24 Mei 2013

Tempat Menarik Musim Cuti Sekolah (Selangor/KL) (^_^)

Zakwan tau sekarang ni musim cuti sekolah
Tiap-tiap hari dia tanya, cuti sekolah ni kita nak pegi mana Mama?
Macam mana nak pegi, Papa work la sayang... :)

Biasanya bila tiba musim cuti sekolah
Mesti ramai yang tercari-cari tempat menarik utk bawa anak-anak kan?
Spesifikkan aje, semua boleh dapat di Malaysia ;)
Kalau macam kami ni
Mesti la nak cari tempat yang boleh buat anak-anak hepi, murah, banyak kemudahan sampingan, 
Kalau boleh nak yang balik hari je, means tak payah book hotel
So, jimat kos penginapan di situ ;)

Zoo Negara, Taman Burung KL, I-City & Sunway Lagoon mesti berasa dalam senarai, kan?
Cuba la try tempat yang lain dari yang lain, hehe
Ceh, macam terror jek =p
Takkk, just nak share pengalaman sendiri ^_~

Apa kata cuti-cuti ni bawak la anak-anak ke


Trick Art Museum, I-City <<< klik utk baca
 Merasa pengalaman untuk 'beraksi' hanya dengan lukisan, hehe
Bayaran yang dikenakan hanyalah RM5



Petting zoo di tengah kota raya
Alternatif pilihan jika taknak ke Zoo Negara :)
Pengalaman bermesra dengan haiwan-haiwan jinak
Beri makan & pegang haiwan seperti kura-kura, rusa, burung-burung & arnab



 Bukit Cerakah, Shah Alam <<< klik utk baca
 Mendidik anak untuk menghargai alam semulajadi sedari kecik ;)
Suasana seperti dalam hutan, nyaman dengan udara yg penuh pokok-pokok
Banyak aktiviti dilakukan di sini
Antaranya berbasikal, melawat taman haiwan, piknik, masuk rumah 4 musim dan beriadah


Piknik di Bagan Lalang, Sepang <<< klik utk baca 
 Sediakan bekalan dari rumah & berpiknik sambil merasa angin pantai di Bagan Lalang
Memang best!
Boleh main layang-layang, BBQ & anak-anak boleh bermain istana pasir :)



Piknik di Warisan Rimba, KL <<< klik utk baca 
 Sejuk mata memandang, pemandangan yang sangat cantik!
BBQ bersama keluarga tercinta pasti menarik jika diadakan di sini :)



Sekadar berkongsi pengalaman kami 1 famili
Mungkin jugak dapat beri idea pada kawan-kawan yang sedang mencari tempat menarik :)
Kat mana-mana pun boleh je
Asalkan semua aktiviti yang dilakukan adalah bersama anak-anak dan keluarga
Mesti seronok dan terasa kepuasannya! 


Bagi kami pulak, teringin sebenarnya nak bawak anak-anak ke
Nak beri pengalaman baru pada anak-anak 
Sebelum ni tengok kat Zoo Negara, kali ni dapat beri makan sendiri :)

Takpun ke Bukit Tinggi, Pahang
Tempat cantik untuk mengabadikan kenangan dalam gambar, hihi
Ala-ala berada di oversea!

Atau yang paling dekat, ke Paya Indah Wetlands! :)
On the way balik, boleh singgah makan cendol bakar! :)


Semoga dapat beri manfaat pada kawan-kawan yang membaca!
^_______^

 

19 comments:

zarena heeney berkata...

betul tu bila ada anak2 nie nak vari tempat yg blk hari jea
mls nak menginap2 nie

Adlin Mohamad berkata...

wah ni kes rajin jalan la ni semua tempat tau nk gi kan ..kita dok Kl sel dekat 7thn banyak lagi tempat x tau gi ..asben mmg org sel pun lagi la suka sesat hahhaha

Lily@MamaZaraZareef berkata...

syoknye berjalan2 lagi2 time school holiday ni..kami balik kg jekla weken ni..leh pulak en husbnd (n seluruh pangkalan tudm) kena dibekukan cuti speanjang 2 minggu cuti sekolah ni..stress jek rasa...wuwuwu

~aSHa~ berkata...

selamat bercuti dan beriadah bersama anak2....

Nadiah Sidek berkata...

suruh papa cuti la, zakwan :D

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

Wah bagus la nad bg cadangan....kita pun x pi lg kbykn tmpt tu.....

mama lieyna berkata...

Good idea... tp bulan ni tak best la, anak2 on off demam, tak sihat, weekend ni lg teruk, dua beradik cirit dn muntah2, mbil masa utk pulih..so mood berjalan non ado.. bkn tu je, mood berblog pun non ado.. sepi la minggu ni tanpa schedule n3..huu...

syawalsimpsons berkata...

mmg memberi manfaat

mama_umar_maryam berkata...

tq nad..cian bdk2 ni haa..

ALoNa CintamaniszLite berkata...

Ada 2 tempat yg tingin nk g...art trick museum ngn farm in the city...
Kuala gandah akak dh p 2x..dekat2 situ ada deerland..mcm farm on the city jgk. Leh bg mkn rusa..kalo dtg sblm kul 1..leh bergmbr ngn beruang..huhu..
Kalo dh ke kuala gndh..mesti g deerland jgk..sbb dekat antara 2 lokasi..

Eylizar berkata...

best jugak tempat ni...best info..tq

nana cumil berkata...

nak try gi ah!! agak best tapi sikit sangat cadangan tu!!!

HotelMalaysia Murah berkata...

Nice Info ....Senarai Hotel Kuala Lumpur

alyaa aidee berkata...

macam best je warisan rimba :) review la lebih lagi on warisan rimba tu, hehe

hani zaha berkata...

farm in the city dah masuk dalam list untuk cuti sekolah ni...dengar kata best ek...

aishah nin berkata...

Happy kan dapat spend time together dengan family :)

abahomestay berkata...

seronokbercuti di shah alam nie.banyak tempat menarik

miaqaisarah.com berkata...

Menariknya tempat-tempat ni.. Boleh try pergi nanti kalau ada rezeki.. :)

Ni pula percutian bajet tetapi menarik di area Selangor yang saya kunjungi hari tu..

http://miaqaisarah.com/2015/04/28/ajlaa-village-resort-yang-best/

bali tours berkata...

Kami hadir menyediakan perkhidmatan Sewa Kereta Murah Di Bali pada kadar sewa yang bepatutan dan murah.
Telefone/WhatsApp : +62 811 387 010
Wechat ID : astawa-krishna
RM 160 Sehari sudah termasuk petrol, bayaran letak kereta, pemandu, dan cukai.
Sewa Kereta Murah Kat Bali
Ingin melancong dengan pakej termurah? Kami berikan anda jawapanya. Pakej Pelancongan & Pakej Percutian Murah Kat Bali dijamin termurah dan memuaskan!
We offer Halal Bali Tour & Travel Packages for Muslim travelers. Included of halal food(حلال), prayer facilities, and etc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...