09 Julai 2013

Taiping Yang Damai | Melawat Muzium Pertama Di Malaysia!

Yesssss!
Habes pun akhirnya pengalaman time Cuti-Cuti Malaysia : Taiping
Dan sebelum nak bertolak balik KL
Zakwan ajak pi Muzium Taiping
Amboi, anak! Dah menunjukkan minat pada Sejarah kah?
Hehe
Zakwan kecik lagi, apa sangat la Zakwan paham, kan? :)




Kami sampai jam 9.30 pagi
Time ni, Muzium Taiping baru jek mula beroperasi dalam setengah jam, hehe
Harga tiket utk dewasa : RM2
Untuk kanak-kanak besar ZakwanNayli : percuma


Info boleh refer kat sini ye ^_^


Sebelum masuk dalam bangunan, kita bergambar dulu dgn kapal terbang perang ni, hehe


Nayli dah bukak 'kuda-kuda' dah tu, haha!


1 peel PapaZN yang payah nak ubah, haha!


Tengok aksi Nayli tu ;)


Sebenarnya, utk info la ek
Muzium Taiping ni adalah muzium yang pertama di Malaysia
Ia dibina tahun 1883 kalau tak silap
Dekat berapa tahun dah tu? Cuba la kira, hehehe
Cukup lama kot!
Tapi memang salute, sebab bangunan muzium ni masih utuh lagi

Kami ingatkan kat dalam takleh amik gambar
Sebab biasanya mana boleh amik gambar kat dalam muzium, kan?
Nak balik tu baru la nampak ada serombongan orang 
Yang happy-happy dok amik gambar ke sana ke mari
Huhu!
Rugi-rugi-rugi

Tapi tak banyak maklumat pasal Taiping la, huhu!
Patutnya, kena la perbanyakkan tentang asal-usul Taiping
Baru la generasi baru dapat menghayati Sejarah bila dah tau asal-usul
Ni nan ado...
Huhu
Gambar mi udang Kuala Sepetang ada la pulak, haha!
Takpela, boleh diperbaiki lagi kot pasni ^_______^




 Lega, citer pasal Cuti-Cuti Malaysia ke Taiping Yang Damai dah pun settle!
Moga dapat beri banyak manfaat dan info pada kawan-kawan
Yang pasti, tahun depan kami nak keTaiping lagi
In shaa Allah 





8 comments:

zakirasli .. berkata...

dulu klau nk masuk muzium taiping nih free jer.. tp, skrang dh kna byar plak.. mngkin psal pelancong dh brtmbah kot??

lia berkata...

baguih la nad... boleh la kami rujuk cni kalau nak p taiping... complete smua... ehhh Nayli ni, makin comey lak gaya2 posing nyer... geram acik lia tgk tau...

eima berkata...

hmmm menarik tang kapal terbang tu mesti syok kan zakwan

ALoNa CintamaniszLite berkata...

Hmm..dorang dh buat bayaran ni sbb dorang dh ubahsuai elok2 bahan2 pameran kat dlm ni. Tp betul laa mcm nad bgtau tu...takde bahan sejarah taiping sgt. Byk pasal perak aje laa..sbb muzium ni namanya adalah muzium perak...bkn muzium taiping, huhu.. Mmg ramai yg konfius tentang tu, kan??

Eliss Mie berkata...

syok jugak pergi muzium ni. eliss pergi muzium felda lurah bilut kat pahang hr tu pun boleh snap gambar. siap bawak kitorang tunjuk2 sekitar lagi .

http://www.elissmie.com/2012/03/pengalaman-pertama-ke-muzium-muzium.html

mama lieyna berkata...

Boleh bgmbr eh, best la.. nayli..nayli.. sporting betul berposing.. :-)

CheNamNam berkata...

hermmm hakak pernah datang sekali kat muzium Taiping nie..waktu tue hakak darjah lima..wakakaka....lame giler dahhh...

Masya berkata...

baru tahu muzium pertama kat malaysia di taiping...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...