10 Jun 2013

Masak-Masak | AYAM BAKAR Pemanggang Ajaib (Resepi)


 Terliur tengok ayam yg dimasak tu!
Terus la MamaZN pun nak try buat jugak
Memandangkan bahan-bahan semua sedia ada kat dapur tu, hihi
Termasuk la pemanggang ajaib, hahah!
Dah Sue pun guna pemanggang ajaib, MamaZN pun nak try la jugak
Kalau ikut resepi asal, chicken roasted ni dimasak dalam oven
MamaZN mano la ado oven kan
So, guna apa yang ada jek la ;)

Thanks to Ina Intan Berlian sebab kongsi kan resepi yang sangat mudah dan simple ni


Semasa proses memasak :)


Resepi yang sangat mudah dan simple
Meh MamaZN nak share kan kat sini
Pemilik asal resepi ni adalah sepertimana link yang MamaZN sertakan kat atas tu ;)

Blender bawang merah, bawang putih, kiub ayam, garam & gula
Campurkan sos bbq, sos lada hitam & serbuk lada hitam (ditumbuk kasar) dengan bahan kisaran
Tuang pada ayam-ayam yang dah dibersihkan
Perap dalam 2-3 jam atau lebih
Pastu balutkan dengan kertas aluminium foil dan bakar dalam ketuhar oven
Boleh jugak kalau nak bakarkan sekali dengan kentang & carrot
 
Macam MamaZN takde oven & aluminium foil
Jadiknya MamaZN terus bakar atas pemanggang ajaib
Dan hasilnya?


Taraaaaa..! Dah siap masak! :)


Memang ajaib!
Serius sedap!
Aroma bahan perapan tu memang sangat-sangat-sangat menyelerakan!
Cuba la! :)



19 comments:

Salmi Khairil berkata...

sangat menggiurkan..memang ajaib

syawalsimpsons berkata...

sedapkan...sue pon suke tau...nak bat lagi lepas ni

eima berkata...

aku tak penah masak cam ni sbb rsiko aku mkn sorg sgt tinggi ...

Eliss Mie berkata...

kita x dak pemanggang ajaib tapi rasanya pemanggang x ajaib boleh buat jugak ni. nanti nak cuba la :)

MRS. K berkata...

nanti kite cuba.. i pon takde oven mihmihmih

Masni Syafie berkata...

menu yang boleh dipraktikan...hehe
like..like..likedd...=)

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

sedapnya...
kalau takde pemanggang ajaib tapi masukkan dalam oven boleh tak????
huhuhuhu nak try jugak

amiey lee berkata...

kita tak mkn ayam la nad... tapi nk cuba tuk daging la huhuhu

ALoNa CintamaniszLite berkata...

mesti sedap tu..
sedangkan akak panggang biasa pun dh sedap kalo guna pemanggang ajaib tu..heheh...

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum nad...
kalau dah nama pun pemanggang ajaib.. mmg ajaib juga lah hasilnya... senang, mudah.. dah berkhasiat... elok sangat kan.. :)
hari ni nak balik beli ayam ngan kentang.. lapar tengok ayam panggang nad ni.. dah ler tak makan bekfes.. lunch plak baru order dominos..

Cho Zila berkata...

kalau nak seribu dayakan.. takder ovenpun bolehjerkan... tahniah... tahniah..

mummy_ayu berkata...

menariks gak..nak try la..ma acih share!!

mama lieyna berkata...

Waaaah sedapnye... bleh try :-)

*bkn akak yg bermslh, tp ada laa org terdekat, umpama cubit peha kiri, peha kanan terasa.. mmg berat pun mslhnya..huu..

lizz berkata...

ermmm meleleh ailio ni...ermm sedapnyer terus lapo rase...

lia berkata...

kita kena cari pemanggang ajaib dulu gini he3

Nana berkata...

Vavava sedapnye
Kita blk kl siap bw balik menda alah ni hahaha
Sng nnt nk bakar ikan ms dlmmpantang

Adlin Mohamad berkata...

nampak sedap, siap2 amik resepi try buat weekend ni

Masya berkata...

mmg sedapkan... dah buat jugak (^__^)v

adk ina sekarang kemalangan kat icu kesian kat ina, td baca kat blog dia.. tu pun kwn blog lain yang tlg taipkan entry t pulak x blh komen pulak.. jap lg pg balik.. tenet kat blog lembap .. doakan dia yer.. moga dapat kembali berblog mcm biasa..

hayati hashim berkata...

Copy paste resipi ye.. sedap ni kelihatannyaaaaaaa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...