30 April 2013

Jalan-Jalan Ke CENTRAL MARKET @ PASAR SENI

Dekat 10 tahun tak jejak kot!
Giler lama kan?
Hihihi...
Cemane tah tetibe bleh plak terindu kat CM ni
Dulu slalu la pi kan
Ate, tmpt dating, kahkahkah!
Takde maknanya =P

Pastu macam biasa, bentang la usul pada PapaZN selaku 'bos', haha!
PapaZN pun 'on' jek =p
Almaklum, dia pun sama jek macam MamaZN
Tetibe teringin nak nengok apa perubahan yang ada kat dalam tu
Dulu happening gak CM ni kan?
Ehhh, memang happening! Best!
Tapi tu dulu la... Sekarang tak tau ;)


Dulu dating berdua, skrg dating berempat =P


Baaaaaaaaanyak sgt perubahannya!
Bangunan kaler biru dari luar memang sama
Tapi bila dah melangkah masuk dalam
Hmmmmmm
Rasa sebak dan sedih pun ada gak, haha!
Emo kan?
Kihkihkih...
Bukan emo apa pun, cuma rasa macam CM skrg dah tak best




Dulu masa datang sini
Rasenya ramai gak la orang Malaysia yang suka hang-out kat sini
Kali ni pegi...
Alahaaaaaiiiiii, boleh dikira!
Tak sure la sbb kami sampai awal ke
Kalu petang-petang sket mungkin ramai la kot kan?
Tak tau la pulak
Tapi serius masa kami masuk tu memang payah la nak cari orang Malaysia, haha!




Dari yang jadi ala-ala pelancong macam kitorang ni
Sampai la ke penjual dan jugak makcik cleaner
Sume pun bukan orang kita dah
Pelancong memang ramai la
Dah memang tumpuan diorang untuk cari souvenir nak bawak balik kan
Tapi tak sangka la pulak sampai lengang semacam!
Bahagian dalam memang dah upgrade abes la




Ada bahagian Little India
 Kat sini memang jual sari, pashmina, karpet, gelang2 india yang warna warni tu
Macam-macam la!
Ke depan sket ada la Chinese Town pulak
Barangan pun sume ala-ala dari negara China gituuu
Pastu bahagian kraftangan tulis-tulis kat cawan, keychain, etc 
Masih kekal kat belah pintu sana tu
Bahagian pewter 1 bahagian, bahagian batik-batik dan songket kat belah atas
Sume pun dah di bahagi-bahagikan ikut tema 
Nampak kemas la sket kan

Bab penjual memang takleh nak kata apa
Memang kebanyakannya bukan orang kita yang jadik penjual
Yang ramai orang Pakistan dengan orang Indonesia jek




Kalu dulu masa datang CM ni
Suka sangat usha pelukis-pelukis yang ralit siapkan lukisan
Pastu ramai jek yang kerumun
Best jek time tu
Rasenya tu pun ke'best'annya CM ni dulu


Sape kenal kedai ni? ;) 
Ada dalam citer Bunga Merah Punya TV9 :)


Tapi sekarang
Alaaaaaahaiii!
Walaupun diorang dah asingkan pelukis-pelukis ni kat belah belakang
(bahagian bangunan baru)
Semua pun berkumpul kat sana
Tapi tak syok la
Semacam terasa dah terasing, hihi

Lepas dah jalan-jalan tu
Kami pi kat sebelah banguna CM ni
Kalu dulu kan ramai orang lepak-lepak kat situ
Pastu siap ada baskers lagi
Nyanyi macam-macam lagu

Tapi sekarang ni dah takde dah
Sebab kat situ dah buat macam pusat jualan jugak
Dah macam kat Jalan Masjid India tu
Tapi kat sini tak banyak kedai macam kat Masjid India sana...




Kat CM ni ada jugak perkhidmatan free shuttle bus untuk ke KWC 
Ada la time-time nya
MamaZN pun tak sure
Ada amik pamphlet nya tapi Baby Nayli dah buat main plak - mana tah peginya
Tapi rasenya, better naik kenderaan sendrik kot kan kalu nak ke sana?




Secara keseluruhannya
Tak berapa best sangat sbb tmpt ni dah dikomersialkan 
Sekarang dah tak happening
Tak macam dolu-dolu
Kalau dulu, boleh tengok macam-macam ragam orang kat sini
Remaja-remaja skrg suka pi Pavillion, KLCC, MidValley
Remaja purba jek jejakkan kaki ke CM ni, hahaha!
Ye la, nama pun jadik tumpuan pelancong kan, mesti la kena upgrade lagi
Tapi puas hati la sebab dapat mengimbau kenangan lama, kahkahkah!



Kawan-kawan ada kenangan dengan CM ni tak? ;)


17 comments:

Nozie Yusof berkata...

best jugak jalan sini, aritue jumpe kedai jual leather bag dgn harga muraaahhh..

syawalsimpsons berkata...

sue bila tgk pon teringat akan kenangan lama...ngan pakwe lama la...kakkakakak..kelakar je egat balik..mmg seronok dolu2 ada baskers bagai...lepak2 situ..sekarang..hmmmmm

syawalsimpsons berkata...

sue bila tgk pon teringat akan kenangan lama...ngan pakwe lama la...kakkakakak..kelakar je egat balik..mmg seronok dolu2 ada baskers bagai...lepak2 situ..sekarang..hmmmmm

eima berkata...

aku sepanjang dok sini sekali pun tak penah masuk ... lalu pernag la sekali kot tu pun sbb nk naik train ...hmmm

PUANSTOBERI berkata...

akak pun lama dah tak pegi sana.
dulu ada ura2 bangunan tu nak bagi kami (kraftangan Malaysia) utk diuruskan. Tpi...fuhh..mujo tak jadik. haha!

Oke.. akak pun dulu salu je makan kat fudkot kat atas tu.. bawah tu dulu ramai je orang buat keychain seme kan. Skang ada lagi tak? kira kenangan gak lah..nenati lah..bebila ada masa dan ter rajin..buleh pegi. huhu

littleshoplots berkata...

wah..lama tak tengok CM. Dulu masa belajar matrik selalu jugak dtg sini . Dah 10 tahun tak jejak. Macam banyak je perbezaan.

lilieyz berkata...

10 tahun tak jejak sini. Bnyak dah berubah

ieyda berkata...

penah jgk dulu waktu belajar gi jln2 ktCM tu...mcm2 ragam leh tgk kat sane...suka tau..tp sekarang memang xpenah gi sejak tingglkan zaman sekolah menengah 10 thn yg lalu..hihiii

Adlin Mohamad berkata...

kitaorg last gi masa kyra umo 3thn masa tu peknenkan kyreen tu rajin berjalan skang anak dah 3 dok senyap2 kat umah hahahha

lain dah kan sekarang sure dlm tu brg pun rege mahal

MamaYatie berkata...

phewwiiit...nayli & abg zack dah jejak CM..kak Nurin pun belum jejak lagi :p

Zura@Iwan berkata...

akak penah dtg CM ni..masa tu berdua ngan cik abe je la...rasanya tahun 2009 kut...lama dh....

Ibu Lala berkata...

Tak pernah berdating kat sini. Tunggu tunang sbb nak ambik baju pernah la..

ALoNa CintamaniszLite berkata...

oo, gitu..
dulu2...CM ni mmg tmpat feveret kalo nk berjanji temu, hoho...

kekucingkatz berkata...

Sebelum tempat berjual dan jalan kaki berbumbung tu siap situ adalah tempat lepak pekerja asing dan PATI... Tak boleh jd tempat lepak dah sebab polis selalu ada... Nak lalu situ pergi ke Jln TAR sgt horror...skang dah kurang horror... Walaupun suasana tak best mcm ms zmn sekolah, at least aliens tak ramai area situ...

ch@ berkata...

nasi ayam kat atas CM tu, terbaik.
argh...kenangan menggamit kerinduan. sobs! kakNad, dulu berdua sekarang berempat. kalo ada rezki, kita pergi... dulu seorang sekarang berlima. rindu bangat.

Yong Debab berkata...

syahdunya... tempat sy kerja masa tunggu SPM tahun 1989-tempat berkumpulnya anak2 muda... pusat segala... tempat saya mengenal erti kehidupan kota (maklum dtg dr kg)..

siti hazreen berkata...

dah lama tak jejakkan kaki kat sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...