28 Mac 2013

Masak-Masak | RESEPI ROTI SOSEJ PEMANGGANG AJAIB


Semalam dah share kat entry Wordless Wednesday ;)

Arini MamaZN nak share pulak resipi nya
Sangat-sangat-sangat la mudah
Antara big 'R' dengan big 'M' jek ;)
Apa dia? Teka la sendrik, haha!

Ok, mula-mula MamaZN nak ingatkan
Resepi ni terpulang pada citarasa masing-masing
Resepi yang MamaZN share ni kira cam guide jek tau
Kalu nak pedas ke, nak tambah topping apa-apa yang lain ke
Sume terpulang pada kreativiti masing-masing ^_^


RESEPI ROTI SOSEJ AJAIB

Bahan-bahan utk Topping
Bawang besar (separuh - dipotong dadu)
Daging cincang
Mix vege
Serbuk kari (1 sudu)
Garam & gula secukup rasa

Cara2 nya :
Tumis bawang besar
Pastu masukkan daging cincang & serbuk kari
Kacau-kacau-kacau
Masukkan pulak mix vege, garam & gula
Kacau-kacau-kacau
Siap!
Ketepikan dulu

Topping dah siap, kita buat base pulak
Kena la ada :

Roti
Sosej
Keju keping
Mozzarella cheese
Sos cili/tomato
Mayonis
Mentega

Disebabkan kita kan menggunakan pemanggang ajaib
So, semua pun kena bergerak pantas, haha!
Sebab roti sosej ni siap dalam masa 2-4 minit sahaja
Itu la keajaibannya, cepat masak ;)

So, mula-mula
Sapukan mentega pada roti
Sapu sos & mayonis
Letakkan cheese
Letak topping yg kita dah masak awal-awal tadi
Pastu taburkan sosej
Last skali, tabur mozzarella cheese

Dah siap susun sume atas roti, baru masakkan atas pemanggang ajaib
Pastu tutup
Dah lepas seminit dua, terbalikkan pulak
Pastu siap! ;)

MamaZN dah try letak roti dulu atas pemanggang ajaib
Pastu baru la susun topping bagai suma
Tapi taklehhhhh!
Roti dah hangit dah bawahnya tu, haha!
Keras dan hitam semacam!
Jalan terbaik, susun topping sume dulu baru letak atas pemanggang





Zakwan punya - takmo sayur & daging


 Nyum-nyum!
Hidangan minum petang kami ari Sabtu baru-baru ni ^_^


Macam MamaZN cakap awal-awal tadi
Kalau rasa banyak sangat cheese yang digunakan, kurangkan la
Kalau rasa takmo buat topping daging cincang tu - pun takpe
Takde masalah
Ikut masing-masing punya selera

Yang pasti dapat dihidangkan dengan cepat
Sebab durasi memasak nya sangat la sekejap
Ajaib btul! ^_^


27 comments:

Zee Suhaini berkata...

sedapnyer...lama dah tringin nak pemanggang tu..dok survey tak jumpa-jumpa lagi..

JaSSNaNi berkata...

serius.. sampai nak meleleh air liur ni tengok roti ajaib ni.. sebab my feveret uuuuu... :) nyam nyam..

mama tisya berkata...

mmg ajaib sbb tk smp 5minit siap..yum222

sue zainun berkata...

yummyyyy..ada tgk kat FB nad aritu..nak buat jugakla

syawalsimpsons berkata...

sue egat nk try la nnt

eima berkata...

wahhh aku pun kena beli pemanggang ajaib la cam ni ....

MamaYatie berkata...

wah..sonang amat..leh try ni

Sue-Rya Qistina berkata...

pandai la nad buat. kita x brp nak reti sgt yg western ni. hehehe

Ibu Lala berkata...

tq sebab bagi idea...nanti nak try gak lah.

aLyNnZ berkata...

Nyummy..bnyk cheese lagi best..ada daging cincang best2

mummy_ayu berkata...

senang , simple & sedap..yum yum...

lieyalatif berkata...

Simple tp menarik ni nad! Betul2 tergoda tgk haaa...

Bolh cube ni sbb kat umah selalu ade baki roti...

ALoNa CintamaniszLite berkata...

Big m......bila keje bertimbun2 ni..

Leh jgk wat sebelum ank2 balik hostel ni..cuma tu la..nk kena keluar p cari cheese & sosej...

lia berkata...

Lps ni boley try bakar ikan pulak dlm 2... Mak lia try katanyer sedap ha3

Ya ALya berkata...

kena beli gak la ni pemanggang ajaib ni....biasa bakar dalm oven jer...

zarena heeney berkata...

rajinnya masak

Liza berkata...

Sedapnya nampak. Kalau kuali biasa, bleh tak?

mamalieyna berkata...

Thanks for sharing resepi.. nnti nak try gaakkk :-)..

Delimasari berkata...

wahhh!!! mcm pizza

ch@ berkata...

Kena cari panggilan gembira tu dulu. Hihiks...

Zura@Iwan berkata...

sedapnya nmpk...:)

Masya berkata...

terbaik.. sempoi.. x payah bukak owen dah.. guna pemangang ajaub saja...

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

gulppp!!!!teliur nengok

akubiomed berkata...

Sudah terjebak dengan membeli pemanggang ajaib ini. :-)

Tanpa Nama berkata...

beli kt langkawi 36 cm.brand vantage original punye.harge rm119 je.klau kt sini mahal bangat hampir rm200 lebih harge dia....

Tanpa Nama berkata...

Br pas panggang ayam...br pkai 2 kali.mak mertua adiahkn pas blk dr langkawi.

Amanda Musa berkata...

Akak,
fuhh dugaan berpuasa nih...hhuhuhu...keep in touch :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...