23 Julai 2013

Masak-Masak | MI KARI (Resepi)

Mintak maaf, cerita pasal masak-masak pada petang-petang cenggini
Bukan sengaja nak tayang gambo makanan
Tapi nak share menu berbuka aritu beserta resepi
Kot-kot ada yang taktau nak berbuka apa ke kan

Seperti biasa, resepinya MamaZN refer pada sifu :)
Bila rajin masak yang renyah-renyah camni
Tak lain tak bukan sebab PapaZN la
Kalau MamaZN ni time berbuka sempoi jek
Apa yang ada, asal boleh jek
Tapi PapaZN ni takkk
Time berbuka nak selain nasi
Kang masa sahur baru nak makan nasi
Tu yang jenuh berpikir nak masak apaaa la kan, huhu!

Naseb baek El ada share resepi buat mi kari ni
So, bleh la try
Feveret PapaZN ni :)


Menjadi jua akhirnya! Saya suka! Saya suka! =)


Ni kali kedua MamaZN buat mi kari
Yang 1st time dulu tu sempoi ya amat
Masak macam nak buat kari ayam tu jek
Takde bahan-bahan lain
Cam takbest jek, huhu!

Kali ni walaupun agak renyah sebab banyak nooo bahannya
Gagahkan jugak la nak buat, huhu

Sikit pun takde ubah apa-apa dari resepi asal El
Kawan-kawan cuba la! :)


RESEPI MI KARI

Bahan-bahan untuk kuah :
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1cm halia
(semua diblend)

2 sudu cili blend/giling
1 mangkuk air rebusan kulit udang
4 ekor isi udang yang telah diblend
1kg kerang yang telah siap direbus
5 sudu besar serbuk kari daging (dibancuh ngan sedikit air)
fishball
fishcake
isi ayam beberapa ketul
1 biji ubi kentang di rebus dan dilenyek
bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis
1 batang serai
sedikit daun kari
1 kotak santan
mee kuning
1 keping asam keping


Bahan-bahan untuk hiasan :
telur rebus (kalau nak)
sawi & taugeh dicelur
daun bwg dan sup
cili potong dan bwg goreng


Cara2:
[1] Tumis cili blend & bahan kisaran hingga naik bau
[2] Masuk bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan daun kari
[3] Tumis sampai semuanya sedikit garing 
[4] Masukkan air rebusan kulit udang dan isi udang - kacau sebati
[5] Masukkan serai yg dititik
[6] Masukkan pes kari dan sedikit air
[7] Perasakan dengan garam dan gula
[8] Kacau hingga naik bau
[9] Masukkan kerang, isi ayam, fishball, fishcake, tauhu goreng dan kentang yang dilenyek
[10] Perlahankan api dan gaul hingga sebati
[11] Masukkan santan
[12] Kacau dan biar hingga pecah minyak dan pekat

Siap untuk dihidang bersama sayuran dan mee :)

Petang ni cadangnya nak masak nasi ayam
Kawan-kawan berbuka apa plak? ;)


19 comments:

Mama Zharfan berkata...

byk la plak bhnnya esp udg lg kerang lg etc etc tp ni my fav ni

MrS. F!zA berkata...

mee kari mmg sedap! mak kita pakar mee kari..nk msak sdri malas mtk mak je buat kalo nkmkn..apa punya anak lah kan..hiks

syawalsimpsons berkata...

TETIBE DOK TERINGAT KAT NAD...sekali refresh pc kuar pulok citer main masak2 dier..adoi..ni buat yg teringin nak buat esok ni...baru sekali tak makan nasi selama puasa ni..esok tak mo makan nasi jugak la

kacang berkata...

wahh..sedapnyee..boleh cuba nie=D

lia berkata...

Nad, nmpk sgt nyummehhhlecious....

Ya ALya berkata...

klu nasi n lauk mak yg masak...klu ya teringin nak apa2 masak la sendiri,ptg ni cam nak buat puding jagung je...

Lily@MamaZaraZareef berkata...

wow..nampak tempting!!!! tak pernah try masak mee kari..mee rebus n mee bandung pernahlah..itupon ngelat ada guna perencah..kekekeke

zarena heeney berkata...

nyum nyum nyum sedapnya

Adlin Mohamad berkata...

nampak menyelerakan ..
x pernah buat mee kari sbb bkn pengemar mee kari hehehe

ADEEYA berkata...

Mcm sedap jew.. Nak suruh aunty masak lah esok hehehe :D

mama lieyna berkata...

Menarik.. akak sllu buat mee kari ni, mcm msak kari biasa je..hehe..cuma bhn dalam je lebihkan :p

eima berkata...

hmmm nanti boleh cuba klu laki aku kate nk mkn ....

Masya berkata...

lain dr yg lain resepi ni siap pakai air rebusan udang, baru cdg nak buat mee kari ptg ni.. tgklah kalau jadi ... nanti boleh guna resepi ni tp ubah ikut citarasa dan brg yg adoo jerlah..

mummy_ayu berkata...

baru plan weekend nie nak masak mee kari..

Iela Fazielah berkata...

sedapnyer.. ni yg rasa nak msk mee kari jugak ni.... tp xde kerang....

el berkata...

xyahlah bersifu2 sgtlah nad
segan lah el
el pun bukan pandai sgt pun masak2 ni..kita just try2 je kan

hehehe

el berkata...

xyahlah bersifu2 sgtlah nad
segan lah el
el pun bukan pandai sgt pun masak2 ni..kita just try2 je kan

hehehe

ALoNa CintamaniszLite berkata...

tu laa..kalo masak sket2 ni..beli bahan pun kena sket2. Kang terbeli byk..esok2 tak guna..dh membazir..

Akak kalo ada yg nak mai umah baru leh buat masakan yg byk bahan cenggini, hihi..

kekucingkatz berkata...

Nad nanti cubalah ganti rempah daging dgn rempah ikan/seafood...rasa dia tak berat mcm rempah daging...tu resepi mem besor utk mi kari... Ni resepi sempoi lg Nad...family kami punya ada lg tambah...hehehe!!!...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...