10 Julai 2013

Carta Ramadhan Adik - Menggalakkan Anak Untuk Berpuasa

Kak Yatie ada share carta ni kat FB
Carta ni pulak dikeluarkan oleh www.Alimkids.com

Sesuai untuk digunakan pada mereka yang mempunyai anak-anak yang sedang belajar puasa
Macam Zakwan ^_____^
Sebenarnya carta ni kalerful & interaktif
Tu yang boleh menggalakkan anak-anak untuk berpuasa
Kasi semangat sket kat diorang, baru diorang rasa happy :)

Dalam carta ni ada niat berpuasa dan juga doa berbuka puasa
Kotak-kotak tu pulak, boleh la diwarnakan ikut berapa jam anak-anak dah berpuasa
Lagi banyak warna warni, lagi seronok la anak-anak kan?
Nak pulak makin lama makin banyak ruang kotak yang diwarnakan
Let say, hari ni puasa Zakwan bertahan 2 jam jek
Esok lusa, mungkin makin lama makin bertambah jamnya
In shaa Allah, ini salah satu usaha kita la kan sebagai mak pak 
Nak galakkan anak-anak belajar berpuasa sejak kecil :)


Jadiknya, carta ni kena la diprintkan ^______^


Cemana la Zakwan arini
Hari ni 1st day Zakwan berpuasa
Harapnya bertahan la dia kat skool tu ;)
Dapat separuh hari pun dah ok sangat la tu...



16 comments:

eima berkata...

zakwan dah start dah ek .. fahim tahun depan br nk try sbb die cam tak paham je ape tu puasa ....hmmm

mama lieyna berkata...

Bagus kan... arif tahun ni, memang tak la puasa kot.. bgn pagi mintak makan dh, in sha Allah..tahun depan boleh mulakan.,. Gluck utk zakwan.. :-)

zety berkata...

tq nad 4 sharing this!! mmg dh terpikir nk buat chart star-star tu..ni dh ade tggal print jelah :)..xper zakwan, dpt 1/2 day kt skul mcm umar thn lps dah ok sgt..umar thn ni try full pulak..semoga anak2 kita sng dilatih :)

lieyalatif berkata...

comel kan nad...lieya dah print siap2 nie...siap buat due name lagi tuk mia n mija...nanti nak suruh dieorg tick....ye laa nak bagi naik semangat sikit puase penoh...


dont worry nad, zakwan mesti full punye puase sampai petang....die budak kuat n bijak tu...in sha Allah...

MamaFarah berkata...

zakwan pun nak puasa gak ye..kakak pun puasa gak.tapi tengok la kul bape dia tahan..hehehe..x nk paksa2..

mummy_ayu berkata...

comei..memang menariks..
selamat berpuasa nad & family!!

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

sama cam damia, 1st day pose, tapi damia kalo bab makan mmg tak kisah sangat, sbb mmg slalu dia tak makan, cuma bab minum tu....tapi kalo tak dapat pose penuh pun tak pe, sbb budak2 umur camni digalakkan berlatih je kan, jangan dipaksa, semoga mereka sama2 berlatih puasa..

Fiza Rahman berkata...

Menarik ni. Hari ni pon kimi start posa. Excited betul.

Adlin Mohamad berkata...

kita dok cari gak jadual ni hehe sib baik nampak leh print tuk kyra
xcited nak puasa kejut pun sekali ej dah bangun, tp mula2 kan ta tau la tahan sampai kul bape

syawalsimpsons berkata...

insyallah zakwan kuat...

Masya berkata...

amir x sihat, jd dia tak dapat puasa hari ni, kami hantar dia kat kg .. harap sgt dia x melarat..

Ratu Hatiku berkata...

Bagusnya ada carta mcmnie. Tq share ya.
Selamat berpuasa :)

ALoNa CintamaniszLite berkata...

mm..citer bab pose anak2 ni...
susah akak nk share kat orang pengalaman akak ajar anak puasa. sbb, bila orang dgr mcm "ala...iye laa sangat..", gitu..

Tu sbb rasa ingin nk simpan kat blog citer ni...tak jadi...

Lily@MamaZaraZareef berkata...

wau..menarik carta nih..nak print gakla..bg semangat kat zara..1st time belajar puasa tahun ni..hehehe..arini ok je nmpak tp sbb dok umah je kan..next week dah start sekolah balik tk taulah mcm mane..wuwu

Zura@Iwan berkata...

mudah2an zakwan dpt puasa penuh..
insyaAllah..lama2 dia biasa..
kalau bleh kita tk leh pksa kan..
tp kalau bleh beri dia semngat..
kdg2 dgn upah la menjadi noh..aha

lia berkata...

tqvm nad... kita da print... nak tmpal dlm bilik Amsyar balik ni, InsyaAllah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...