21 Jun 2013

Salah Satu PENYEBAB JEREBU!

Cuaca sekarang ni sangat lah tak elok
Sana sini ada je berita tentang keadaan cuaca yang berjerebu
Nak-nak pulak pada negeri-negeri di selatan tanah air
Dah sampai tahap tidak sihat dan membahayakan!
Elakkan la dari melakukan aktiviti-aktiviti outdoor
(kalau pi shopping mall dikecualikan kan? hihihi =p)
Banyakkan minum air, jaga kesihatan


Kat BSP tempat MamaZN tinggal ni pun tak berapa elok jugak cuaca nya
Dah lama jugak hujan tak turun
Dah la dengan berbahangnya pastu pedih jek mata kalau lama-lama berdiri kat luar rumah
Huhu!
Lagi yang membuatkan cuaca bertambah tak sihat
Bila berlakunya kebakaran hutan dekat dgn area perumahan kami ni

Sebenarnya kebakaran tu berlaku kat hutan tepi hi-way
Berdekatan dengan exit Putrajaya ke BSP (laluan Elite Hi-way)
Ada la dalam 4-7km kot dari perumahan umah kami ni
Kejadian berlaku Jumaat lepas (dah seminggu)
Tapi ahli bomba masih berjaga-jaga lagi kat area kebakaran tu
Sebab tanda-tanda kebakaran tu masih ada lagi
Api tak padam sepenuhnya

Aduhhhhh! Teruk jugak kebakarannya

Ahad lepas, bukak-bukak jek pintu nak pi sidai kain
Tengok porch kereta, atas kereta suma dah dipenuhi dengan abu api kebakaran tu
Sampai camtu sekali

Angin bawak la kot tu kan?


Ni gambar-gambar yang MamaZN copy paste dari grup FB BSP
Teruk kan?



Tak sure la ada kluar kat berita atau tak
Punca kebakaran pun tak tau jugak

Memang kena berjaga-jaga sangat
Pada anak-anak especially
Lebih baik la kalau kita mengelak dari mengubati kan?


Kawan-kawan semua, take care k!


4 comments:

syawalsimpsons berkata...

apa punca sampai terbakar tu nad...entah la..sekarang ni cuaca tak menentu kan..mmm...mmg tak balik johor la masa terdekat ni..tp akob nak balik johor 1st week pose tu..camno ni..mmm

Lily@MamaZaraZareef berkata...

iskkk..teruk gak tuh..ntah2 sebab panas sgt kot smpai api menyambar..mesti makin teruk jerebu tu nnti..take care ye nad n family..

Fiza Rahman berkata...

Teruknya. Tak tau plak pasal kebakaran ni. Kat berita tak kluar.

ch@ berkata...

Sue...salah satu nak sampai ramadhan pun ya jgk. Aku pun ingat nk blk Jhr sambut ramadhan. Johor dah ok sket.
Bila cuaca panas, baling puntung rokok yg x mati pun, rumput boleh terbakar. Sbb dh kering sgt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...