21 Mei 2013

Zakwan Jumpa Dentist, Maknya Yang Seriau T___T

Beberapa minggu sudah, Zakwan ngadu sakit gigi
Ada 1 masa, time tido pun nanges sebab sakit
Apa yang MamaZN buat, MamaZN soh kumur-kumur dengan air garam
Pastu ok, bleh tido dgn lena

Kadang-kadang nak makan pun dia dah tak berapa selera
Disebabkan sakit gigi tu la
Zakwan takut bila makan nanti gigi lagi sakit
Terus takmo makan
Makin kurus dah anak bujang sorang tu

Nak dijadikan cerita, kebetulan pulak Zura ada bawak Akil pi Hospital Serdang
Pasal nak operation buang gigi yang rosak tu
Memang kebetulan sangat
Dapat la sikit info pasal prosedur kat klinik gigi/hosp kerajaan

Mula-mula pi Klinik Kesihatan Pergigian Kerajaan kat Telok Datok, Banting
Itu je la pun yang terdekat
Tapinya kalau nak jumpa doktor, ada hari-hari tertentu la pulak
Kami pulak main terjah jek, tak pi tanya dulu, huhu!

Last-last PapaZN ajak pi klinik swasta jek
Tempat SIL MamaZN keje
Rupanya kat situ pun ada dentist
Jadiknya pegi situ jek la
Kesian tengok Zakwan asek ngadu sakit gigi jek

MamaZN dalam hati ni dah risau kemain dah
Takut Zakwan nanges-nanges meraung sebab takut jumpa dentist
Rupa-rupanya Zakwan lagi rileks dari mak dia, hahaha!
Siap boleh tanya soalan-soalan lagi kat doktor tu, huhu

Ayat Zakwan utk sedapkan hati dia sendiri -  
Takpe, saya kuat, saya kan Tony Stark! (IronMan)
Hebat anak mama ni! ;)


Ni sementara tunggu doktor sampai, hehe




Nampak macam ok jek dentist ni


So, kesimpulannya 
Ada 2 gigi geraham Zakwan yang dah berlubang
Salah satunya tu dah kene urat gigi
Kalau cabut, doktor cakap dalam masa 10-12tahun nanti baru ada gigi tumbuh semula
Tapi dalam masa yang sama 
Boleh jadik ada gigi lain yang akan tumbuh dan akan bertindih nanti

So, PapaZN amik keputusan soh tampal jek
Tapi bila tampal, Zakwan kena jumpa 2-3 kali lagi utk rawatan susulan

Bagus Zakwan ni, tak nanges pun time kena tampal
MamaZN dah tutup-tutup mata dah, huhu!
MamaZN tak penah kena tampal gigi
PapaZN cakap, kalau dulu lagi teruk, siap kena korek2 lagi lubang kat gigi tu
Tapi sekarang dah pakai alatan canggih - ada lampu ultra violet suma
Ntah, MamaZN tak tau.. PapaZN yang citer, hihihi
MamaZN kan tutup mata tadi, hahaha! =p


Apa-apapun, nampak Zakwan pun dah ok sket
Tapi still kena pi jumpa dentist lagi bulan depan...


17 comments:

Adlin Mohamad berkata...

kyra pun pernah masa umur 4th kalau x silap gigi dia berlubang sampai 4 batang tepuk dahi dentist, sampai doc x bg mak dok dlm tu takut mak naggis hahahha .. skang yg tampal tu cam dah buka balik je ..kyra kalau sakit gigi alahai mak apak x tido sekali

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

budak sekarang memang berani berbanding kita dulu..hahahhahaha

ieyda berkata...

lau kita nie, paling takut nak jumpa doktor gigi....xtau lah nape.....dengar je doktor gigi, dah berdebar2...hihihi

apa2pun ieyda respect pd zakwan, kecik2 dah berani ngan doktor gigi...malu lak ieyda nie...hihiihiii

syawalsimpsons berkata...

mmg zakwan budak yang kuat..semalam tgk iron man, terus ingat kat zakwan..ye zakwan la tony stark yg hensem tu

Iela Fazielah berkata...

Bagus zakwan.... Zakwan dah tumbuh gigi kekal ea... Mmg jena jg elok2

CheNamNam berkata...

hiee kalau hakak pon ngeri kot...pasal cabut2/tampal2 gigi nie hakak memang fobia gilaa...huhu

hebat abg zack tak takut kena tampal gigi..positif gila dia thinking bagus bagusss...kalau si danial mau meraung satu bangunan dengar..hahaha

eima berkata...

hebat zakwan ...

gigi fahim buat masa ni ok lagi sbb ari tu dah bw jumpa dentist katenye ok cantek ... slalu aku cek pun tak hitam2...ok la kot ... kena lebih rajin paksa fahim gosok gigi sbb aku pun takut jugak

Gieyana berkata...

Relax ja zakwan..klau Kak G sure mcm Nad gk..

Sue-Rya Qistina berkata...

erkkk..saya pun naik seriau!

Zura@Iwan berkata...

good boy zakwan...

auntie ni pun nk kena gi wat rawatan gg..huhu..

lizz berkata...

waahh hebat zakuan...kalo la bang uwais cenggini kan bagus...semangat tony stork tu...

mummy_ayu berkata...

sama la ..kalau Ayu, Ayu pun scary..tak pernah bawak ian gie dentist sbb gigi dia ok jer..taopi kat sekolah dia hari tu ada dentist dtg.and dia kena tampal 1 gigi jer..kat belakng..but yg lain2 semuanya ok jer..

Sweetmama berkata...

bagus la zakwan..berani,

k.eija pun mesti mcm nad, maknye yg takut lebih, mmg k.eija ni penakut nak jumpe dentist pun..

Nana berkata...

adoi ngilu tampal br 2 mgu lps tampl gg
bagus la xtakut
klw mia mau mlalak ni hahah

kekucingkatz berkata...

Lepas ni Abg Zack kena rajin jaga gigi...

ch@ berkata...

adeh, malu ngan zakwan canni, aunty ch@ takut nak p dentist. ahahaa.

Masya berkata...

amir pun ada gigi berlubang, tp tkt .. nak jumpa doktor ... bgslah zakwan ni beraninya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...