12 Februari 2013

TUTORIAL | Sticky Mode


Semalam dah ada tutorial utk buat autopublish entry
Hari ni MamaZN nak share cemane nak buat Sticky Mode entry
TQ Kak Alona, sebab sudi bertanya!
Sebab akak tanya, datang idea saya nak share kan kat sini, hehe


Kegunaan Sticky Mode ni sebenarnya adalah
Untuk buatkan entry sentiasa berasa di bahagian atas sekali (dlm blog)
Walaupun ada entry baru
So, setiap kali ada orang masuk blog kita
Diorang akan baca dulu entry yang berada dalam mode sticky tu tadi
Then, baru la diorang dapat baca entry-entry terbaru
Contohnya,
Penganjur2 yang buat GA & contest (macam MamaZN)
Biasanya akan buat entry GA @ contest tu dalam keadaan sticky mode
Supaya memudahkan kawan-kawan lain perasan akan entry tersebut


Cemane nak buat Sticky Mode?
Caranya senang aje

[1] Mula-mula, publish kan dulu entry kawan-kawan tu
[2] Edit semula entry yang sama tadi
[3] Tukarkan tarikh dan masa di bahagian Schedule di Post Settings (belah kanan)
Kepada tarikh sampai bila entry tersebut hendak di'sticky' kan 
(amboi, ayat! haha! rosak, rosak! =p)

Contoh ek
Entry dah dipublish kan pada 12/2/2013
Tapi kawan-kawan nak entry tu berada di bahagian atas skali blog hingga 14/2/2013
Just edit semula bahagian tarikh dan masa di bahagian Schedule (Post Settings)
Tukarkan kepada tarikh 14/2/2013


Tu je!
Selamat mencuba!

p/s:
Kalau ada kurang pemahaman, inform ek, nnt MamaZN terangkan semula



5 comments:

Falsya berkata...

tq nad..baru tau canner nak wat..ehhh, hahahaha

Adlin ✿ Queen Of 3 Princess ✿ berkata...

dulu kita pun x tau buat benda2 ni sib baik kak ecar tolong ajar hehehe

ALoNa CintamaniszLite berkata...

hehe..tq nad sebab sudi jawab ari tu. Sbb akak mmg tak tau...dan tak penah buat. Baru2 ni jer nk try buat sbb perlu buat, kehkeh..

**sori, akak tak dpt nk masuk baca setiap entry nad dan kengkawan yg lain jgk utk 4-5 hari ni..
sebok ngan mcm2 hal................
ni masuk pun sbb nmpak ada nama akak kat link entry di fb tu, :D

ieyda berkata...

TQ atas tutorial nie...

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

nice tuto nad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...