11 Jun 2013

Masak-Masak | Kari Ayam Tomato Puree (Resepi)

Kali ni nak share masakan yang simple
In shaa Allah, dijamin sedap :)

Ada masa, bleh la kalau nak try buat ;)


So, here we go! :)

Nama masakan : Kari Ayam Tomato Puree
Hidangan untuk : 4-5 orang
Tempoh memasak : 30-45 minit





Bahan-bahan yang diperlukan :
2 sudu besar minyak masak 
bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, pelaga, jintan manis & jintan putih
5-6 helai daun kari
2 biji bawang merah *dikisar
1 biji bawang putih *dikisar
1 inci halia *dikisar
1 kiub ayam *dikisar
5 sudu besar serbuk kari
2 cawan air
2 biji kentang (dipotong 4)
5-6 ketul ayam
garam & gula secukup rasa 
1/2 cawan santan KARA tanpa kolestrol
2 sudu besar tomato puree LEGGO'S 






Cara-caranya :
1.   Panaskan minyak di dalam periuk
2.   Tumiskan bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, pelaga, jintan manis & jintan putih sehingga naik aroma




3.   Masukkan daun kari dan bahan kisaran dan gaulkannya selama 1 minit




4.   Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air




5.   Biarkan seketika (dalam 2-3 minit)




6.   Masukkan pula kentang





7.   Setelah 3-4 minit, masukkan perasa penting untuk resepi ini ~ tomato puree LEGGO's! ;)




8.   Untuk menambahkan keenakan dan lemak kari, masukkan pula santan KARA tanpa kolestrol




9.   Perasakan dengan garam dan gula dan gaulkan seketika
10.   Setelah agak menggelegak, masukkan pula ayam (tutup periuk dan biarkan 2-3 minit)




11. Siap! :)

 


Sedap dimakan dengan nasi
Dan boleh juga ubah selera dengan menjadi sebagai pencicah roti / roti canai ;)
Aroma yang harum pasti memikat selera :)
Selamat mencuba! ^_____^


18 comments:

mama tisya berkata...

lpr tgk kari ayam tu...yummmm

lia berkata...

Ya Allah.... rajin nyer nad snap pic setiap gmbr tu... terbaekkk la...

Masni Syafie berkata...

menarikkk...boleh cuba resepi ini...=)

Nigina berkata...

hubhuhu ni kena mesti cuba ni... yummmy... aduh laparnya ... posa ni ... hehhee

Adlin Mohamad berkata...

tu dia housewife kental masuk dapur hehehhe sedap nad leh bau dr sini kekkee

lieyalatif berkata...

Lieya hantu kari nad...mmg suke kari2 nih....kuah die kalo lagi lame perangat2 lagi umph kan?...

Sidratul Muntaha berkata...

snip snip snip..
harum semerbak...
meh2 kasi sepinggan meh!

~aSHa~ berkata...

wow...menariknye cara penyediaan....

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Nad,esok pg masak roti jala lak...sedap cicah ngan kuah kari :D

mama ila berkata...

yummmy...amboii..sedapnye kari ayam...

syawalsimpsons berkata...

ok fine tunggu hujung minggu ni di IG ok..kakakkakka

JaSSNaNi berkata...

wow.. menarik ni.. seronok tengok skali toturial.. sape tak tau lagi tu abis la.. hihihi.. sedapppnya makan ngan roti potong gini..

Gieyana berkata...

Menarik nih..nureen suka sgt kari..:)

Kakizan Omar berkata...

ammmmaaaa... sedap tuuu

Masya berkata...

erkk baru lepas makan kari ayam ada jamuan kat opis ni tghari td huhuhuhu ....

ch@ berkata...

terbaik ni kak. buat pulut kuning, adus! salin resipi kejap.

Nory Zoulkefle berkata...

nampak sedaaappp kari ayam akak...nyumnyum

Falsya berkata...

nak cube nak cube..tp skang nie mood nak masak dh kelaut...cannerrrrr....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...