19 Julai 2013

Kenapa Bergedil Hancur Masa Digoreng?

Kenapa ye?
Dulu slalu rasa down
Sebab teringin nak buat bergedil
Tapi bila goreng jek hancur
Hancur jek bila goreng, huhu
Terus malas nak buat

Sampai la 2 tahun lepas
Lepas tengok rancangan ape tah
Ketuk-Ketuk Ramadhan kot
Petua nya,
Masa nak uli tu, campurkan dengan kuning telur
Kiranya kuning telur tu bertindak sebagai gam la

Terus lepas tu bersemangat balik nak buat bergedil
Guna la petua yg diberi tu
Waa btul! Menjadik! Suka banget! :)

Sebenarnya, memang itu ke sebabnya ye?
(Sebab tak letak kuning telur)
Atau ada sebab lain?

Tiba2 je terasa nak wat entry pasal ni
Sebab arini rajin plak buat bergedil
Hehe
Tu yg nak keluar idea nak tanya tu

Anak dara tu konon2 nya nak tolong
Mula2 dtg kat MamaZN
Gaya kemain lagi mcm nak tolong
Bila dah dibagi peluang
Mata asek tgk tv jek
Pastu tangan asek la nak colek sket
Geram rasa!

19 comments:

Azura Aziz berkata...

wahhh, rajinnya anak dara tu.. untunglah mama dia hehe... alycia dah lama xbuat begedil.. tp biasanya kentang alycia goreng, so akan lebih kenyal, compare dgn kentang direbus..

MamaFarah berkata...

baru makan sabtu lepas kat kampung..sedap...
amboi nayli, tolong mama ek..

lia berkata...

wallaaaa ada gaya suka masuk dapur wpon mata kat tv ni he3

Mohamad Zamri berkata...

Sy biasenye kentang dh belah2 sy goreng kasi empuk...pastu tumbuk pakai lesung..pastu br letak bahan2 lain....pastu bulat2 kn...mase nk goreng sy celop kn dgn telur...alhamdulillah jadi...xpecah pun...

Idayu

Mohamad Zamri berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
PUANSTOBERI berkata...

a ah..cam alycia komen tu.. akak pun goreng dulu kentang.
nak buat gak..tp kena tggu ujung mggu sbb ni cam renyah nak uli2 nak bentuk2 kan dia.. tggu wiken je. hihi

*azni* berkata...

da pembantu cilik rupanye..

mama tisya berkata...

suka begedil...slalu mil yg uli..akak tlg goreng..ehhehe

puansazusarin berkata...

Amboi nayli dah gaya tumbuk sambal belacan pulak..heeee

Chekgu Azrine berkata...

nampak sedapnya begedil tuh..dap..dap

eima berkata...

klu anak dara ai jrg harap....ai simpan die dlm bilik tak rela die sepahkan satu rumah ngan mainan baru die tu .... ok nated klu nk buat nanti mesti campur kuning telur

mama lieyna berkata...

Akak pun tk reti, pnh buat dl, jd cam cekodok..hee..

Amboi anak dara, dh pndai membantu nampknye tu :-)

Lily@MamaZaraZareef berkata...

Betul la kot. Kalau ikut mak kite time bentuk2 kan tu wat mcm biasa je. Then time nak goreng br celup ngan telur. Memang x hancur + ada garing2 dia lg..:-)

Ya ALya berkata...

cam ya buat time nak goreng tu je campur dgn kuning telur.....masa nak bentuk2kan tu tak campur pun telur....

el berkata...

dulu nah wat pun pecah2 gak
mayblah kut letak kuning telur
cer tgk burger bakar tu pun letak kuning telur gak kn hehe

Masya berkata...

kt pulak kalau buat kuih wadei / yg dr kacang dal tu.. mesti berterabur kuih tu.. ikut tips baca kat blog mana ntah letak kuning telur nnt tak berterabur .. samalah kot.. konsep tu dgn bua begedilkan.. hihihihihi ... tp yg herannya mak buat begedil x letak kuning telur elok jer.. x berterabur.. hahahaha.. dasar tgn sy yg x menjadi kot...

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

rajinnya anak dara kecik tuh!

zarena heeney berkata...

mcm ena rebus pastu goreng sekjap
bg air dia sejat
pastu barulah tumbuk mcm biasa

Fiza Rahman berkata...

Rajinnya anak dara ni.

Laaaa...baru ku tahu. Patutlah asyik hancur jer. Terus down nak buat dah. Kena letak kunig telur yer. Thanks for the tips.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...