30 Mei 2013

Kesian Nayli... Kesian Zakwan... Doakan Kami!

Tak sampai hati nak tinggalkan blog ni tanpa sebarang entry, huhu!
Weekend lain la citer, banyak aktiviti hihihi
Takpe, gagahkan jugak walau 1 entry

Semalam sempat up 1 entry jek
Sebab bz jaga Nayli yang tak sehat
Sebenarnya dah 2 hari 2 malam Nayli tak direct bf ngan MamaZN
Meraung, meragam, nanges, meraung, meragam, nanges
Ketiduran pun sebab penat tapi dalam keadaan lapar
Kul 2-3 pagi tido, kang kul 4 bangun balik sbb lapar
Pastu dodoi-dodoi lagi, kasi minum air masak pastu tido kan balik
Kang kul 5 bangun balik, sbb masih kelaparan
Huhu, kesian!

Nayli nak makan, nak minum, tp mulut nya ada ulser
Tapi kesian, dia mampu tengok jek, huhu
Baru suakan kat mulut, trus dia tolak
Bukan 1 jek ulser tp banyak!
Mula-mula ingatkan HFMD tapi rupa-rupanya bukan
Doktor cakap ulser
Patut la Nayli tak berapa nak minum & makan
Alahai, makin kurus la bambam Mama ni nanti...


Sehari dapat 7oz + 7 oz. Pastu terus demam, huhu!


Cuba la bayangkan 2 hari 2 malam Nayli tak menyusu
Cemane agaknya keadaan MamaZN kan?
Hihihi...
Memang terpaksa la buat kaedah marmet utk 'kosong'kan
Tak reti, tapi cuba
Letih, tapi kene usaha
Kalu tak buat gitu...
Nanti mak nya merana sbb sakit, anak pulak tak dpt nak minum susu

So, nak tak nak kena kuatkan semangat
Sampai demam jugak la dibuatnya semalam
Naseb baek la kejap jek, kalu idak, sape la nak tgk kan anak-anak, huhu!

TQ pada Sue Syawalsimpsons sbb sudi jadi sifu smlm :)

Dalam pada Nayli tak sihat tu
Zakwan pulak kurang kasih sayang
Mak pak nya terpaksa gilir-gilir jaga Nayli
Nak kena layan macam tuan puteri
Naseb baek la Zakwan ni dah faham
So, takde la dia meragam tak tentu pasal
Alhamdulillah
Tapi ada jugak la sekali tu dia mengalir air mata kot
Sebab takde sape layan dia, huhu!
Sori sayang! Nanti Mama & Papa ganti balik ek!
Kita happy-happy sama-sama bila Nayli dah sehat nanti
Thanks sebab memahami keadaan Nayli ye sayang!

Semalam bawak Nayli jumpa doktor
Doktor biasa ngan doktor homopati
Masa jumpa doktor homopati, MamaZN nak check badan jugak
Kot-kot ada masalah apa-apa
Hmmmm
Dukacita, sedih dengar perkhabaran doktor tu
Takleh nak share sekarang
Sebab nak dapatkan 2nd opinion dari doktor klinik biasa jugak
Semalam MamaZN tak ikut Nayli gi jumpa doktor biasa
Sebab MamaZN dah tumbang sbb demam bengkak susu, hukhuk!

Apa-apapun, moga kami sekeluarga terus tabah hadapi dugaan
Dugaan ni datang sbb nak uji kesabaran kita jugak kan?
Moga kami terus sabar
Ada hikmah di sebaliknya ni
Alhamdulillah


Doakan kami ya!

GTG, Nayli dah jaga!


41 comments:

syawalsimpsons berkata...

ALA NAD NAPE...APA YANG DOC TU CAKAP...ALAHAI RISAU PULOK...DOU TIME SYAWAL BESAR SAMA NAYLI NI, SELAOO GAK SYAWAL KENA ULSER...SO KAMI ADA G KLINIK PAKAR KAT AN NUR BANGI TU...PASTU DAH JUMPE DOC, DOC KASI UBAT ULSER TONYOH2 KAT SEKITAR GUSI N MULUT DIER..ALHAMDULILLAH SELEPAS 10 SAAT SYAWAL DAH BOLEH BF N SUSU GUNA BOTOL SUSU...SAMPA SEKARANG UBAT TU ADA LAGI..EXP 2014 KAN...KECIK JE UBAT SAPUNYE...TP NAK MEMBAYAR KAT FARMASI TU, MMG MENANGIS TERDUDUK JUGAK LA KAN..TP ALHAMDULILLAH SYAWAL OK..SO LEPAS TU KLO SYAWAL ULSER MMG GUNA TU JE

Adlin Mohamad berkata...

la risau pulak baca ..nape la nayli .
harap anyli xde apa2 yea sayang

get well soon nad ..bengkak susu sakit tu adusss

fazilzura berkata...

laa sian nye smp bengkak susu ... kene pum tu , kasi kosongkan breast , nnt tkt sumbt plak .. lg haru ...

alahaiii cian nye dak tomei tu demm ye.. musim panas skng ni .. suh le dia minum air msk bnyk2.. xpun try kasi eskrem vanila.. kebas2 nnt mulut phtu kasi le susu ..

Orked berkata...

semoga cepat sembuh nayli & nad sekeluarga..

CheNamNam berkata...

hakak doakan baby Nayli kembali sembuh dan cepat recover..InsyaaAllah takde ape-ape tue..Allah uji sebab Allah sayang..bertabahlah.

aperpon Nad kena kuat untuk anak2..memula memang susah nak buat tue tapi kalau dah byk kali buat nanti ok lah tue..jgn tak buat nanti lagi bengkak lagi sakit..kang melarat2 lak demam tue kang..jaga diri juga yer.

esok balik kg lahh...boleh family nad tengokkan abg zack tue n takdelah dia tersisih sgt dan lagi ada family akan bantu nad jaga/tengokkan nayli..

ALoNa CintamaniszLite berkata...

Skang ni mmg musim tak sihat la nad..
Semoga nayli cpt sembuh..

mama ila berkata...

nayli kena ulser jugak ek...samalah ngan hannani..demam 2 hari..pastu skang nie..susah nak mkn ngan minum..kesian...dia tgk makanan..dia mintak..bila bagi..baru nak masuk mulut..dia tolak..fobia nak makan..semalam asyik menangis lapar jer..susu xnak minum..last2 ila bg dia makan yougurt calci yumm...baru dia makan..sebab sejuk..maybe xrasa pedih..try bagi yougurt kot2 nayli nak makan..

tadi gi check kat pakar mulut..rupa2nya gusi bengkak nk tumbuh gigi lagi..pastu mmg ada ulser kat lidah

Lily@MamaZaraZareef berkata...

alahai..siannya anak beranak x sihat ya..semoga masing2 cpt sembuh k..

Kakizan Omar berkata...

Semoga cepat sembuh semuanya.. amiinn

mummy_ayu berkata...

ala siannya...bab ulser nie memang susah la..Ian dulu pun pernah kena gak..doc kasi ubat krim..ok gak la.tapi bila nak sapu tu memang adventire but Ayu paksa jer..
semoga baby Nayli cepat sembut..doc ckp apa Nad? risau plak baca
sabar ye Nad..sian Zakwan gak...semoga semuanya cepat ok..

~aSHa~ berkata...

skrg ni musim panas dan kadang2 hujan2...tak menentu cuaca kan....

doktor ckp apa nad.....ish riso pulak dgr

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

kenapa nad...
harap2 semua kembali ok...
sakit itu dugaan yang indah..
terima dengan redha...
jue tahu nad seorang yang kuat...

MrS. F!zA berkata...

sebiji pon skit ni kan nayli kena ulser byk biji ek..adui,.get well soon naylI!

Zura@Iwan berkata...

semoga nad kuat yer....dan cepat sembuh..nad mkn ubat tk?

dan semoga Nayli n Zakwan cepat sembuh...sedih plak nad kata zakwan terasa gak..huhu...

#nad...hrp2 apa yg doc tu ckp, kemungkinan saja..apa2 kita byk berdoa k...

lia berkata...

Semoga Nayli cpt2 sehat... InsyaAllah... Nad kena sentiasa offer air kat Nayli yer sbb riso Nayli terhidrat nnt... Eskem vanila pon cuba la ek

Nory Zoulkefle berkata...

kesiannya Nayli....
cepat2 sihat yer sayang...

Sue-Rya Qistina berkata...

semoga cepat sembuh buat nad sekeluarga. sabar ye. ni la dugaan seorang ibu. bambam pun pernah alami situasi camni, ulser bnyk dlm mulut, tonsil bengkak. xnak minum susu dekat seminggu jugak. tapi kitorg paksa jugak pakai sudu/straw. huhuhu
take care ya!

Zarena Heeney berkata...

mmg sakit tu klu tak pam susu keluar

eima berkata...

aku doakan nayli ngan ko cepat sembuh dear ...

wei nape nad ... risau wei aku ni ... take care dear ..


nad nayli tu ko beli oral aid tak pun diflam ...sapu kat kawasan ulser ...ade rasa kebas2 ..mudah nanti nayli mkn ngan minum

mama tisya berkata...

alahai sian nayli kena ulser...mmg kalo bg susu die tkkn nk...smoga cpt baik

mama_umar_maryam berkata...

syafakallah utk nad & family..

Ibu Lala berkata...

Moga cepat sembuh..

Misz Pinkie Winkie berkata...

alahai sedeynya...lin doakan semoga semuanya sihat-sihat seperti biasa..mmg kena banyak sabar mama nayli n zakwan.

Chekgu Azrine berkata...

Sis..kalau ulser bg mkn 1 sudu ice cream vanila..cpt baik inshaAllah..

Semoga cepat srmbuh ye syg nayli..

U tc ye sis..jangan banyak sgt pk..

akish ali berkata...

nad...
nape ngn anak kite?
alahai....
sabar ye nad...
muge anak2 kite sentiase dilindungi Allah...
nayli..muge cpt baek ye anak...

Alycia berkata...

alahai, siannya nayli... adam dulu 2 x kena kaki tangan mulut tu.. mmg dia xnak mkn, xnak minum... smpai muntah2 sbb perut dh masuk angin... kesian sgt tgk adam time tu, perut lapar.. tp minum susu sakit, makan sakit.. dia mkn sikit jer bila dia dh lapar sgt.. pastu dia nangis.. 2 hari kot mcm tu, alhamdulilah lps tu bila ulser dh ok dia dh nk minum susu blk.. nad just bg dia air apa2 jer janji dia nk minum bg tenaga...

hope nayli cepat sembuh yer..

ieyda berkata...

semoga nayli cepat sembuh....
ape lah yg doktor cakap tu nad?

lieyalatif berkata...

alahai sayu hati plak lieya bace nad....tak suke betul bace tang2 anak sakit ni ...tapi nak buat camne kan....hope anak dare nad cepat sihat key...nad pun jage kesihatan jugak tau.....

QasehnyaRania berkata...

sian nya kat nayli.
semoga akak diberi kekuatan

Ya ALya berkata...

Moga cepat sembuh....amin...

Ya ALya berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Ya ALya berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Iela Fazielah berkata...

harap nad dan family sihat...akak pun jd takut nak dgr ape kes nad..harap srmua ok...getbwell soon nayli

Masya berkata...

tunggu entry hari ni tp masih xde jawapannya... harap nayli cepat baik, nad boleh tampal koyok kat keliling bahagian susu tu supaya tak membengkak sgt ... sabar yer.. moga semuanya dipermudahkan

Cute Mum berkata...

bengakak susu.. adoi.. merana badan bila kena camtue.. nayli pon kesian gak... harap cepatlah semua sembuh yer..
take care..

ch@ berkata...

byk tanda soal ni, harap semuanya kembali seperti sediakala kakNad. wish all the best to u. tiba2 bergenang pula air mata ku ini. mengapakah?

mama lieyna berkata...

Serius bunyinye tu.. hrp semuanya ada penyelesaian trbaik... amin.. moga nayli cpt sihat mcm kwn nye akeem ni,..

Akeem baru sihat spenuhnya, msa skit, minum mkn taknak, lesu, diam je..sedih n sayu je tengok.. tp dh sihat ni, lega hati mak.. harap nayli pun gitu, akan baik spenuhnya nnti..

Kami doakan...amin...

Myra Jay berkata...

Alahai siannya dengan bby Nayli, moga cepat sembuh ye sayang.. dugaan untuk si kecik dan keluarga akak..

Eliss Mie berkata...

semoga nayli baik2 saja. amin. nuha dulu ada ulser minum air barli ajer. terus ok.

Cho Zila berkata...

memang mendebarkan kalau anak2 tak seperti selalu.. tapi mungkin dah sihat ulsernyer oklertu...

lizz berkata...

moga naily cepat sembuh...banyakkkan sabar yer...saya lak yang risau...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...