jarang makan ice cream kalau gula2 hari2 dok makan hahahha nk ggogle resepi buat candy la kekeke

el berkata...

pernah 2x wat homemade ice cream ni..ermmm xdpt tahan 2hari..hari tu gak abis..cam manoooooooooo hahaha

mummy_ayu berkata...

wah..senangnya..leh try nie..tq share resepi.. :-)

Nana berkata...

Kita ada salin resepi xbuat sampai sudah haha

amiey lee berkata...

Wahhhhh sedapppnyeeee...kta nak buat tapi budak2 memang kureng mkn ice cream..sarah cpat batuk... pastu si ashraf jaga gigi huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...