14 Mac 2013

Fun @ ZOO NEGARA! | Entrance Fee & Lain-Lain Bayaran

Secara jujurnya la ek
Bayaran masuk ke Zoo Negara ni memang agak pricey la jugak
PapaZN cakap dah macam tiket masuk Aquaria
Tapi Aquaria takde la kena berpanas macam kita masuk zoo kan?

Bayaran masuk Zoo Negara
Dewasa : RM30
Kanak-kanak (3-12thn) : RM6

Cepat betul harga tiket naik
Sebab time kami pegi tahun 2010 harga yang dikenakan utk dewasa adalah RM20
Jauhkan beza?


Maklumat tentang bayaran masuk Zoo Negara


Naseb baek time kami pegi tu takde rasa ralat sangat dengan harga tiket tu
Walaupun pada mulanya tu merungut la jugak, huhu
Tapi bila dah masuk dalam, dah jalan-jalan
Baru terasa berbaloi
Sebab binatang-binatang pun aktif belaka kan? Hehe 

Tapi yang tak bestnya
Bila dah masuk sana tu ada la bayaran lain yang dikenakan
Contoh macam naik tram kan
Kalu kat Zoo Taiping rasanya harga tiket masuk dah inclusive dgn utk naik tram
Tapi kat Zoo Negara kena bayar asing

Harga tiket naik tram 
 Dewasa : RM3 / Kanak-kanak (4thn ke atas) : RM2

Tapi sebab bawak budak-budak ni kan
Mana la larat nak berjalan kaki ke seluruh zoo tu
Kena la beli jugak

Pastu lagi 1
Bayaran parking kereta jangan lupa sediakan
Utk 3 jam pertama RM5.50!
Perghhh!
Macam dah masuk KLCC plak rasenya, haha!
Naseb baek tak duduk lama-lama kat dalam zoo tu, huhu!




Bayaran utk parking tu terasa mahal gak tu sebenarnya
Adoiyai...!
 Tu belum termasuk beli air minum/makan kat dalam tu
Dengan souvenir lagi
 Naseb baek bab air minum/makan tu kami dah siap-siap bawak bekal
Souvenir plak beli 2 ketul FM jek

Tapi takleh nak kata jugak kan?
Cam kita ni la kan
Harga barang pun dah berapa kali naik
Minyak pun gitu
Bila harga barang naik, makanan kat kedai pun automatik naik harga jugak
Sama la macam bayaran masuk Zoo Negara ni
Dengan duit ni la kan diorang nak tampung bayaran
Untuk beli makanan binatang-binatang tu
Dah la binatang-binatang ni makan bukan jenis sikit-sikit 
Mana boleh main catu-catu ke
Contoh macam singa laut
Sekali makan dah 15-20kilo ikan 
(bukan 15-20 ekor ikan tau!)
Kalu 2-3 kali makan?
Tak ke banyak kan?
So, terima saja lah seadanya.....


Lepas ni kalu Zakwan nak pegi Zoo Negara lagi
Tunggu sekolah buat rombongan ke sana jek la, haha!
^_^
 

22 comments:

Ya ALya berkata...

meamng dah naik...tak silap ya last g 2009 ri tu tiket dewasa RM 20 je untuk dewasa....

sure harga FM mahal kan.....

xpe la nad berbaloi la tu....ya mmg kena g lagi sekali sb si adik belum pernah g lagi....

ALoNa CintamaniszLite berkata...

30 x 5....RM150, wow!!! tak pegi laa kot akak ni, hehe. (tu ler dulu2 anak kecik2...takmo bawak gi zoo negara ngan alasan...zoo taiping dh berapa kali masuk :P)

Dh alang2 bayar RM30 sorang tu...biar ler betoi2 berbaloi. Ada jer show gi tgk...rugi kalo tak tngk sbb kat zoo taiping ni takde program mcm tu..

*azni* berkata...

a'ah la..semua brg naik harga..hurm,ni duk terpikir2 gak nak g zoo tp bila baca entry nad ni,kena pikir panjang dulu..hehe..

Masya berkata...

mahal jugak yer.. tp kalau berbaloi oklah...

Nana berkata...

yup stuju agak pricey
tp fkir xpela
masuk skali je nak bg anak mrasa haha
mak dia dh bosan masa skolah dlu slalu msk zoo free masa ari kanak2 sedunia tiap thn g zoo hahah

fazilzura berkata...

makin mahel dh skang ni

Sue-Rya Qistina berkata...

pergghhh...mahal jugak tu.
sama la mcm sue pegi zoo melaka aritu.
kalau naik tram kira harga lain, pastu parking kena beli tiket gores tu, bole pakai sebulan harga RM5 (kita dok KL mane la nk pakai smpi sebulan, sudahnya bg kt abah).

shark berkata...

x penah pi zoo negara..
muahhahah..
kesian kan..;p

Adlin ✿ Queen Of 3 Princess ✿ berkata...

hambekkk naik gile tu masa pegi bawa kyra peknen kyreen xde mahal cam tu parking pun x sampai 5.50 jawabnya x gi kot kekekke

lizz berkata...

dah lama tak pi zoo negara...kemain mahal tiket dewasa 30 hingget tu...

amiey lee berkata...

wahhh naik lagi regenya..last kita g masa tu harga rm25.. aduiyaiiii

@e_da berkata...

mahalnya tiket skrg nad.. cepat nya naik.. akak walaupun dekat last pegi masa mika umur setahun lebih... tak sangka now dah rm30.. ishhhh

zarena heeney berkata...

harga tiket mmg dah naik
tapi tu la dorang naikkan utk binatang2 dlm tu jugak "D

Nafisa81 berkata...

mmg teraca mahal sbb masuk kejap jer..:(

eima berkata...

peerrgghh mahai ..dulu RM20 sekali ngan tram free ... ni kena byr plak ...hmmmm

eima berkata...

peerrgghh mahai ..dulu RM20 sekali ngan tram free ... ni kena byr plak ...hmmmm

syawalsimpsons berkata...

dah lama tak masuk tak tau harga..egat murah jugak..openyer..alahai...telan air liur jap....

mummy_ayu berkata...

ah ah la..dah naik dah harga tiket dia..but kalu dah ada eprubahan kat dalma tu.ok la...
setuju tu, kalu Ayu gie sana pun..memang kena naik keretapi tu..tak larat nak jalan.

CheNamNam berkata...

hakak pon ade pergi zoo jugak bawa ank2 tapi belum sempat berkongsi cerita lagi..:)

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

mahal juga kan...kena dok lama2 sikit la bg berbaloi dgn bayaran tu hihi

Tanpa Nama berkata...

Bru bercadanh bw anak g zoo...esok...tp bila bc artical ni...tak jd kot...tp ksian kt anak....

Tanpa Nama berkata...

tempat2 menarik kt area kl ni nk msk mmng kna spend duit....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...