08 Mac 2013

Sebak & Penuh Emosi (-__-) | Hanya Untuk Mereka Yang Faham

Ni ala-ala Surat Dari Langit Biru, hihi
Surat dari mak utk anak
Nak luahkan taktau pada sape
Nak simpan, pendam sorang-sorang takut makan diri
Harapnya lepas ni bila dah dilepaskan, rasa la lega sket

Zakwan ni bila ada bersama dgn mama @ papa
Dia akan rasa secure
Tapi bila dia sorang-sorang, dia jadik risau
Bila risau, dia akan menanges
Ksian gak kat Zakwan ni
Setakat ni kalu pegi skolah mmg takde masalah
Tapi taktau la kan apa yg terjadi kat skool

Tapi takpe, ini proses pembelajaran jugak untuk Zakwan
Selama ni 4 tahun dok umah dengan mak nya aje
Mesti la ada rasa 'kurang selamat' bila tak bersama mak @ apaknya
Beza dengan anak-anak yg dok taska @ nursery @ anta pengasuh
Diorang dah terdedah dgn persekitaran yg ramai kawan2
Zakwan tak penah rasa sume tu... 





 Assalamualaikum, sayang Mama...
Mama sedih la tengok Zakwan time sukan aritu 
Kesian tgk raut muka Zakwan...
Zakwan taknak mkn muffin yg teacher bagi utk breakfast
Zakwan ckp Zakwan x lapar
Zakwan nanges2 xnak mama jauh dr dia
Tapi mama terpaksa
Time orang dah ramai2, mama pelan2 lari
Mama takbleh bagitau, nanti Zakwan nanges-nanges nak ikut mama
Mesti zakwan cari2 mama
Mama dpt rasa cemana sedihnya Zakwan tgk mama takde
Mama sebak sangat...
Tp mama tak bleh selalu dgn Zakwan
Nnt Zakwan takmo join sukan

Dari jauh mama asek teringat kat Zakwan...
Dr atas podium mama nmpk Zakwan cari mama
Mama nmpk Zakwan nanges
Mama nmpk teacher tenangkan Zakwan
Alhamdulillah Zakwan nanges kejap je
Tapi Zakwan takmo campur dgn kwn2
Zakwan duduk mencangkung sorang2 je
Mama sedih sangat
Tp mama pun kene jaga baby Nayli jugak...




Tp mama bangga dgn Zakwan
Sbb Zakwan pandai mengikut arahan teacher
Mama hepi tgk Zakwan nyanyi & menari lagu 'go green go'
Dekat rumah Zakwan tak pernah prektis pun!
Pandai ye, buat surprise kat mama :)
Cuma Zakwan xjoin kawan2
Sorg2 je kt barisan blkg tu
Masa ni mama nmpk Zakwan cari mama
Mama bangga dgn Zakwan sbb berjaya harungi nya time ni
Good job Zakwan!



 
Mama dapatkan Zakwan lepas acara yang Zakwan masuk
Mama hepi Zakwan join dan dapat abeskan turn Zakwan
Mama bangga Zakwan bwk bola tak jatuh pun dr sudu
Takpe dpt no 3 pun, ok je...
No brapa-brapa pun takpe
Janji Zakwan ada semangat kesukanan!
Lagipun, bukan Zakwan yang buat kumpulan Zakwan kalah
Zakwan dah cuba yg terbaik
Lepas je acara tu mama peluk Zakwan
Mama cium Zakwan
Tiba-tiba Zakwan nanges
Zakwan bgtau Zakwan cari mama tapi xjumpa
Mama sedih tp mama xleh tunjuk
Mama senyum je kat Zakwan
Tp dlm hati mama, ya Allah! 
Rasa nak pecah sbb tanggung sebak!



  
Lepas je acara Zakwan
Mama hantar Zakwan kt tepi pdg tmpt rumah sukan Zakwan
Tapi Zakwan takmo renggang dgn mama
Lepas dari tu Zakwan asek pegang mama je
Taknak mama lari lagi
Mama tengok bibir Zakwan pucat
Zakwan xmakan apa2 dari pagi
Kesian anak mama...
Mama tanya, Zakwan nak makan?
Zakwan ckp xnak
Mama tanya, Zakwan nk minum?
Zakwan ckp xnak jugak
Tapi mama tetap paksa Zakwan minum 
Sbb mama tau Zakwan haus
Cuma Zakwan takut mama lari lagi 
Mama suruh tuang sendri air dalam cawan tu
Tapi Zakwan tuang sket je
Bila mama tolong tuang banyak-banyak
Zakwan minum air tu sampai habis!
Anak mama haus!




Ksian baby Nayli
Masa mama kat tgh pdg tgk Zakwan
Mama dukung Nayli
Panas2 Nayli kt tgh pdg, sampai berpeluh-peluh!
Atok dtg amik Nayli
Atok kata atok jaga Nayli kejap
Supaya senang mama tengok-tengokkan Zakwan
Sori sayang mama...
Mama takleh handle dua2 dlm 1 masa 
(tmpt open, beza dgn kat umah)
Kalu badan mama boleh dikerat, mama dah kerat dah
Supaya mama tak susahkan sape2 jaga anak2 mama
Berpeluh Nayli mama heret dia sama kt tgh pdg

Mama sayang Zakwan
Mama pegang jugak tgn zakwan
Mama bwk Zakwan ke mana2
Kita p amik Nayli kat atok
Jumpa nenek, aunty Wawa n uncle Najjib
Zakwan duduk je sebelah mama
Takmo pegi jauh2



 
Sampai la teacher panggil sume kawan2 pegi tgh pdg
Untuk acara penyampaian hadiah
Masa berkumpul ikut rumah sukan
Zakwan nanges lagi nak mama pun ada kat sblh Zakwan
Mama sedih
Mama temankan Zakwan jugak
Biar Zakwan hepi
Takpela bukan slalu




Lepas je dpt medal, Zakwan trus ceria! 
Zakwan jerit gembira! Zakwan buat gaya macam Wolverine!
Masa tu mama terasa saaangat hepi!
Hanya Allah je tau betapa leganya mama tengok Zakwan camtu

Secara keseluruhannya
Mama tetap bangga dgn Zakwan
Walau Zakwan nanges-nanges, duduk sorang-sorang
Takpe, ini pengalaman pertama Zakwan
Pengalaman pertama jugak buat mama
4 thn Zakwan tak penah renggang dgn mama
Tiba2 Zakwan terpaksa bercampur dgn org ramai
Mama faham cemane Zakwan rasa
Takpe, mama tak marah pun
Ini 1 proses pembelajaran utk Zakwan jugak
Utk berdikari dan bersosial
Normal kalu Zakwan bersikap macam tu
Sebab mama tengok ramai lagi kawan-kawan Zakwan yg lagi hebat ragamnya! 
Kesian mak bapak diorang nak kena pujuk!
Zakwan kira ok la lagi... ;)

Mama pun takde letak harapan yg tggi melangit
Zakwan bersedia utk masuk acara dan join aktiviti tu pun mama dah hepi sangat dah
Alhamdulillah, mama bangga dgn anak mama ni

Mama mintak maaf sbb larikan diri dari Zakwan
Mama terpaksa
Kalau ada papa mesti lagi seronok kan time tu?
Mesti Zakwan lagi bersemangat
Tapi takpela, mama tau papa pun bangga dgn Zakwan

Mama harap sgt ada yang faham pengorbanan mama ni
Mama nak Zakwan, anak mama gembira dan rasai pengalaman ni
Mmg tahun depan in shaa Allah Zakwan akan join lagi
Tapi dah tentu takkan sama dgn tahun ni
Takpela, mama pun redha apa orang nk ckp tentang mama
Mama cuma nak bahagiakan anak mama je
Mama tak susahkan sesiapa...
Cuma terpaksa susahkan baby Khadeeja! Ksian dia
Apapun, mama mintak maaf lagi skali kt Zakwan
Sbb mama tak reward mainan yang mahal2 pd Zakwan
Mama harap Zakwan hepi dgn hotwheels tu
Itu je yg mama mampu
Moga lepas ni Zakwan lebih bersedia
Bila bercampur ramai2 dgn kwn2

Mama sayang Zakwan...
Mama sayang Nayli...
Mama penat jaga & handle dua2
Tp mama happy...
Alhamdulillah


Sobs, sobs...
Sori terlebih emosi... Sekadar luahan
:'(
Hanya mereka yang memahami jek yg akan rasa.....


p/s:
Esok hari utk Zakwan
Kemana & apa Zakwan nak buat, mama & papa turutkan
MamaZN ajak pi The Mines main playground, Zakwan taknak
MamaZN ajak pi mandi kolam kat Putrajaya kat Dataran Gemilang sana
Zakwan taknak jugak
Tapi Zakwan asek ajak ke satu tempat ni...
Rasa-rasa apa dia?
 Ada hadiah utk jawapan yang tepat ;)
Hadiahnya FM, in shaa Allah, hihihii...

28 comments:

syawalsimpsons berkata...

syahdunyer sue baca..zakwan sgt2 sama ngan syawal, pon tak suke bercampor ngan kawan2..suke duduk sowang2..alahai..terus egat akan syawal...


zakwan nak G mana erk..alamat x dapat jawab la...tp dapat FM free jugak muleh kaa...kakakkakaka

Gieyana berkata...

sabar Nad..mmg lumrah kalau ada mama kt event yg school buat tue bebudak yg dh biasa dok dgn pengasuh, taska n so on sure x nak berenggang dgn ibu/mama...not only Zakwan tau..

x per..pasni Zakwan pasti ok..

eima berkata...

zakwan ajak pi tgk wayang kan ....


alah nad ... tak yah kate zakwan yg dok rumah tu.. fahim yg mmg dr kecik pi dok taska tu pun sama ... punya la mengada tahun lepas menangis lg extrem mama tinggal die lari cari aku kat khemah ... pengsan... sekali ngan kawat aku join... hahahha

♥cikmOt♥ berkata...

zakwan nak p playground kat taman tasik cyberjaya tu...huhuhu...tetiba kan

Mama Naufal Nufail berkata...

alahai, untie wawa plak yg meleleh air mata baca surat ni.. x pe nad, akk dulu pun dh rs semua tu.. kena plak naufal memg raja air mata, x nampk kita sikit jek dh melalak mcm x jumpa setahun..
tp skrg dia dh ok, sebb dh 3 tahun berturut2 kt tadika, pastu tukar2 sek, jd dia dh ramai kwn.. so, dh x de lg air mata yg mengalir.. hihi..
anyway, tahniah zakwan.. dh besar abg zack, sikit hr lg ntah2 dh ada "aweks" mcm abg naufal.. adeeeehhh.. :-(

Tihara berkata...

tersentuh baca entry ni..proses anak2 nak membesar..

lia berkata...

sebak lia baca... da berkaca2 mata ni..

Allah sahaja mampu balas pengorbanan Nad...

Zakwan... u r strong... proud of u dear...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

k.eija baca pun terasa sebaknya
sgt memahaminya nad,
naluri keibuaan kita mcm tu la, ape pun yg anak kita buat kita akan terasa n pastinya kita nak yg terbaik buat mereka..,yg penting nad dah bg sokongan 100% pd zakwan.

In shaa Allah lepas ni mesti Zakwan biasa bawa diri..

rasanye zakwan ajak g playground dkt taman cyberjaya kot.

*butang baju melayu upin ipin tu RM10 je nad.

AyyaDDaD ArieyannA berkata...

KidZania. Hahaha!

ch@ berkata...

OMG, serius touching gila. aku taktaula auni mcm mana sok. minah tu lupa diri sikit bila dah dpt kawan. hahaa.

mengalir air mata aku kak. sgtla tersentuh hati. satu hari kelak, zakwan faham kenapa mama buat macam tu. mengukur tahap keyakinan dlm diri zakwan. tahniah zakwan.

Zarena Heeney berkata...

pergi kolam ikan bg ikan makan
sambil baling roti kan kan kan

nadia berkata...

kak nad, walaupun nadia belum ada anak, tapi sebak semacam nadia baca luahan hati akak. sayangnyaa ya allah. semoga satu hati nanti, zakwan jadi anak yang baik. nadia percaya dia akan jadi anak yang baik. nadia yakin.

CheNamNam berkata...

ku pon terikut sama emosi kamo..*kesatairmata*

Anak-anak adalah ujian Allah untuk kita "Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah ujian, dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar." [Al Anfaal: 28]

fazilzura berkata...

WAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA... saje kan , kasi jurai air mato ku ini ..

emm dia ajak g mana yek .. g zoo ke ? ke kidzania or balik kg.. or g rest upin ipin ..


bnyk sgt OR aku kan kan kan

suhaina laui. berkata...

alahai nad..dh ngalir aie mate ni..zakwan good boy :)

Lily@MamaZaraZareef berkata...

kita paham..sbb dah pernah rasa susahnye nk puaskan hati dua anak2..huhu,nway..cemerlang gak zakwan kan. kalau zara pon sama gamaknye nak mama die teman sokmo,heheh

mamalieyna berkata...

Fahaaaam sgt.. dh sebak baca ni..huu..

Thun depan in shaa Allah, zakwan akn ok..

Aduyaiii, tak trgambar, kalau k.eina d tmpt nad, selma ni, ke mana2 pun, wajib si abahnye ada...

Axie04 berkata...

same la ngan almira
pepagi je bila nak hantar masuk je kelas mula la sedih, bila waktu lunch nak pick up seronok bukan main, siap peluk2 bagai. cam rindu sangat je kaedahnyer

MamaYatie berkata...

huk aloh...sedih la auntie baca sob sob sob..
mmg gitulah Nad bila anak dah besar, melalui mcm2 proses peralihan..but it's good for u & zakwan..tak semua ibu tabah nak tengok dr jauh..pengalaman akak la,kalo anak menangis/tantrum better kita tinggalkan dia dgn cikgu,Insyaallah dia akan ok. kalo dia ok haruslah mak jadi pom pom girl dekat2 gitu :). yg penting kita kena percaya mereka boleh & percaya pada cikgu mereka.

fieda berkata...

berjurai jurai airmataku....sebak tau...

nk gi mane erk...gi mandi2 kot..

ALoNa CintamaniszLite berkata...

itu lah seorang ibu.....
akak faham...

ntah laa...rasa mcm nk komen panjang2 lagi...tp takut pendapat tak sama...hehe..

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

Huhuhu setiap org lain pengalaman...membesarkan anak Bukan satu kerja mudah...linangan air mata menjadi satu irama dlm membesarkan anak...insayallah zakwan akan pandai bergaul dgn Kwn...
serius zakwan adalah anak yg baik...mama tak nak sedih2 tau....

mummy_ayu berkata...

cedihnya..Ayu leh faham Apa yg Nad rasa tu..sbb Ian pun pernah mc nie...
now Iris plak..but Iris nie extra manja...sedihkan?

mama_umar_maryam berkata...

ala nadddd..sedeynye bacerrrr...zakwan good boy! inshaa Allah die blh cpt2 adapt dgn tmpt baru,kwn baru, cume mayb amik mase sket..

Masya berkata...

alahai kesiannya... sebak baca entry ni.. samalah mcm amir tahun lps, sbb anak sy pun special kes... dah bln 9 baru hantar nursery sbb pengasuh x sihat.. mmg mula² masalah sgt.. dia tak nak masuk dlm kelas.. ddk menyendiri.. alhamdulillah lama² ok.. tahun ni pun dah okk dah mula kenal kawan...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis berkata...

Tak pe nad lama2 sure zakwan ok, sama cam anak abang kita dr tecik mak dia jaga, bila dh sekolah mmg meleleh airmata la, sbb x prnh cmpur dgn org lain n tak pernah ada kawan ramai, tp lama2 sure biasa sesuaikan diri, mmg slalunya beza skt dgn anak yg mak jaga sndri dgn yg dr tecik dok taska @ pengasuh....budak2 kan suka berkawan, balqis walaupun dok taska, tp dia jarang ngadu cter kt sekolah, smpi jadi satu kes plg sedih, tp we all tak tahu sbb balqis tak pernah cerita, at last teacher crita baru kami tau keadaan sebenar.....

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

pengorbanan seorang ibu...sebak pulak rasa hati ni

Norlizayati Othman berkata...

Sedih lak baca entri ni. Huhu... zakwan bijak... sekejap je tu. Biasala mula2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...