24 Jun 2013

Jerebu Di Hati ( Hati Pun Jerebu? =p)

Assalamualaikum & Selamat Pagi :)

Jerebu di mana-mana
Sebelum ni tertumpu kat negeri belah-belah selatan
La ni dah sampai KL, Selangor, Putrajaya & Pahang
NenekZN cakap, Teluk Intan pun dah start kena tempias
Sekolah di KL & Selangor pun di arah tutup
Malam tadi, dapat SMS dari Teacher Wawa kata Zakwan cuti arini
So, Zakwan dok umah jek la

Dok dalam umah pun dah pedih-pedih mata
Apa lagi kalau kluar umah, huhu
Kena banyak minum air, kurangkan aktiviti luar rumah
Kalau terpaksa, jangan lupa pakai mask!

Jerebu ni dari Allah SWT
Peringatan dariNya buat kita yang mungkin leka dan lalai
Berdoa la banyak-banyak
Moga diampunkan dosa, berdoa jugak utk kesihatan dan kesejahteraan hidup kita
Nak mengeluh banyak sbb jerebu ni pun takde gunanya jugak
Betul tak?
Allah teringin nak dengar rintihan kita kepadaNya, mungkin
Peringatan buat diri sendiri

Sekarang baru ada masa nak menaip, huhu!
Pagi ni terasa macam banyak sangat keje nak kena buat
Padahal tiap-tiap hari pun sama jek, haha!
Owwhhh, mungkin sebab malam tadi tido awal
Tak larat nak buat entry auto-publish, heheehe

Dengan Nayli pun cranky plak pagi-pagi ni
Asek nak berkepit jek
Mana nak sapu sampah, kemas umah
Nak basuh baju, sidai baju, kasi depa dua orang ni makan, lipat kain lagi
Dengar Zakwan reading, BF kan Nayli tido
Fuhhh! Baru ada masa utk diri sendiri
Ni pun belum breakfast lagi ni, huhu!
Terjah blog dulu kekdahnya, hehehe

Lepas 1 famili tak berapa sehat 3-4minggu sudah
Alhamdulillah ada beberapa berita gembira utk kami sekeluarga
MamaZN buat status pasal hal ni
Ramai plak yang teka - preknen ke? 
Kikikikiki
Cepat-cepat buat pencerahan biar 'clean & clear' ;)
Preknen tak termasuk dalam list berita gembira yang diterima
Tapi ada la hal-hal lain
Nampak kecik-kecik jek semuanya
Tapi tetap namanya berita yang menggembirakan :)
Alhamdulillah, Alhamdulillah
Allah kurangkan belah sini sebab nak kita bersabar dan beringat
Alhamdulillah, Allah lebihkan belah sini pulak sebagai ganjaran
Walau tak banyak, tetap bersyukur

Zakwan dah mula lancar baca buku
Walau baca buku Bacalah Anakku jek pun
PapaZN pulak dapat offer kerja baru
Syukur Alhamdulillah, Allah makbulkan doa PapaZN

Bendera merah pun sudah mariiii, hahhaaha! =p
Sama macam Zakwan dulu jugak
Kali ni Nayli umo 1 tahun 6 bulan 'dia datang'
Makanya, boleh la mula utk 'berusaha' dari sekarang, hahaha! 
 Ada rezkinya, In shaa Allah takkan ke mana... Kan? ;)

Walaupun begitu... (ewah, awat formal plak ni?)
Tetap ada jerebu di hati, haha!
Hati pun jerebu tauuu! =p
Sedang berdiskusi untuk membuat pilihan yang tepat
Ada masa lagi ni sampai sebelum raya nanti
Harap-harapnya pilihan yang dibuat tu baik utk kami sekeluarga
In Shaa Allah 



p/s:
cepat la Jumaat! tak sabar nak pi tenangkan fikiran! :)



20 comments:

syawalsimpsons berkata...

sokong kata2 nad..moga apa yang kiter inginkan di permudahkan oleh ALLAH..allh maha mendengar..insyallah dia dengar akan rintihan kite...sue pon rajin mengeluh kat akob pasai kehidupan ni...tp cepat tersedar bila akob selaloo kata..."ada hikmah di sebalik semua kejadian ini"

duniafana berkata...

jerebu o jerebu

JaSSNaNi berkata...

alhamdullillah... tumpang gembira dengan rezeki papazn dapat tawaran baru.. dan zakwan lancar membaca buku.. :) ape yang kita pilih, kita buat... semua di tentukan allah... semoga ianya mendapat keberkatan..

ALoNa CintamaniszLite berkata...

ofer keje baru??
kat ner?? masih dlm selangor ke??
atau kat perak? heheh..

Bila ada pilihan...mmg susah nk tentukan.

Sue-Rya Qistina berkata...

ye la nad. Jerebu ni satu peringatan buat kita semua. apa yg terjadi pd hari ini adalah hasil dari tangan manusia itu sendiri. kerosakan ini pun dah dinyatakan di dlm Al-Quran. maka benarlah kata-kata Allah...

Masya berkata...

SAMALAH TADIKA ANAK KT PUN TUTUP HARI NI HUHUHUHU ...

HAIHH JEREBU NI KA DLM OPIS PUN PEDIH MATA JUGAK...

NAK PG BERCUTI KER??? X SABAR NAK TUNGGU JUMAAT TU...

lia berkata...

tadika Amsyar bukak... ticer dia sms smlm he3...

JaSSNaNi berkata...

nad.. kalau ikut putrajaya ke susur nak ke cyberjaya / dengkil.. lepas tu u-turn kat simpang sebelum terus ke cyberjaya.. masuk simpang ke pulau meranti.. kedainya sebelah kanan kalau nad dari cyberjaya... and kalau nad tahu, tesco bukit puchong tu.. nad terus je.. sampai ke susur pulau meranti / dengkil.. (kiri side) terus je jalan tu sampai nampak kedai kebayan ni belah kiri nad.. lepas simpang trafix light (ada flat on kiri side) tak jauh dari tesco bukit puchong tempat ni.. tapi kampung lah nad.. mcm2 ada.. tu yg best..

Masni Syafie berkata...

minum lah byk air bagi mengurangkan jerebu di hati...huhu..

In shaa Allah, ade rezeki ade la tue...

Adlin Mohamad berkata...

semoga apa pun keputusan di buat segalanya berjalan lancar ..
jerebu dok umah je la hehhee anak2 pulak boring nak pun gi umah atok diaorg je ..

Fiza Rahman berkata...

Alhamdulillah. SMoga makin bertambah rezeki.

Ibu Lala berkata...

Dah isnin pun. Jerebu pulak. Sakit pale la jerebu ni. Pedih mata.

zarena heeney berkata...

sama la nusery tempat anak ena pun di tutp
terpaksa mr.hubby cuti hari nie

fieda berkata...

semoga masalah jerebu ni cepat2 la hilang..

mama lieyna berkata...

Alhamdulillah... :-)
Itula stp ujian Allah, pasti ada ganjaran selepas tu...

ch@ berkata...

Rmh kita tutup je, xde buka2 pintu pun. Tebal sgt. Smg smuanya sht dan selamat.

Myra Jay berkata...

Nak pegi bercuti ye hujung minggu ni? :)

Apapun moga dipermudahkan urusan dan tahniah buat PapaZN dapat keje baru ;)

Sidratul Muntaha berkata...

dapat la email tu
kita tunggu jelah
eeehhehehhe

el berkata...

smoga jerebu ni cepat2 hilang semoga dpt kita menjalani ibadah puasa dengan selesa dan sihat...jerebu ni akibat dari kebakaran di indonesia..so angin2 bw jerebu mai sini...alhamduliah ada segelintir negeri dah mula hujan at least kurang lah jerebu..

LadyBird berkata...

alhamdulillah.. skrg jerebu dh berlalu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...