13 Jun 2013

Cerita Tentang Sakit Misteri


Takde la misteri mana pun
Tapi menimbulkan tanda tanya la jugak
Pada kawan-kawan pun kan? Kan? Kan? ;)

Ingat tak 2 minggu lepas MamaZN ada share
Pasal hasil check-up yang kurang memberangsangkan
Di  ENTRY INI dan ENTRY INI?
 
Ni saje nak citer & share
Kebetulan terbukak hati jugak nak share kan menda ni 
Kot-kot la kawan-kawan pun sudi kasi pandangan jugak
Sebab menda ni pun dah berlarutan dekat seminggu
Nak masuk minggu kedua dah pun

MamaZN ada pi wat check-up kesihatan 
Pada mulanya saja nak bawak Nayli berubat
Pastu MamaZN pun nak la tumpang sama

Suka wat check-up kat Pusat Homeopati Ustaz Hasan ni
Sebabnya, kita diam jek, nanti ustaz tu boleh 'detect' apa sakit kita
(dengan cara dia la)
Contohnya, dia tanya
Betul ke selalu tido lewat-lewat? ~ betul
Betul ke kalau buang air tak lawas? ~ betul
Ni tak pernah bersenam kan? ~ aah
Belum cerita apa-apa, dia dah tanya macam-macam
Yang kebetulannya semua pun betul
Lain caranya kalu kat klinik biasa
Punya la kita yang kena bagi penerangan, pung-pang-pung-pang
Doktor dengar jek, then check sket-sket
Pastu dah dia andaikan kita sakit itu, sakit ini

Nak dijadikan cerita
Masa check-up tu, ustaz dah lain macam pulak muka dia
Riso dah ni, apahal plak?!
Ustaz cakap, 
Awak ni 90% ada masalah pada sistem peranakan... Bila last period? 
Tak penah period lagi sejak lahirkan Nayli - MamaZN jawab
Pastu ada la ustaz tu sembang-sembang lagi
Pastu dia kata ubat yang dibagi ni nanti kena habiskan
Pastu tengok cemane
Kalu tak OK, datang semula jumpa dia

Alahaiiiiiii!
Kalau kawan-kawan la dengar camtu kan, apa rasanya?
MamaZN terus down! 
Dah la down, stress asyik pikir pasal menda tu
Dengan demam bengkak susunya 3 hari
Lepas makan ubat yang dibagi macam sakit plak kat bahagian bawah perut ni
Pastu siap muntah-muntah plak pagi-pagi sepanjang sakit aritu
Dan sampai ke hari ini sakit tu masih berlarutan
Tak sure la efek dari makan ubat tu atau bukan 




PapaZN ajak pi jumpa doktor klinik biasa pulak
Tanya pendapat dia
Bila MamaZN bagitau macam-macam
Dia check tekan-tekan perut sket
Pastu buat urine test lagi
Jawapan doktor :
Takde apa ni, angin jek ni... Biasa akan rasa pedih ulu hati
Tapi ada jugak yang angin, sakit kat bahagian bawah obdomen
Tak preknen, urine test pun negative tu


Beza jauhhhhhhh sangat kan pendapat doktor-doktor ni?
MamaZN dah start konfius dah
 
Nak tanya pakar O&G plak pasni, tengok cemane dia cakap
Tapi kena tgk gak bila PapaZN free
Kesian PapaZN pun dah banyak ari cuti jaga kami-kami yang sakit ni
Sampaikan PapaZN pun jadi tak berapa sehat jugak, huhu!

Ubat homeopati tu pun diteruskan jugak sampai habis
 Tengok gak kalau ada perubahan lepas tu
Takpela, dua-dua cabang perubatan tu pun kita cuba kan
Ikhtiar...


Kawan-kawan boleh tolong bagi pendapat?
Ada yang kurang gemar dengan cara perubatan alternatif homeopati
Dan ada jugak sebaliknya, kan?
Harap-harapnya komen yang diberi takde nak kondem mana-mana cara perubatan tu
Nak pi berurut tradisional jugak la, kan..?


p/s:
setiap apa yang MamaZN cerita kat blog ni
andai ada yang jadikannya sebagai 'bahan' (paham-paham je la)
Takpe, MamaZN maafkan awal-awal ^_^


25 comments:

Imaan09 berkata...

nad, klu nak cuba alternatif lain, sms lea.. dr cerita tu, tau sumthing wrong je..tahap keseriusan xbleh teka..

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

tak tau nak nk bagi pendapat, sbb tak pernha alami, tapi tak salah cuba dua2 cara, kalo leh jumpa doktor pakar sakit puan then wat check up....nanti share perkembangan, moga cepat sembuh Nad Aammiinn....

Kakizan Omar berkata...

Takper kot kalau nak dapatkan pendapat mana2 doktor lain.. sebab doktor kan ada macam2 sekarang.. lebih baik tanya yang pakar... mungkin lebih menyakinkan lagi.. apa2 pun jangan risau sangat.. sebab takut bila stress kita akan lagi rasa sakit.. Semoga di permudahkan Allah.. :D

Kakizan Omar berkata...

Takper kot kalau nak dapatkan pendapat mana2 doktor lain.. sebab doktor kan ada macam2 sekarang.. lebih baik tanya yang pakar... mungkin lebih menyakinkan lagi.. apa2 pun jangan risau sangat.. sebab takut bila stress kita akan lagi rasa sakit.. Semoga di permudahkan Allah.. :D

fazilzura berkata...

emm cmni .. Ubt homopathi ni kalau nk tau dia akan sakitkan dlu tmpt tu .. cth cm kwn aku ada sakit urat cmtuh lew.. dia amal ubt tu ..then dia kene sakit urat tu dlm 1 2 mingu gitu , phtu baru ok..

aku dlu pun ada makan jgk, ubt dia manis kan .. cm gule2 .. heheheh , psl dlu aku gstrik yg maha teruk sgt2.. tp aku x tahan bile ubt homopthi ni bertindk balas ngn bdn dia akan kasi gstrik tu tinbul .. huhuuhuh azab nk tahan ..phtu baru ok.. cume aku x bp serasi psl gstrik ni kalau bley suh tmbak mati , mmg aku nk je suh sapa2 tmbak je.. sakit nye teruk..

ubt hosp ni just drug yg akan timbul balik bile ko stop mkn... dok ler kene ngadap je ubt2.. tu psl aku gstrik , malas nk makan or brgntung pd ubt, aku now serasi brubt ngn sorg pakcik kt bdr tun rzak, dr aku kurus lidi smp now dh tembam..

kes kamo ni beter jgk wat xray jgk kut.. kalau sume clear, so something is wrong ler.. kne la crik ustaz2 yg bertauliah

MrS. F!zA berkata...

mgkin kesan dr ubat homeopathi tu nad jd muntah2..psl SIL pon berubat kt situ sebab ank dh 13 tahun dia msih tk pregnant..lepas mkn ubat2 tu trun darah berketul2 mcm keguguran..so now alhamdulillah dh pregnant lps 13 tahun...

Mama Balqis BluePinkBaby berkata...

Doktor biasa akan check gitu2 ajer...nk konfem kena pg check doktor pakat...cuba lah dulu ubat hemopati tu sampai habis...kot la apa yg dikata tu betul...

Masya berkata...

saya rasa rahim nad kembang kot, anak pun dah dua... maksud saya kembang tu rahim x kecut sepenuhnya jadi mungkin angin dalam tu... takpa nad teruskan jer makan ubat hormonpati tu.. lps tu dah habis usaha cek doktor pulak kalau doktor kata ok.. barulah pg berurut pulak untuk betulkan kedudukkan rahim ke hapa.. harap xdelah yg lebih memudaratkan..

Alycia berkata...

hmmmm, xtau nk bg pendapat sbb xpernah mengalaminya.. harap2 smuanya dipermudahkan dan Nad dan family kembali sihat yer.. Amin..

ieyda berkata...

ieyda xde pengalaman bab mcmnie...tp lebih baik refer pd yg pakar...cuba gi klinik an-nur pakar wanita tu.mybe leh membantu nad...harap xde ape2....

*∽ IZAN ∽* berkata...

kebetulan kawan k.izan pun ada buat rawatan homoepati baru2 ni...tu pun lepas berapa kali operate kat swasta keadaan masih tak berubahhh

doktor homoepati advise jgn campur makan dengan ubat lain dan akan ada sikit side effect utk beberapa hari so kena cuba bertahannn.. masih dalam rawatan tu tak tau lagi result nya camne

anywayy take care ye Nad... sabar banyak2

syawalsimpsons berkata...

sue pon tak tau camne nk bg pendapat...cuma sue doakan yg terbaik je utk nad

ALoNa CintamaniszLite berkata...

nad masih tak datang haid...kemungkinan besar sbb naylie masih menyusu badan..

Tp bila pakar homeopathi ckp mcm tu..kena ikut jgk la. makan ubat sampai abes.

Mmg bagus dgr byk pendapat doktor ni tp biar laa terus ke pakar sakit puan. Jgn pi klinik biasa ni.

kekucingkatz berkata...

Jgn pergi berurut dulu Nad...kalo nak urut badan boleh... Tapi jgn pegi urut abdomen atau bhgn yg dikatakan bermasalah... Jumpa pakar dolu...buat test dan scan utk check rahim... Nad ngandungkan Abg Zack dolu kan ada masalah...ngandungkan Nayli pun teruk juga... Pergi cepat...jgn tunggu dah sakit... Jgn riso...doa banyak2... Kalo bermasalah InsyaAllah ada penyelesaian...

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

tak tahu nak bagi pendapat apa..tapi jue doakan moga nad cepat sembuh..

eima berkata...

hmmm tatau la nad ..yg pasti yg aku tau ... ubat moden ni byk dadah ... utk mengawal bkn merawat ....
cth drh tinggi... ubat Dr, bg utk kawal je bkn merawat .. try yg terbaik ... better check o&g kot .... try dulu homopati bg abis tak de kesan kite cuba cara lain

Chekgu Azrine berkata...

tak berapa pandai nak bagi komen bab2 ni..pe2pun semoga sis baik2 aje ye..semoga dipermudahkan apa je utk sis..apa2 pun Allah duga..pasti ada hikmah di sebaliknya..

p/s : rumah akak kat area melati tu..dekat je ngan petronas..ngee

lia berkata...

ermmm apa nak komen ek... kita rasa, baik g O&G cpt... ubat homepathi tu abeskan tanpa cmpo ubat kinik biasa...

Sue-Rya Qistina berkata...

hmmm...tatau nak bagi pendpt la dear sbb x pernah lg alami benda ni. x pernah jugak buat rawatan homeopati. semoga segala permasalahan ini akan berakhir ye nad. semoga nad sentiasa tabah. bnykkan berdoa agar segalanya dipermudahkan. amin..

Ratu Hatiku berkata...

ala ksiannya...dah cuba jumpa pakar ker. X salah kalau kita cuba cara lain kan..kdg2 rawatan modern pun perlu jgk.. Semoga cepat sembuh ya.. Amin

mama lieyna berkata...

Herm... serius jgk bunyinya.. risau jgk kan.. apapun mcm pendpt kwn2 kat atas, nad pertimbngkan lah... tggu result macamana lepas dh habiskan ubat hemopati tu dl, then klu still brlarutan, mgkn ptt jumpa mereka ygnlbh pkar .. tcare n hrp cepat pulihnya.. amin...

mummy_ayu berkata...

Mcm serius bunyinya...tapi think positif...setiap sakit ada ubatnya..cuba dua2 la nad....kami semua doa yg terbaik utk nad and semoga sihat cepat yer.tak care dear

MRS. K berkata...

klu nak pegi berurut meh nak rekemen satu tmpat. kay urut kat situ. next month dah pegnen. alhamdulillah..

desa vista, salak tinggi
bidan shida
017-3195092

Sweetmama berkata...

k.eija pun x pandai nak bg pendapat, tp k.eija faham la perasaan nad, mestilah kita risau bila diberitahu 90% ada masalah di peranakan kita..Moga dipermudahkan segalanya buat nad, betul tu yg penting kita ikhtiar buat yg terbaik.

Tanpa Nama berkata...

salam... puan boleh cuba rawatan traditional dengan jamu susuk dara... untuk detail puan boleh pm saya di fb jamu susuk dara pos murah @email cahayajsd@yahoo.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...