24 April 2013

Petting Zoo @ FARM IN THE CITY, Seri Kembangan :)

Sepatutnya plan nak pegi petting zoo ni adalah pada hari Sabtu
Tapi PapaZN lupa nak print voucher
Terpaksa la pujuk-pujuk Zakwan kata kita akan pegi hari Ahad
Naseb baek Zakwan ok jek lepas dah dibawak ke Trick Art Museum tu :)

Sebenarnya, 
MamaZN beli tiket utk ke Farm In The City ni thru Groupon
MamaZN ada share kan dengan kawan-kawan jugak sebelum ni
Tengok gambar macam menarik je tmpt ni ^_^
Pastu dekat dengan umah plak tu

Memang kena pegi pagi-pagi
Sebab kalu dah kul 11 mcm tu, memang dah terik ya amat dah! 
Huhu!


Tengok Zakwan, hihi.. Putera lilin ni :)


Harga tiket utk masuk ke sini :
RM28 untuk dewasa
RM23 untuk kanak-kanak

Bagi MamaZN, better beli tiket thru Groupon tu
Dapat la murah sikit... :)

Tapi kalu tak nak beli guna voucher tu pun no hal
Sebab nya memang berbaloi pun masuk sini 
Sebab konsep dia memang berbeza dengan pegi zoo biasa tu
Nama pun petting zoo kan?
Sambil mengenal haiwan, sambil-sambil boleh kasi makan & pegang2
So, jangan la harap ada gajah, zirafah, harimau
(^___^)


Selamat datang!


Ada pun gambar kami ber4 :)


Kat setiap stesen memang akan ada photographer akan amik gmbr kite
Masa kat pintu kluar nanti
Boleh la check kot-kot ada gambar kita yang dah siap diproses
So, sediakan duit jek la kalu nak beli nanti, hihi
Kami tak beli pun
Tapi suruh dia tolong amikkan gambar guna kamera henpon jek, hihi
Lagi jimatttt ;)

Stesen pertama, adalah kandang kura-kura & penyu
Memang banyak jenis kura-kura
Ada yang kecik, ada yang besar
Ada yang tak penah jumpa, ada yang pelik
Ada yang dibiar berlegar-legar, ada yang dalam akuarium @ kandang
Kalu nak kasi makan pun boleh
Tapi makanan yang pekerja kat situ sediakan jek tau ;)


Pengalaman pertama kami ni, kasi kura-kura makan :)


Giler besar kura-kura ni!
Takutttt nak pegang! Haha!
Tangan MamaZN tu tipu jek tu, tak cecah pun sebenarnya, hihihihi =p


Stesen seterusnya adalah kandang berkaca utk ular
Gilerrr besar ular dia!
Tak banyak jenis pun, tapi ok la, kan? ;)
Geli ar nak tengok ular-ular ni, hihi
Meremang jek tengkuk! =p

Lepas tengok ular, kita menuju ke kandang burung pulak
Sebab dia besar dan menempatkan banyak jenis burung, kita panggil kandang la ek?
Kalu yg kecik tu kite panggil sangkar, hehehehehe =P
Dalam ni ada banyak jenis burung
Semua pun lepas bebas dalam ni
MamaZN tak sure ada burung apa
Tapi yang pasti ada burung merak, hihi
MamaZN dengan Zakwan tak masuk kandang burung ni
Sebab takuttttt! Ahahaahaha!
PapaZN dengan Baby Nayli jek masuk
Kami tengok dari luar, hihi


Merasa PapaZN kasi burung makan


Dah lepas tu, rehat kejap sebelum masuk ke kandang rusa
Rusa kat dalam ni dilepas bebas jugak
Kalu nak bagi makan pun boleh
Ya Allah!
Dalam hati punya la bersemangat waja
Kena beranikan diri!
Kena kuat semangat!
Tapiiiiii....
Suara MamaZN paling kuat jerit sbb takutttt! Ahahaha!

Ya Allah, lawak pulak rasenya!
Ye la, beli tiket kemain guna Groupon, tapi penakut ngan binatang
Hahahaah!


1 ni jek gmbo yg selamat kat dalam ni
Yang lelain takde, sbb tengah takut jerit2 rusa tu nak datang dekat
Kahkahkah! =D


Owh, ada lagi 1 ni ha...
Tu pun MamaZN dok jejauh dah...
Sebab pekerja tu cakap, rusa yang dalam pagar tu boleh melompat keluar
Hehehe... Mari kita dok jejauh! =p


Kat dalam tu ada kebun buah jugak
Tapi kami tak larat la nak menurun bukit tu
Lenkali la balik kampung nanti pi kebun Atok jek, haha!

Kat dalam ni ada jugak restoran
Ye la, mana tau tetiba dah haus dan kelaparan
Tapi MamaZN tak tengok pulak apa yang ada
Toilet pun ada kat dalam ni


Ni la restorannya :)


Berdepan dengan restoran pulak ada kandang arnab
PapaZN cakap
Jom la masuk, arnab tu kecik jek, takyah nak takut
Ok la, MamaZN dengan Zakwan pun berani-berani takut nak masuk
Pengabesnya, memang Baby Nayli jek yang berani kat dalam tu
Zakwan dah pegang-pegang baju MamaZN
MamaZN plak dah pegang-pegang baju PapaZN
Haha!
Adoi, bila la nak berubah ni, hahaha! =p


Ternganga mulut Baby Nayli nak kasi binatang wonderpet ni makan hihi


Kat dalam ni memang banyak giler kot arnab!
Pastu dengan binatang kartun wonderpet tu
Semua pun lepas bebas jugak
Adoi, jenuh lari-lari ketakutan, haha!

Kat luar kandang arnab tu ada semcam longkang/terusan
Dalam tu ada anak-anak ikan
Boleh je kalu nak tangkap ikan ikan tu
Dia ada sediakan penangguk dengan baldi kecik
Tapi jenuh la nak menangguk sbb terusan tu dalam, hihihi...





Mama, tu burung lanun - Zakwan cakap ;)


Ni pulak burung yang nak tolong Nemo tu, Mama
Yang dia letak kat dalam mulut tu
-memang pengaruh tv, hihihi



Banyak lagi haiwan-haiwan lain
Yang terpanjang, yang terpendek, yang terpelik, yang jarang jumpa
Ehhh, macam-macam lagi la! ;)
Nanti MamaZN share lagi ye, hihi
Tapi kalu nak lagi best
Kena la merasa sendrik pegi ke tmpt ni
Memang fun!

Lokasi nya pun senang jek
Jalan Prima Tropika Barat 2  Taman Prima Tropika, 43300 Seri Kembangan, Selangor

Tempatnya betul-betul kat area belakang Giant Seri kembangan tu
Traffic light simpang 4 dekat Giant
Amik simpang ke kanan - arah naik ke bukit
Terussssss jek, pastu mesti dah jumpa sigboard nya :)

Tapi kalau tanya MamaZN lagi nak pi lagi tak?
MamaZN takmo, hahahah!
Kalu pi Aquaria ok lagi, hihihi....
Tapi kalu jenis yang boleh kasi-kasi makan macam ni - ai is surrender! =p
Apa-apa pun, pengalaman baru buat kami 1 famili
Memang best! :)


26 comments:

mama tisya berkata...

anak2 sure suka ..nad takut ye...hehe

aLyNnZ berkata...

menarik sbb boleh bg haiwan makan..anak2 sure lebey terujakan..kita yg mak2 ni ngengada lebey geliii ahaks..thanks sharing..

Falsya berkata...

eeeiiii, paling kite xsuke kalau gie zoo ke mana2 ke tmpt ular tuh...naik seram segala bulu..aahhahaha....comel baby nayli...kalau kite pun kite lagi sanggup duk luar dr duk dlm...ahahaha..

Fieda Zan berkata...

Bestnya nadddd... dahla dekat enjoy plak tu....

MRS. K berkata...

tiket die mahal dari zoo negara eh?

syawalsimpsons berkata...

nasib baik tak amik gamba ular...kalo tak mmg sue scroll lelaju..kakakkak...

bestnyer...nak ajak akob gak la...

mamafarah4 berkata...

hahaha..kita serupa...akak geli la ngan binatang2 yng berbulu..kalo ular akak x geli plak ..

lieyalatif berkata...

Eh menarik la nad!! Lieya x tau plak kewujudan trmpat ni....boleh laa santai2 bawak anak jalan2 kan....nak gi zoo jauh plak kan...:

Tulaaa baru nak tabik spring sbb nad pgg kura2 tu...kalo lieya mmg penakut nad oiii hahahahah...tgk dari jauh je laaa....

Cute sgt pic satu family tu nad...

Cho Zila berkata...

nanti leh gak pergini, dekat gak ngan rumah akak.. ada nampak haritu kat groupon... ni macam kat Lost World of Tambunler kan... boleh pegang2 binatangtu...

Alyyani Anuar berkata...

mmg belakang rumah kita je ni. hari2 lalu pegi balik keje. nak pegi je tak terpegi.

Alycia berkata...

ohhh xtau pulak kewujudan zoo ni.. ok, tq for the info.. insya Allah nk bwk Adam g nnt..

Sue-Rya Qistina berkata...

x pernah lg sampai situ. tapi nmpk menarik sbb tgk kita bole bg makan kt binatang2 tu. tapi jauh la pulak nak pergi kan. hehehe

lizz berkata...

waa bestnyer bawak anak pi sini...seronok tengok dierang...
bestnyer dapat bagi kekura makan...

*∽ IZAN ∽* berkata...

menarik tempat ni Nad. Alahaii. tak sangka abang hero sorang penggeli binatang berbulu hihihihi!

seri kembangan tu tak jauh sangat.. kalau ada promo groupon ni bleh gak try jejak. Thanks for sharingg ;)

mummy_ayu berkata...

nie kalu Ian & Daddy dia...seronok la..Mummy & Iris..sama la mcm Nad..geli gak certain binatang

eima berkata...

penah tgk dlm tv ari tu .... tp ai cam tak pi je sbb mahai kan .. hehe

~aSHa~ berkata...

lama dah ke buka ni..dulu masa duk sana tk dgr pulak..ehehe

MrS. F!zA berkata...

aah tiket dia lg mahal dr zoo negara je tu..tp nad beli kt groupon bape??

ALoNa CintamaniszLite berkata...

nayli mmg geng ngan famili acik lona, hehe..
Mama ngan zakwan tak leh geng lah..adeii..(hehe)

Ni kalo akiss dpt gi sini...ish..ish..mesti seronok abes ni. Antara 3 beradik tu...dia ler yg paling ketara suka haiwan. Semua dia kata comel...mm..

Ratu Hatiku berkata...

bestnya...xtau pulak kat sini ada petting zoo.. Tq share :D

Zura@Iwan berkata...

teringat lagi masa gi lgkawi...sonok dpt kasi mkn kt binatang ni..

part arnab tu mmg best...depa jinak..tp tu la..kak now jd nk pegang seriau plak..dulu suka..haha...
irfan takut2 berani..keke..

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

alamak dekat je rupanya...
nape jue tak tahu nie...
boleh ajak cik hubby kita pi sini...
10Q nad for u info

Masya berkata...

barulah best masuk zoo mcm ni kan.. siap blh pegang haiwan gitu.. mesra alam..

ch@ berkata...

KakNad...mmg klakar. Tkt sungguh ye.
Ank2 mesti seronokkan. Bilala kita dpt pergi.

Iela Fazielah berkata...

isy isy...korang yg jauh dah smapai ke sini ye...kami yg depan rmh xpernah dtg..hihi..tp nmpk menarik..leh dtg nnt

dalila berkata...

mcm best je..kat mana ni sis?
yang tepi highway nk ke puchong dr putrajaya tu ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...