02 Julai 2013

Masak-Masak | Sup Tulang & TIPS Lembutkan Daging


Esok lusa la baru MamaZN up citer Cuti-Cuti Malaysia ek, hihi
Nak citer menda lain dulu =p

Aritu PapaZN ngidam nak makan sup tulang
Senyap-senyap dia pi beli daging & tulang ni
Pastu balik umah terus dia hulur bungkusan plastik tu soh masak sup tulang
Huhu, MamaZN ni mana penah masak sup tulang!
Sup ayam & sup daging tu penah la

Malas nak bertekak, terus jek MamaZN google resepi - senang citer! =p
MamaZN pilih link yang teratas sekali
Mekaseh pada el, sbb linknya menjadi pilihan MamaZN hihihi
 



Dan lebih membanggakan, sup tulang mendapat pujian encik suami, muahahaha!
Kembang semangkuk dibuatnya!
Tapi MamaZN cover la, hahahah! =P
Alhamdulillah, seronok dapat happykan suami, hehe

Dan paling best, PapaZN cakap daging nya lembut betul!
TQ lagi sekali pada el sbb share cemana nak lembutkan daging
Banyaaaaakkk btul tips nya!
Tapi MamaZN pilih dua jek ;)
Letak sudu & buah kurma masa merebus daging tu

  
Nak resepi sup tulang ni ke?
Alahai, MamaZN ikut sebijik sebotol resepi yang el share kan tu  
Sesape yang teringin nak resepi sup tulang boleh klik kat link ini :
http://arwendanish.blogspot.com/2013/01/resepi-sup-tulang-dan-tips-lembutkan.html
Memang sodap, wa cakap lu! ;)


Untuk lembutkan daging pulak, ada beberapa tips
MamaZN mohon copypaste dari link el tu ye, huhu!


TIPS LEMBUTKAN DAGING

1) Letak seketul gula batu time merebus daging/tulang
2) Masukkan beberapa biji buah kurma time merebus daging/tulang
3) Ramas nenas dan gaul bersama daging & perap sebelum direbus
4) Letak daun nangka time merebus daging/tulang
5) Letak sudu time merebus daging/tulang
6) Tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perapkan bahan ini dengan daging selama anggaran setengah jam. Kemudian bilas dengan air bersih dan masaklah daging itu seperti biasa
7) Masukkan beberapa ketul ais ke dalam bekas yang berisi daging. Biarkan seketika kemudian cuci. Daging akan cepat empuk
8) Rebus daging bersama akar daun pandan yang telah dicuci bersih. Kemudian masak daging seperti biasa


MamaZN guna tips no 2 & 5 sekaligus
Memang lembut, uols! :)

Pada yang nak resepi buat sup tulang, bleh la klik kat link yang MamaZN share kan tu ye!
:)
Nak dekat puasa ni, sedap jugak kalu sekali sekala berbuka sup tulang ;)


18 comments:

mama lieyna berkata...

Sedap tuuu sup tulang!

Ha a, akak sllu letak sudu, cepat lembut isi daging tu... :-)

PUANSTOBERI berkata...

akak salu gak buat sup tulang. senang. campak je sup bunjut yg sup tulang punya tu.. abis citer. tp tumis2 gak la bawang seme. takkan kosong camtu je kan. ahaha.

Masya berkata...

suami plg suka, sy ni nak masak jer yg pikir bnyk kali x tahan bau wap sup tulang tu..

syawalsimpsons berkata...

letak sudu tu sue tau sebab mak selaloo buat..tp sue tak penah buat..kikikiki...tp kalo letak buah kurma tu 1st time dengar ni...kn cuba ni...tu fav akob jugak tu

Cho Zila berkata...

kegemaran akakni .. tapi tuler kalau makan tak sedar diri sikit...

Asyifa Mustaffa berkata...

1 lgi...orng kata letakkan gula2 hacks masa merebus tu...ok la...sbb da pnh cuba...

eima berkata...

ok akan tiru .. aku tak reti buat sup ..wlupun tgk MIL aku buat cukup senang..campak2 je

Falsya berkata...

tunggu pas pantang baru boleh masak sup nad nie..skang mood masak dh ke laut..huahuahuahua

Lynn Hamzah berkata...

sedapnya...nasib baik dah sarapan...kalau x terliur le tgk gambar sup tulang nie...hehehe...

Chekgu Azrine berkata...

Kami kalau org penang makan sup tulang dgn ayaq asam

ALoNa CintamaniszLite berkata...

Seronok ye nad bila somi puji masakan..insyaAllah..melalui masakan akan mengeratkn lg perhubungn suami isteri. Ikat perut dia melalui masakan kita...hehe.
Sup tulang mmg sdp..tp tulang pun dh mahal skang. Tu bila raya korban dpt tulang org bg punya la seronokkk..
**el mmg pandai masak.

amiey lee berkata...

Nad kta still takleh masuk dapur nak masak bagai..tunggu lpas dh ok baru buat..sedapp nmpak sup tulang mesti cuba nnti

Adlin Mohamad berkata...

kita x reti masak nad hahahhaa
tips gile tu banyak ..

Zura@Iwan berkata...

wahh...
menjadi mskn Nad yer..
pasti la seronok kn bila suami puji mskan isteri...
akak nk try bila la ni..hehe

el berkata...

pttlah tersedak dr pagi..ada org sebut2 nm kita..hehehe
kan kan kann lembut kan dgg tu...
pasni leh wat tuk menu berbuka
xtahan lak tgk sup tulang nad..
nak cari tulang nak cari daging hehehe

thums up ok!!!
betul lah org kata..dgn masakan boleh buatkan org happy dan bahagia hehe

Sweetmama berkata...

masukkan sudu utk lembutkan daging tu mmg betul, k.eija belajar daripada MIL mmg menjadi

fazliana berkata...

thanks ya for sharing. selalu buat daging memang susah lembut..

fazliana berkata...

thanks ya for sharing. selalu buat daging memang selalu susah lembut...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...