11 Julai 2013

Mengidam BURGER BAKAR Hasil Air Tangan Sendiri (RESEPI)


Maaf kawan-kawan sekalian, kalau entry ni ada gambo makanan
Ala, takkan takleh tahan kot kan?
Dah beso-beso jadik mak-mak, apak-apak dah pun, kikikiki ^_^
Cerita minggu lepas yang tak sempat di up lagi hukhuk T___T

Nak citer, MamaZN ngidam makan burger bakar uols!
Huhu!
Takmo yang beli tapi nak yang masak sendrik, hahah! Hambik! =p
Sejak JJCM makan meatballs Abang Burn aritu lagi dah teringin

Ada 3 benda yang MamaZN teringin nak makan sebelum puasa
Burger bakar masak sendrik, durian dengan kerang rebus
Ngengade jek bunyiknya kan? Ho-ho-ho =p

Makanya, minggu lepas mula la projek buat burger bakar :)
Tu yang beli salad dalam pasu tu, hihihi
Untuk projek ini la :)

 Bestnya dapat gembirakan laki & anak-anak
Semua pun kata sedap :)
Zakwan soh buat lagi
Tah bila nak buat ni, kena cari masa la kot ni nanti :)


Jangan terliur tauuu! ~ Nayli kata =p


MamaZN nak share resepi boleh tak?
Amik kesempatan plak, haha!
Sangat mudah sangat senang
Antara nak dengan taknak buat jek :)


Bahan-bahan:
Daging cincang  
(yg pek brand Ramly tu boleh dapat 4 biji patty burger)
1 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 biji telur
Serbuk lada hitam kasar
Serbuk roti
(tips : kalau takde serbuk roti, bakar jek roti pastu blender kering)
Serbuk mixed spice 
Garam & Gula secukup rasa
 

Semua bahan-bahan di atas disatukan dalam 1 bekas


Gaulkan bagi sekata pastu bentukkan jadi patty macam gambar bawah ni
Tips : buat besar-besar dan leper-leper
Sebab masa masak nanti, dia akan mengecut dan menebal


Biarkan seketika dalam peti ais dalam 1-2 jam
Pastu boleh la dibakar kan :)


Ini lah hasilnya! :)


Untuk aksesori terpulang ikut selera masing-masing
Macam kami 1 famili letak hirisan tomato, salad, cheese,
Moyanis, sos cili & sos black pepper
Memang terangkat! :)


Selamat mencuba!



Kawan kita, Zety ada jual burger bakar jugak :)
Kalau nak merasa kelainannya boleh la terjah PARAM Bangi

Dan cari tuahbogobaka :)
Tak gitu Zety? :)

Kami ni pun tengah cari masa ni nak pi PARAM Bangi
Semata-mata nak merasa bogobaka
Weekend ni in shaa Allah boleh pegi kalau takde aral :)



p/s:
sesekali ber'western' time berbuka, apedehal kan?
tapi for sure cari nasi jugak cam kami ni, hehehehe


16 comments:

PUANSTOBERI berkata...

oh..kalo bako dalam magic pan tu oke dak? hihihi :D

mama tisya berkata...

kemalasan nk buat beger bakar...hehehe...tgk la kot2 ada kelapangan nk membuat sdiri kn..hehehe...amboi2 nayli mkn beger ye die...

Sidratul Muntaha berkata...

Xdan nak msk berbuka.
Sob sob
Ari 1st je dh kena tonsil.demam
Ari kedua plak bendera jepung...
Huwaaaaa

ALoNa CintamaniszLite berkata...

tak penah buat lagi wpn dh tgk nad buat ari tu..huhu..
kalo gi tesco tu..tak ingat nk beli daging kisar ramly ni.
bila tiba2 perut lapar..baru tingat. bkn per..roti burger kat kedai dekat2 ni pun ada jual. Dekat jer nk pi beli.
yg daging kisar tu jer kena gi tesco, econsave ataupun giant tu. alahaii...

Sura Mohd berkata...

amboi anak dara tuu..pandai ke makan burger..bukan main lg posing..comel jer..:)
*nanti nak buat la burger ni ikut resepi Nad..tema kasih bg resepi..

Masya berkata...

nak buat tak buat²... dari beli .. kalau buat berger ayam pun ok kot kan hahahaha ... nak cuba .. nak cuba ..

mummy_ayu berkata...

sama la..Ayu pun teringin nak buat lagi..maybe weekend nie kot..

Myra Jay berkata...

TQ sharing resepi, boleh la nak try buat..
tapi mixed spice tu acaner? hehee almklmla masak pn sesekali aje ;)

eima berkata...

ni buat aku terliur ... sedapnye ...

nk jugak try buat ... hmmmm

Azura Aziz berkata...

hahaha.. comey nayli buat aksi camtu.. eh nad, senang jer kan...
nanti alycia nak try la...

JaSSNaNi berkata...

serius terliur ni.. adoiiiiii.... nampak nayli pun dah macam nak telan ni.. wakakakaka..
dik non... simple dimple je resepi nya.. memang nak and tak nak buat je kan.. tengok esok esok akak cari daging ramly kisar..

lia berkata...

terliur tgk mata & jari Nayli, bole he3... geram betol tau dgn Nayli ni, comey abesssss

Asmar Arafad berkata...

sedapnya, nanti nak cuba lah, manalah tahukan boleh bukak bisnes ahak..ahak..

lizz berkata...

Waa rajin dier..tu la kan..kalo buat sendiri lagi sedapkan...kemain comel nayli ni..

Lily@MamaZaraZareef berkata...

comel jek nayli jadik model burger bakar mama..^_^...entah bile lah nak rajin wat patty beger sndiri nih..wuwuwu..klu wat beger kat umah manjang beli patty readymade aje..>_<

el berkata...

nti el nak try wat beger bakar ni
tgk sgtlah gebus haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...