05 September 2013

Anda Tetamu Yang Bagaimana? ;)

Anda yang mana 1?

SITUASI 1

Anda dapat jemputan open house
Bawak 1 famili
Anda terus ke upacara makan, sembang, makan, sembang

Anak2 dibiarkan membawak diri
Main sana main sini
Makan sana sepah sini
Kacau org sana, kacau barang umah sini
Tapi anda biarkan aje anak2 tu
Tegur pun tak
Konon biar dia berdikari

Bila tuan rumah kata, takpela budak2
Lagi la anda ligat
Dgn sesi makan-borak-makan-borak
Tak dapatkah anda selami perasaan sebenar tuan rumah? ;)

Takkan la nak biarkan anak2 makan Sampai bersepah kat rumah org?
Kalau betul bersepah pun
Apa salahnya tolong kemas, kan?
Takkan tak tegur bila anak2 cubit anak org?
Takkan tengok aje bila anak2 kacau barang umah org?

Atau

SITUASI 2

Anda jenis yang awal2 dah ingatkan anak2
Supaya behave di rumah org
Jangan terlalu lasak atau ligat
Anak buat sepah, anda tolong kemas
Anak kacau brg umah org, anda tegur dan ingatkan

Bukan la menegur sampai malukan anak depan org ramai
Teguran biar lembut biar berhemah
Sekadar mengingatkan pesanan yg dah diberitau awal2 tadi
Kalau anak2 masih lakukan perkara yg sama
Hukuman bukan dijatuhkan di situ
Air muka anak perlu juga dijaga
Walau umurnya masih muda

Naaah...

Anda yg mana 1?
Bagi MamaZN
Seboleh2nya cuba untuk tak jadi tetamu di situasi 1
Takmo la bila anak2 kita jadi bualan

'anak siapa yg cubit baby sampai baby nangis tu? nakal betul!'

'anak siapa makan bersepah ni? maknya tak ajar ke?'

'nape bapak budak tu tak tegur anak dia bila anaknya pecahkan pasu tuan rumah?'

Budak-budak tetap budak-budak
Tapi budi bahasa, tingkah laku & disiplin
Boleh dididik sejak budak2 tu kecil
Betul tak?
Bak kata orang-orang tua
Melentur buluh biar dari rebungnya

Hmmmm
Ntah la...
Banyak orang banyak ragam
Macam-macam

Okeh, tu jek nak membebel
Hehe.....

P/S: Sekadar luahan... Takde kena mengena dgn sesiapa atau di mana2 situasi... Jangan ada yg sentap plak! Letih la, haha!

15 comments:

Iela Fazielah berkata...

aduhai..mcm akak, sebolehnyer akak cuba berada di situasi kedua.. klau gi rmh org mmg dah pesan awal2, cuma akak ni kyat temper..kalau angin, akak jenis cubit terus anak jat situ..tu yg lemah sikit

mama lieyna berkata...

Klu boleh sedaya upaya nk jd no.2 tu...
Anak2 melasak mmg tk kira tmpt kdg2, kita as a parents la kena main peranan...

P.s letih sgt mengawal akeem klu kemana2, last masa pg knduri sblh lelaki baru2 ni, meligat bkn main,,semua benda nak diusiknya..hu..rgm anak mmg mcm2x..

Norhazlina Mohd. Zaki berkata...

Jadi no 2 tuh..tapi lebih garang lagi...dua2 anak saya boy..setahun sorang..lasak pulak...huhuhuu..letih...
Selalunya tak pi satu-satu tempat tu lama-lama..sebab anak tak duk diam sangat...kalau yang memahami ok...yang jenis lain lain..susah juga kan...

lia berkata...

InsyaAllah, setakat ni kami d situasi ke-2... or to be truth, situasi ke-3 yg x d sebut iaitu anak2 akan berkepit samada dgn papa @ ibu, x d benarkan melilau p ukur umah org yg menjemput... makan & minum apa yg d ambil oleh kami sahaja...

wpon nmpk over protective tp lebih baik begitu bagi kami sbb nnt ada brg pecah, makanan tumpah, lagi niaya...

just my opinion ;)

syawalsimpsons berkata...

sama la sue..sue lebey suke situasi ke dua tu....seboleh-bolehnya sue mmg akan bagitau syawal N izz bila dtg umah org jaga diri...jgn nakal..sama la bila sue anta dorang G taska

Imaan09 berkata...

klu sy jadi tetamu.. sy jadi y no2.. klu sy jd tuan umah.. saya paham mana2 situasi pun.. budaaaak, mmg gtu.!

anyway, bagus nad rise up issue ni!

eima berkata...

aku mmg dah sound awal2 ngan anak2... nk pi rumah org dok baik2 ... jgn nakal2 ...
tgk la anak2 ai tu manada brani ... cuba2 la brani ... mmg mama geget ssesorg .,... hahaha

alisha ari tu kena geget ngan anak kawan opis aku ... dah la geget pastu die tampar2 muka alisha ... alisha plak klu budak muda dr die haram nk babab balik cuba abg usik die ..mau die jerit babab balik ...

aku time tu tak yah kate la .. nk jugak aku babab budak yg geget anak aku tu ... mmg aku tahan marh ..dah tau anak tu jenis gitu kawal la ... biarkan sampai sakitkan anak org lain plak ...

dada alisha melecet ngan lebam

Masya berkata...

sy pilih situasi kedua.. lgpun pesen amir dia akan melekat dgn sy atau ayah dia.. dia jrg nak main dgn org yg dia x bape kenal :) ...

Cho Zila berkata...

anak akak memang sejak dari kecik jadi pujian kalau gi rumah orang .. ha.. berlakon lebih.. tapi nasiblerkan.. kot idak susah ...

kayyana berkata...

yana memang nak jadi yg no 2 tu.. sebab kite pun ade rumah.. kte paham perasaan tuan rumah kalau ada mak ayah yg begitu..

Sidratul Muntaha berkata...

buadk2 tu klu gi mana2.mmg main berdua je.
mmg thu klu sesaje ngusik orang lain boleh jdi gaduh.
unless umah sedara.
tu mmg diaorg dpt lesen.
bab mkn mmg kami jaga ara.org umah jaga aqil

Sweetmama berkata...

kalau boleh mmg cuba utk berada di situasi kedua, mcm kami ni mmg tahu anak2 kami ni boleh thn perangainya, mmg pesan jgn buat perangai n kalau buat perangai mmg mendapat la.., kadang2 tu mmg x dpt nak thn sabar kalau ckp sekali x dengar.time tu jgk kena..

el berkata...

yes no. 2
tp lebih garang kut
situ gak kena marah kena cubit..tp sorok2kan..pelan2kan marah tu..xpun jengilkan mata jek..
yes itu rumah org..biar anak2 buat..tp mak pak kena pantau..kena amek tahulah..anak2 buat sepah..sila tulun kemas ea..pandai2lah kita as parents..sembang2 jugak..anak kena perhatikan...nama pun budak2 kan huhu

el paling risau g umah org..anak2 el tu bkn leh dok diam..tambah2 abg danish..abis dia selongkar..ritu p umah kwn..peties diorg bukak..tgk2 ada vitagen...mama nak vitagen adoyaiiii..tp skun dia dah behave skit..sbb dulu2 kecik kut..skrg dah besar..:)

Rizziela berkata...

selalunya akan tegur anak2.. tp kalau dah jumpa kawan memang x makan saman..tp anak2 sy suka main sesama kawan..tp biasanya kalau saya dah tak tahan..sy balik ajer...x tunggu lama2..boleh malu dibuatnya kalau anak2 x dengar cakap

anak Wan Salleh berkata...

hmm semua orang akan cakap untuk berada di situasi no 2. me too!! pernah experience sekali kawan datang rumah, masa tu anak dia kecik lagi. mentang2 rumah kite kecik je, dia biar je pampers anak dia , patutnya at least tanye lah kan mana nak letak pampers, paling best, basuh dekat sink dapur.. anak buat kecah, tok sah cakap lah .. mase tu memang stress betul

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...