22 Julai 2013

Macam Tak Percaya Buat TEPUNG PELITA Sendiri! (RESEPI)

Selama 31 tahun, ini la baru 1st time MamaZN buat kuih tepung pelita
Uisyyy! Memang tak percaya sungguh, haha!
Selama ni malas sangat nak buat kuih-kuih ni
Sebab macam renyah jek kan
Ada kulit, ada inti, ada berlapis-lapis
MamaZN tak suka buat menda yang 2-3 kali punye kerja
Pastu silap sukatan bahan dah jadi kureng sedap, huhu!

Tapi aritu, tah cemane tergerak hati nak buat kuih tepung pelita ni
Sana sini kawan-kawan dok cakap kuih ni antara kuih wajib/feveret di bulan puasa
Selain kuih buah melaka / onde-onde
PapaZN pun penah la jugak menyuarakan hasrat hati nak beli kuih ni
MamaZN kurang setuju la sbb sure kena beli kat PARAM tu
Last-last MamaZN pun cuba-cuba la buat sendiri ^_^
TQ pada sifu masak-memasak yang sudi share resepi


Dan ini lah hasilnya 
Alhamdulillah ^______^


Ok la kan bagi yang 1st timer macam MamaZN ni :)


PapaZN kata, cukup rasa sume ada walaupun baru 1st time buat
Kembang semangkuk MamaZN dibuatnya, hehe
Rasa penat hilang terus bila PapaZN cakap camtu =P

Kawan-kawan nak cuba tak?
MamaZN share kan resepinya kat sini
Tapi MamaZN ada tuko-tuko sket 
Dari resepi yang sifu masterchef kongsikan tu, huhu!


RESEPI KUIH TEPUNG PELITA

Lapisan hijau @ bawah :
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 helai daun pandan dikisar dgn sedikit air
sedikit kapur  - jgn letak banyak, nanti pahit

Lapisan putih @ atas :
4 sudu besar tepung beras
1 kotak santan
 sedikit garam


Cara :

[1] Tepung beras, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati
[2] Masakkan tepung yang diadun dan kacau hingga masak dan berkilat 
(hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya)
[3] Bila dah masak, masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap
 
 
[4] 1 kotak santan dicampurkan dengan 4 sudu tepung beras dan garam
[5] Kacau sehingga sebati
[6] Masak adunan dan kacau sehingga adunan pekat  
(hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya)
 [7] Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi
  [8] Sejukkan


NOTA: 
Sedikit tip untuk membuat kuih ni  basah2 seperti kuih dibeli
Dalam bancuhan tepung beras lapisan pandan tu, tambahkan 2 sudu besar tepung ubi
Dan semasa hendak meletakkan lapisan santan putih ke dalam bekas
Sudukan 1/2 sudu kecil gula pasir ke atas lapisan hijau kemudian baru dilapiskan lapisan putih
 
 
p/s:
El, jangan bosan pulak ye saya asek cilok resepi dari blog El! =p
 

32 comments:

mama tisya berkata...

akak pn tk pernah buat..tau mkn je...tahniah nad..aritu pn ada tgk kt blog el

syawalsimpsons berkata...

insyallah sue pulok yg cilok untuk berbuka arini

eima berkata...

resepi aku dah ade .. dah byk kali dah aku buat ... heheh cuma mls nk tayang ...kiki

:: Cik Viva :: berkata...

sedap ni..tapi nak buat sendiri memang takla kot..hehe

♥cikmOt♥ berkata...

daun pisang ke daun pandan ni...

akak kalu kuih renyah ginni hanya leh buat time cuti sabtu ahad jelah...kalu idak, memang tak la...

MRS. K berkata...

wahh hebat nih boleh meniaga dah hehe

Adlin Mohamad berkata...

kalau pakai daun pandan dah leh jual kan hehehe

Fiza Rahman berkata...

Fav kuih ku ni. Senang jer resipinya yer. Bley try nanti. Thanks for the resipi nad ☺☺

amiey lee berkata...

Nad...jelesss sgt tgk nad masak mcm2.. kita aja yg tk lpas masuk dapur lagi ni..smlm buat paling simple tuk anak2 nak lunch...huhu

lia berkata...

Nad, pengakuan ikhlas... selama 31tahun idup, x pernah buat kuih ni mahupon kuih lain ekekekeeee

lizz berkata...

waa best ni....nanti kalo sempat nak try gak la buat hujung minggu ni...

Ya ALya berkata...

feveret ya ni...sedapnyer...

Ibu Lala berkata...

pernah buat sendiri jugak tapi tak jadi. skrg dah malas. sedap kuih ni klw pandai buat. klw nak beli time bulan pose je ada kan.

Azura Aziz berkata...

wahh nad, dah bole buat niaga kt param ni..

nurulfarehah berkata...

huwaaaaaaaaaaaaaa! mcm tau2 je teringin tepung pelita ni. btw, tq sbb share resepi. :)

mama lieyna berkata...

Waaah dh pndai, sedap tu kuih pelita... tahun ni, baru sekali membeli kuih ni..best kan.. :-)

mekchu berkata...

kat kantin bawah kan, bila kuih ni sampai masing2 mcm piranha terkam.. selalu beli dlm daun pisang tu.. bila rasa dlm bekas ni (sebijik gmbr) sedappppp sgt. tp nak buat tu bila erkkk.. ermmmmmm

ch@ berkata...

salin resipi dulu mcm biasa. bulan posa ni mls sungguh nak membelek dapur tu, semedang haus saja. nampak air masak pun sedap. eh, tahniah sis dpt buat dgn jayanya.

kekucingkatz berkata...

Sebagai orang Perak...kuih limas jugak peberet nombor satu... Ada org kata tepung pelita dan limas tu sama... Tapi ada beza kenapa orang Perak panggil limas...cara masak pun tak sama sebab limas kena kukus tu sebab bau dia lebih wangi...

MrS. F!zA berkata...

hebattt lah nad..leh bt meniaga.. kuih feberet kami anak beranak..hiks

el berkata...

xyah nak sifu2 sgtlah nad woii
malu lah aku kahkahkahkah
el pun cilok lam gugel gak
xpelah nti kita sm2 masok masterchef taw taun dpn hahahahaha

tp tpg pelita hang mmg lawo..hehe
congrat..bertambah2 syg en. papa zakwan kan :)

Eliss Mie berkata...

kalau ada daun pisang buat bekas lagi menjadi kan :) saya pun x reti buat :p

sue lieya berkata...

Kalo xpkai kapur xblh kew

Tanpa Nama berkata...

Dah lama xmkn ni....
masukkn dlm daun pisang lg sedap...
nyum...nyum

Fazliana Jamil berkata...

Fuhhh. Gatal plak rasenyer tangan nak buat petang nie. Minta izin share sikit ye resepi ni. Hehehe. Ada masa nanti singgah2 blog saya http://www.mamafisya.com/

Tanpa Nama berkata...

lain kali cuba buat guna daun psang lak..sbb lau gna daun psang rasanya lg sdap..kalau kat klantan kue ny mmg laku..

Dorrah Aizi berkata...

Santan kotak 2 yg brape ml?

Nafisa81 berkata...

Tiba Tiba teringin nak buka tepung pelita petang ni

eamy milea berkata...

Sedapnye nyum3

Tanpa Nama berkata...

Senang jgk kn.. Bleh Cuba ni.. TQ..

ummi nur berkata...

bestnya. tq share resepi. kami memang suka tpung plita. mudah je upanye. blh la rerajin kt dpur nt

zara'adha berkata...

Macam senang je nak buat, sy mohon ambil resepi ni yer utk test buat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...