03 Mei 2013

Masak-Masak | Ketam Masak Lemak Cili Api

Sori la pepagi dah tunjuk gambar makanan, hihihi...
Ni menu ari Selasa sebelum cuti aritu rasenya
Mulanya PapaZN suruh masak sup ketam
Tapi MamaZN cakap, kalu masak sup ketam, makan sorang2 tau!
Last-last PapaZN kata, masak la apa yang bleh dimakan sama-sama, hihi
Makanya, tinggg! Ketam masak lemak cili api pun siap! :)




Sedapnya!
Terbayang-bayang kelembutan isi ketam tu, huhu!

Kalu nak masak cara MamaZN memang sempoi jek, hihi

Resepinya :
Panaskan santan dalam periuk 
Tuang bahan yang diblender
(bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, cili padi)
Gaul-gaul-gaul jangan tinggalkan
Biar sampai mendidih
 Pastu masukkan serai yang dititik
Garam & gula & asam keping secukup rasa
Masukkan ketam
Masukkan daun kunyit yang dicarik-carik
Siap! :)

Style MamaZN style org malas, hihi
Takdenya pakai santan cair, santan pekat =P
Sebab pakai santan peket tu jek pun, kikikiki...


Kawan-kawan suka makan menu ni tak?
Ketam ni sedap masak apa lagi ek?


21 comments:

mama tisya berkata...

sedapnye..lprrr...ketam masak kari and ketam masak blackpepper sedap jugak...yum222

Falsya berkata...

aarrghhh!!!..sedapnyeeeee...kalau makna lauk tuh ngan nasi panas2 pun dh boleh dh..xpandang lauk lain...;D

Masya berkata...

idea brillion, stok ketam pun baru beli cuti hari buruh tu hari .. nak masak ketam telur asin xtaulah jadi dak.. x jadi.. masak mcm ni sudah hahahaha.....

Dzil Khadeeja berkata...

perghhh..sedap giler ketam masak lemak, terliur tengok hehe...

Sura Mohd berkata...

wah..terliurrr la!nak beli ketam,nak beli ketam..nak masak jugakk..hehehe..:)

syawalsimpsons berkata...

sempoi pon totap sodap nampak tu..mmm..tp tu la si akob tu tak makan ketam..mmmm

Lily@MamaZaraZareef berkata...

mmg nmpak lemak berkrim isi keta tu..hehehe..kite pon slalu masak ketam lemak nih..kdg2 goreng pedas jek..sesekali klu husbnd yg masak die suka buat ketam goreng butter..=p

MRS. K berkata...

kite tak pandai makan ketam.. en hubby pon tak makan ketam

eima berkata...

tak suka ketam... hihih sbb susah nk mkn ...

enpanjang suka ketam goreng ...

Sue-Rya Qistina berkata...

tgk pun dah rase terliur. kikikiki..selalu rebus camtu je pun dah sedap. masak cili pun boleh

amiey lee berkata...

Kita sukaaaaa...mngu lpas baru buat... tapi kita buat mesti lerak tomato..sbb kita suka mkn tomato masak lemak cili api hahahahaha... nad.. buatla ketam bercili..aduihai terliur la nad...

Ibu Lala berkata...

Ketam kalau buat masak merah pun sedap..

Alycia berkata...

masak lomak cili api mmg sodappp ;)

Chekgu Azrine berkata...

jrg mkn ketam sbb alergik..tp suka sgt msk lemak ketam..kdg2 bedal je..hehe

bibi yusof berkata...

salam...awak cube try chili crab... konpem sedap...
nnti dah try letak la resepi kat sini ye.. :)

btw.. sy pon suke masak lemak ketam cili api.. sedap! esok kene p cari ketam la kat pasar malam ni.. hehehe

lia berkata...

nad, kita nak siang ketam pon x reti... ermmmm makan jer pandai he3

Nana berkata...

seumur idop skali je masak ketam
masa amrul demam dulu
saspek denggi
orng kata sup ketam elok
tp kita mmg elegik sungguh ketam
mmg xberani nk makan
udang elegik2 pon bole makan lg
ketam ni sangat teruk kesan nye klw makan
dan2 tu plak tu kesan dia

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Klu kat umah k.atie...masak ketam mmg mkn sorang2 la sbb kata HB mkn ketam ni...'sampah'nya byk!
'sampah tu cam kulit2 ketam la...hihi

Ratu Hatiku berkata...

Sedapnya........dah lama x mkn ketam....

Ratu Hatiku berkata...

Sedapnya........dah lama x mkn ketam....

Budak Kampung berkata...

sedapnyer..nyum2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...