04 Februari 2013

Masak-Masak | HOMEMADE BURGER BAKAR (Resipi)


Ini kerjaan Jumaat lepas
Masak-masak ini la yang Baby Nayli 'rela' temankan mak nya di dapur :)
Sambil-sambil bermandikan yogurt tu kan
Grrrr! ;)

Kopak la kan
Kalu tiap-tiap minggu nak pi terjah kedai burger bakar nun
Walau kat Bangi jek pun
http://zakwan-afif-najmi.blogspot.com/2013/01/jjcm-rawang-burger-bakar-bangi.html
Tapi kene la gak kire kos minyak, pastu kos-kos sampingan lain
Mana bleh makan burger bakar jek kan kalu dah sampai kedai makan tu?
Mesti la nak order sate, otak-otak, air, nasi, bla, bla, bla
:)

Pastu, PapaZN pun men suggest kan la utk memasak sendri jek burger bakar ni
Maknanya, patty burger tu (daging burger) di adun dan di bakar sendrik
Orang pertama yang MamaZN ingat adalah Ayu Iceboxrivet
Sebab Ayu penah up resipi patty burger ni kat blog nya aritu
Thanks Ayu! :)

Makanya, gigih la MamaZN buat sendrik :)
Dan hasilnya?

Saaaaaaangattttt puas hati!
Saaaaaangatt banyak jimat!

Saaaaaangattt kenyang! :)

Mana tak kenyang
Bila dah buat sendrik ni, buat la berapa banyak ketul burger pun
Sukati la kan?
Cuba kalu beli kat luar nun, seketul = RM9
Congak2 sendrik la bape bleh save, heheheh

Ala, sesekali nak tukar selera apa salah nya
Ye tak?
Malas masak, pi je la beli
Takde hal la! :)


Patty daging in the making :)


Sos black pepper tu memang 'sengaja' kasik meleleh, haha!


Ni dalamnya, selepas di potong :)


Alhamdulillah, memang sedap!
MamaZN pun terkejut gak sbb tak sangka sedap bile buat sendrik ni
Rase patty nya macam yang dibeli tu jek
Tak caya cuba buat sendrik, hehe


Nak resipi ke?
:)

Resipi burger bakar (patty)

Ini ikut apa yang MamaZN buat aritu la ye
Alter sket2 dari resipi Ayu

Bahan-bahan
Daging cincang
1 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 biji telur
Serbuk lada hitam kasar
Serbuk roti
Mixed spice & Garam & Gula secukup rasa


Cara-cara
Bahan-bahan yang ditanda * diblender kering
Masukkan dalam bekas yang berisi daging
Masukkan telur yang dah dikacau terlebih dulu
Tabur lada hitam kasar tu ikut kepedasan masing-masing
Masukkan serbuk roti
Masukkan mixed spice, garam dan gula secukup rasa

Gaul kasi sebati - amik segenggam - kepal2 - buat bentuk patty (daging burger)

Dah siap sume, masuk kan dalam peti ais, supaya masa masak dia tak hancur
Dalam sejam dua pun dah OK
Kluarkan, pastu bakar la ;)

Pastu bahan-bahan sampingan macam roti burger, moyanis, salad, tomato, cheese, sos lada hitam, sos cili
Ikut kehendak masing-masing la
Kami ni, sume-sume tu pun ada, heheheeh

Masa MamaZN buat aritu
Sorang bleh makan 2 biji burger bakar
Maknanya dapat 6 ketul la

Zakwan pun kata sedap!
PapaZN apatah lagi la kan?
Hehehehhe...

Selamat mencuba! :)



28 comments:

Anje Mamy Balqis berkata...

nak try la nanti nad, nak pi beli bahan2...TQ nad & ayu share resepi ni...kalo kat pasar sebijik RM6 ni

syawalsimpsons berkata...

mmg akan try kat umah ni

SyaNa berkata...

wah lagi puas hati buat sdiri kan
bleh makan banyak2
eh eh

Sidratul Muntaha berkata...

eheh..
aku mgm la tak jejak la burger kaw kaw ke..
burger rawang ke..
even takdelah jauh pun dari uia ni
klu nka
blik kije dah je pergi
tpi bak laki aku kate..
jgn tertipu dgn rasa sedap yg kat luar tu
ajinamoto banyak!!
*melalui pengalaman dia bekerja dgn kengkawan kedai makan,jual burger,keje kat KR and Deli france
*kena amuk tau masa nak request.dia just ckp:
'buat sendirilah ibu.lagi sedap.lagi banyak.dan yg penting.pengawet tadak.and halal serta bersih/
terdiam la aku.huhuh

Nory Zoulkefle berkata...

teringin nak cuba buat sendri kat rumah....yummyy

♥cikmOt♥ berkata...

Malas nk buat...buatkn utk akak bleh..hahaha

MRS. K berkata...

wahahaha... tunggu kerajinan datang bru leh buat..

Falsya berkata...

nyesal tgkkkk...dh lapo dh skanggggg...uwaaaaa....

ALoNa CintamaniszLite berkata...

gojes sgt bila dpt buat sendiri dan lebih sedap dari yg dibeli, hehe..
Tp jangan ler makan selalu. Leh gemok ni!! ngee

kayyana berkata...

wahhh jelesnye sbb kak nad da pandai buat burger bakar... hahahah.. .nak sikit..

eima berkata...

ko buat aku ..aku beli boleh ... hehehe

lia berkata...

tetiba nak p umah nad he3...

Aisyah Husaini berkata...

sedapnyer terliur sangat I nak ikut resepi lah he he he ade mase nti leh buat : ) tapi bilakah masanye itu ?

Fieda Rafli berkata...

buat sendiri lagi puas mkn kan..

Adlin ✿ Queen Of 3 Princess ✿ berkata...

leleh gak ni ... lama x jengguk blog asik ade hal je ..pastu x sihat tu malas on lappy kekeke ..
rajin tul making sendiri ..kalau kita tgk muka anak2 dr rajin jadi malas sbb kang abis periuk belangga kyreen buat kapal terbang hahaha

Lily@MamaZaraZareef berkata...

rajinnya wat sendiri..harap satu masa nanti kite pon dpt seru nk mencube..wt masa ni memang teringin nak makan..tp ke rbb kuantan jela jwbnye kan..wuwuwu

Masya berkata...

macam senang jer.. blhlah buat raya cina cuti panjang, tq kongsikan resepi.. kalau bakar daging tu kat owen jer ok x?? gegegegege.... sbb xde pemangang untuk bakar daging tu...

ieyda berkata...

nad, nnti ieyda nak cilok resepi nad ye...nak wat burger hujung minggu nie...hihihii

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

nampak sedap..nyumnyumnyum

Rinna berkata...

Wahh sedapnyaa tgk burger tuh.. Iye laa buat sendiri lagi bersih dan tak de mak aji tuh kan.. nak makan byk pun tak per.kann :)

Cho Zila berkata...

wah.. wah dah boleh bukak gerai hujung jalanni.. mesti tak cari makan dah tokei2 burger bakar... nampakpun sedap...

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

Tq nad kongsi resepi..nnti k.eija nak try la..

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

buat sendiri lagi best kan

Liling berkata...

nak try buat juga ni ! hehe.

Tanpa Nama berkata...

knp dh buat tp daging jd hancur bila masak..mcm mn nk bagi daging tu xhancur??

Nizam Musa berkata...

peh..lazatnye...cuba try buat burger inti cheese pulak...inti jem strawberry ke..guna Stufz..senang je nak buat..boleh tgk bende tu kat http://bit.ly/stufz-malaysia

sitizaheeda berkata...

Daging kisar berapa gram ye utk recipe ni?:)

Siti Ruqaiyah 313 berkata...

Sedapnye.. Da terliur pulak tngah2 mlm nie.. Esok nk try buat la..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...