16 Julai 2013

Homemade Tortilla Grilled Chicken - Resepi Pemanggang Ajaib :)

Kan MamaZN cakap MamaZN suka share menda yang best-best? ;)
Kalau MamaZN ada share menda yang tak best tu
Maknanya tengah berduka lara la tu, haha!

Okeh!
Ni nak citer menda best lagi, hehe
Kot la boleh kasik idea menu berbuka pada kawan-kawan nanti ^______^

Menu yang simple dan senang dan sedap
Dan paling penting, menyihatkan!
Homemade Tortilla Grilled Chicken - Resepi Pemanggang Ajaib :)




 Actually bleh jek kalau takmo guna pemanggang ajaib
Guna kuali biasa pun boleh, hehe
Dah ada tu gunakan aje la kan...
Idok la berhabuk nanti, hahahah! =p

Owhhh ye! Special thanks pada el sbb beliau yang share kan resepi ni 
 
Sori ek, gambo cara-cara nak buat step by step tak sempat nak amik
Ada gambar dah siap jek, hehe

Tapi jangan risau, senang jek nak buatnya

Bahan-bahan
Isi ayam (bhgn dada)
Serbuk lada hitam & garam
Mixed herbs & garlic pepper (ini pandai2 MamaZN jek ni tokok tambah bahan2 =p)
Kepingan cheese (ini pandai2 MamaZN jek ni tokok tambah bahan2 =p)
Roti tortilla (MamaZN pilih roti gandum) 
Salad
Tomato
Mayonis, sos cili, sos black pepper

Cara-caranya
1. isi ayam tadi diperap dengan serbuk lada hitam, garam, mixed herbs & garlic pepper
2. bakarkan atas pemanggang ajaib
- dah siap utk inti! :) senang kan? -

3. roti tortilla dipanaskan kejap atas pemanggang ajaib (utk lembutkan)
4. bentang roti tortilla tadi tu dalam pinggan
5. pastu susun salad, hirisan tomato, kepingan cheese & ayam 
6. perasakan dengan mayonis, sos cili & sos black pepper
7. balutkan
dah siap! nyumnyum!


Sebenarnya,
Bahan-bahan tu kawan-kawan boleh jek nak tokok tambah ikut selera masing-masing
^_____^

 Naseb baek hari tu buat sorang satu
Naseb baek tak tamak
Sebabnya, makan satu jek pun dah kenyang ya amat dah

Selamat mencuba!


Kalau tadi tu menu ala-ala western, meh nak share menu tradisional Melayu :)

Bleh jugak dijadikan menu utk berbuka, hehe
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
*
 
 
 Ubi rebus & sambal ikan bilis, yawww!
Sapa suka?? Komen please, muahaahha! =P


19 comments:

mama tisya berkata...

mmg kenyang mkn 1 tortilla tu...kalo wat sdiri bole ltk bhn mcm2 kan

syawalsimpsons berkata...

dua2 sue suke...tapi tirtilla tu kena tanya akob..kalo dier makan, akan di buat weekend ini..kikikiki

eima berkata...

yg last tu fav aku .. setakat seklai hadap 5-6 ketui tak hal lah ..gilo ...


zakwan pun posa gak ke .. nayli pun mkn tu jugak ke ..pandai betui la pttlah bdn kus kus...semangat

Chekgu Azrine berkata...

ayoyo..terliur sudah!!

ALoNa CintamaniszLite berkata...

sedap dan lebih kenyang dari dibeli di luar, kan..hehe..

::NureeN:: berkata...

wahh.. dah buat yerr
nureen tgk gak recipi tue, tp x sempat la nk wat

kayyana berkata...

sedapnye.. thanks kak nad.. bleh cube la gini..

Eliss Mie berkata...

tengok masa lapar ni semua terliur..hahahaha. lama x makan ubi tu. kitorang cicah kelapa ;p

Azura Aziz berkata...

senang jer kan guna pemanggang ajaib ni.. ni yg xsabar nk beli ni..

wah, ubi rebus + sambal tumis..
i like ;)

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

huhuhuhuhu ..senang je rupanya...
nak buat jugaklah...10Q nad kongsi resepi

Ibu Lala berkata...

cedapnye tgk makanan. x sabar nk balik umh...

Zura@Iwan berkata...

saling share resepi ni nad ngn el..hehe..

nnti nk try lah..kalau ada bhn2nya..hehe..

tp tu la..ada pemanggang ajaib kn best gak..huhu

mama lieyna berkata...

Bestnye...... nak try tp bhn gak cukup plak..kena cari bhn dulu :-)

Yes..sayasukasayasuka... ibu rebus tuu...

Lily@MamaZaraZareef berkata...

nmpak menarik n simple nak buat..tapi tk pernah beli roti totilla tu..senang nk cari eh..wuwwuwu..nmpak sgt jakun kan..>_<

Adlin Mohamad berkata...

ni kalau buat kita yg makn sorang sbb king x suka hehehe

el berkata...

mmg kenyang kan 1 je mkn..dan yg penting sihat...

el sllu mkn tortila ni waktu sahur
almaklumlah katanya nak jaga badan n sihat hahahah...tahhh smpi bila boleh tahan mcm ni..tp seyes boleh layan tortila ni..xyah nak pi subway bagai

ooooiiii fevret el tu ubi rebus ngan sambal ikan bilis..x aci ni..nk pi cari ubikayu nak pi cari ubikayu hahaha

Masya berkata...

tortilla ni makan satu memang kenyang, puashati buat sendiri macam ni kan.. kan..

Sweetmama berkata...

ubi rebus tu mmg feberet..
tortila tu x pernah pun beli n buat sendiri..
nak jgk buat sendiri..tp bila beli brg dapur selalu je lupa nak beli tortila ni..

kekucingkatz berkata...

Akak suka inti tuna...kadang2 guna roti pita...kalo roti pita potong separuh letak inti pun dah cepat kenyang... Ni menu2 kekda utk lunch masa keje bila malas nak masak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...