26 Mac 2013

Boleh Kurus Ke?

Lagi mauuu tanya! =p


Dalam kul 8 pagi - makan roti
Lepas breakfast, mula la rutin harian
Sapu sampah, mandikan Baby Nayli, sidai baju
Suap Baby Nayli makan
Siap-siapkan bahan utk memasak - kang senang tinggal campak2 je ;)
Pastu BF kan Baby Nayli sampai dia tdo
Time ni la baru nak rehat sat

Kang kul 11pagi, lapaq balik dahhh - tapi time ni makan biskut ja
Lepas makan 2kpg biskut cicah ngan milo sambung balik wat keje
Time ni kena buat keje senyap-senyap
 Masak-masak plak
Masak simple-simple jek takleh renyah2
Sebab Baby Nayli tengah tido
Kalau bising sket, terus terjaga
Payah la nak buat keje
Nak maknya ada depan mata jek kekdahnya, huhu!
Dah masak ala kadar nak lipat baju pulak

Makan lunch tunggu Zakwan balik skool kul 1
Sambil-sambil suap Zakwan, sambil-sambil suap ke mulut sendrik =p
Ha, time tu je la pun nak makan tengah hari
Lepas suap Zakwan, suap Baby Nayli pulak
Kadang-kadang suap dua-dua skali
Tapi kalu camtu, Baby Nayli takmo makan nasi, nak lauk je
Jadiknya kena la suap lagi skali
Yes, Baby Nayli masih makan bubur nasi lagi

Lepas solat Zohor, Baby Nayli ajak main-main sat
Baca buku, main bear
Pastu mula la gosok-gosok mata - nak tido
Baring balik dgn Baby Nayli menyusukan dia sampai dia tido balik
Lepas Baby Nayli tido baru bleh sambung keje lain
Dah tengah hari rembang camtu time utk angkat kain la
Lama-lama sangat terbiar kang mau reput kain tu, hehe
Pastu baru la layan Zakwan plak
Tapi Zakwan bukan nak layan mak dia sangat pun, huhu! ;)

Dalam kul 4 karang mula la perut pun keriuk-keriuk balik
Ehhhhh, asik makan jek ni, haha!
Makan biskut jek pun masa tea-time
;)

Dah siap-siap mandikan Zakwan & Baby Nayli
Tunggu PapaZN plak
Biasanya kul 6.30-7ptg kitorang dah dinner dah
Sambil-sambil suapkan anak berdua tu makan
Kadang-kadang tu kasik makan awal-awal
Tapi diorang still akan menempek jugak nak makan sesama lagi skali ;)

Yang ni bukan selalu
Kadang-kadang dan sangat jarang
Kluar pi kedai mamak utk supper, haha!
Dasar! =p
Kalu anak-anak belum tido lagi bleh la pegi
Tapi biasanya tu kul 9 malam diorang dah lebur dah
 




Kalu macam ni la rutin hariannya
Rasa-rasa bleh ke nak slim balik?
Asek makan-makan-makan jek kan?
Huhu! Payah kan?
Bukan makan berat-berat pun time makan selingan pagi dan petang tu
Bleh tak rasa-rasanya?
Hahahahaha!
Eksesais pun jauh skali, ada hati nak kurusss! Puii!

Asek lapar sbb masih BF kan Baby Nayli kottt, ye tak?
 Dah la
Takpela
Sementara masih BF kan Baby Nayli ni malas la nak pikir kurus-kurus
Muahahaha!

Suka time preknen
Sebab trimester pertama tu la masa utk meng'kurus'kan badan
Alahan pagi petang siang malam
Tak lalu makan
Memang turun berat badan sampai 10kilo!
PapaZN nak tengok pun takut
Sebab dia kata macam mayat hidup! Haha!

Ehhhh, apa citer pasal preknen2 ni?????!!!!
Jangan speku ye kawan-kawan....
Takde maknanya preknen dalam masa terdekatttt =P


 


15 comments:

Iela Fazielah berkata...

nad xkeje ea?? ingatykan nad keje.. ala...mkn byk kali tp sikit xpe...still leh maintain berat badan...

zarena heeney berkata...

hehehhehe mmg payah nak kurus blk mcm nie

suhaina laui. berkata...

mmg la nad penat buat keje mmg lapo kan hihi..tu la my hubby pon ckp mkn sokmo kat kite hihihi

suhaina laui. berkata...

mmg la nad penat buat keje mmg lapo kan hihi..tu la my hubby pon ckp mkn sokmo kat kite hihihi

syawalsimpsons berkata...

insyallah boleh kurus tu....keje x berenti, boleh tu

eima berkata...

aku nk gemuk wei .. aku rasa cara mkn aku lebih xtrem dr ko tp aku ttp tak gemuk ..... sedey.... aku rasa cam ko org tak penggey gemuk mantop la yang oi ..... sedap kena peluk tu

Nafisa81 berkata...

tak kisahlah...asal sihat.

Nana berkata...

Kita makan nasi shari skali je nad
Makan pon lewat kul 3 gitu
So mlm kenyang lg mkn buah je
Igtkan dok umah kita ni nak mkn je kejenye
Maybe sebab kat umah xde nak buat keje yg stress mcm opis, klw time keje dlu asik lapa je

fazilzura berkata...

bley kut.. chayok2

hawanie berkata...

sonoknye kalau dpt jd surirumah sepenuh masa..byk masa ngan anak2..alah Nad bukan gemuk pon..x yah kurus2 sgt nnti tak berseri..ecewah~ hehehehhh

mamalieyna berkata...

Nad, bleh kurus kot.. makan simple2 je kan.. dok rumh lg kurang rehat, keja je tak habis.. fenatt... merasa la k.eina kalau cuti en abahnye tak ada, keja rumah non stop.. hbs kej rumah dgn anak2 pulak.. klau kije opis, klau mcm opis k.eina la.. lg mudah gemuk, sbb kejenya byk duduk, pastu .. nak ngap2 je smbil buat air.. manakan tidak badan kian mengembang...ngee.. contoh diri sendiri la.. :-)

ALoNa CintamaniszLite berkata...

naper nad tak keje??
nad kan budak pandai dulu2....mesti pandai sampai dh lepas spm, kan...
Mcm akak ni lain la...mmg kurang pandai pun...

Orked berkata...

btl2 org yg bf kan ank ni mmg asyik lapar je..same la ngan kite...tapi makn byk pn x beso2 gak...tang perut je beso :)

intanfirdaus247 berkata...

bolh kot nad..pulun nad pulun..ehe

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

In Shaa Allah boleh nad..diama ada kemahuan disitu ada jalan kihkihkih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...