20 Februari 2013

JELAJAH PANGKOR | Ronda-Ronda Pulau, Jom! :)

Perjalanan dari Lumut ke Pulau Pangkor ambil masa dalam 20minit
Gerak kul 11 pagi, kul 11.20 dah sampai
Tapi pung pang pung pang, kul 11.35 baru dapat naik ke jeti
Yela, amik giliran nak turun feri
Kena hati-hati lagi, silap langkah kang masuk laut, hehe
Tapi jangan risau, pekerja-pekerja feri prihatin orangnya
Semua pun berjaga-jaga :)

Dah sampai tu kitorang blurrr giler!
Almaklum, masing-masing pun macam 1st time baru pegi, haha!
Last-last PapaZN ajak pi Information Centre dapat kan map
Pegi Pangkor jek pun, tu pun nak ber map-map kan?
Haha! Lawak je rase...
Ye la, Pangkor ni, pulau nye lagi kecik dari Langkawi kot
Pusing-pusing kot mana-mana pun jumpa tang tu jugak, hehe


Belah kiri PapaZN tu Information Centre
Belah kanan dan kiri belakang PapaZN tu deretan kedai yang jual macam2


Ada makanan laut kering, ada baju bajan, ada souvenir
Yang penting ada FM!
Tapi terpulang la kat korang, kene la pandai2 survey
Harga setiap kedai tu lain-lain tp ada jugak yang sama
(hehe, dah survey kekdahnya =p)
Kalau ikutkan, turun-turun ke jeti Pangkor tu pun ada gak kedai souvenir
Tapi dinasihatkan survey dulu sebelum membeli, hehe

Masa dah sampai Pangkor baru nak cari kereta sewa
Bijak tak bijak?
Haha!
Dah la memang betul-betul Ahad tu hari cuti CNY kan
So, kalu harga mencanak naik, diam diam sudaa, hehe
Alhamdulillah la kitorang dapat gak kereta sewa
Setelah 30minit menunggu kat Information Centre tu
Tu pun atas bantuan staff centre tu la ;)
Sbb sudi bagi no phone orang kereta sewa

Kami sewa kereta 3 jam jek = RM90
Takyah cakap apa-apa sbb tau mmg mahal! Huhu!
Tapi nak buat lagu mano? Tak prepare siap2 sblm pegi kekdahnya kan?
Terima saje la... Janji anak-anak tak penat, hihi
Ada ka patut PapaZN nak sewa motor jek
Adoiyai.... Dah la kat pulau tu jalan nya berbukit-bukit, hehe
Jadik, dinasihatkan kalu naik berdua ok la kalu naik motor
Kalu dah berempat, berlima, takyah la...
Ksian anak-anak ^_^

Dapat kereta kul 12tgh hari
PapaZN cakap, kita round pulau dulu
Ok la round la sekali... sampai jumpa jeti semula
Round yang kedua baru pi tmpt-tmpt yang nak dilawati
Round yang ketiga pi lepak pantai

Dah abes round yang pertama, kitorang mulakan round yang kedua
Mula-mula pi jejak Batu Bersurat dulu
Terletak kat Kampung Teluk Gedung
Kota Belanda pun terletak di lokasi yang sama, tak jauh pun
Tapi kami terjah Batu Bersurat ni dulu
Sebab tengok kat Kota Belanda tu ramai orang
End up, tak singgah pun Kota Belanda tu sbb terlupa, haha!
Lapooooo kekdahnya! =p


PapaZN & Baby Nayli






Apa kisah sebenar Batu Bersurat ni?

Berhampiran dengan Kota Belanda ini terdapat satu Batu Bersurat Belanda.
 Batu Bersurat ini letaknya di tepi pantai kira-kira 100 meter dari Kota Belanda.
Tulisan pada Batu Bersurat ini dipercayai dipahat oleh askar-askar kompeni Belanda sewaktu mereka mendiami gedung atau Kota Belanda kira-kira dalam tahun 1743.
 Ia juga dipercayai sebagai tanda peringatan pada anak seorang pembesar Belanda yang hilang ketika sedang bermain-main berhampiran dengan batu tersebut.
Orang-orang Belanda percaya bahawa budak tersebut telah dimakan oleh binatang buas.
Sebagai mengingati peristiwa itu, orang-orang Belanda telah membuat batu tersebut dengan menggambarkan seekor binatang buas (dipercayai harimau) sedang menangkap budak.
Lain-lain pahatan mungkin merupakan nama-nama pemahat yang dinyata secara huruf ringkas seperti IK, R.O. dan lain-lain dan terdapat pahatan bertulis V.O.C. iaitu singkatan nama Verenidge Oon Stindische Company - Syarikat Hindia Timur Belanda.



Kiranya macam Kota Belanda tu jugak
Batu Bersurat ni pun tinggalan orang Belanda yang menjajah Tanah Melayu

Tapi sayang la, tempat nya tak diselenggara dengan baik
Banyak sampah, tempat teduhan pun dah usang
Dan yang paling utama, takde papan penceritaan tentang Batu Bersurat tersebut
Tak syok la kan...
Dah sampai sana nak la jugak tau, apa asal usul Batu Bersurat tu
( opps, ini bagi peminat sejarah ^_^ )

Dari amik gambar ngan Batu Bersurat tu, baek la jenjalan kat tepi pantai
(belakang lokasi Batu Bersurat tu jek pun)
Sebenarnya ni kawasan rumah orang
Kami aci redah jek ni :)


Panas terik weyhh!





Dah abes melawat tempat bersejarah ni, kami pi cari makan utk lunch
Alahai, takde banyak pilihan la, huhu!
Janji dapat lapik perut, jadik la...


Okeh, nnt sambung lagi ek! ^_^


p/s:
Sewa kereta 3 jam = 3 kali round pulau, kekekeekke! =p

21 comments:

SyaNa berkata...

hehee pulau tu kecik jek kan
mmg cukup sgt 3 jam tu
tp mmg mahal la sewa kete 3jam tu
kalo amik 1hari aku rasa rate dia mcm lebih kurang gitu jek

♥cikmOt♥ berkata...

memang mencanak kan regenya...
ni kena beli kete sebuah kat sana...nak p bebila senang...huhuhu

Sue-Rya Qistina berkata...

hohoho..mmg mahal kot sewa kereta rege camtu

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

betnya jalan2..dah lama tak pi sana last pergi pun time tunang dulu ada family day...


ps:jue pun mintak maaf klau nad terasa dgn statuskat FB jue..takde maksud untuk kecikkan hati nad dan mana2 suri rumah..cuma tergeram dengan akak semalam tue...
bukan jue je ramai akak2 kat klinik tue jeling tajam kat dia...MINTAK MAAF banyak2 tau....huhuhuhuhu

jue tak kecik hati pun dengan komen nad dan apa yang nad cakap tue memang betul pun..

ALoNa CintamaniszLite berkata...

kalo hari biasa pun sewa kete situ mmg mahal sket dari langkawi. Bkn kete baru pun...proton saga hat mula2 kuar tahun 80an dulu.

Tp kalo gi sana nk bermalam 2h 1 malam dh cukup dh, kan..hehe. Akak pun ada plan nk bawak anak2 gi pangkor tp tak tau ler bila...dh semua dok asrama...pastu cuti sekolah pulak mak pak nya sebok cari duit ujung minggu. Hari biasa lak..abah dia dh kurang cuti, mm..

- SueN - MrS AzharI berkata...

kiteorg dlu pegi naik teksi je....p teluk ape ntah...rm15...so pegi balik rm30...pastu pusing2 pulau je...sronok 2 beradik tu main pasir pantai...bersih n cantik

ieyda berkata...

bestnya tgk nad gi bercuti ke pulau nie...xpelah ieyda tgu masa yg sesuai lah nk ke sana..hihiii

mamalieyna berkata...

Thnks for info.. mana tau nak terjh nnti..hehe..

Best nye jalan2x.. :-)

eB berkata...

walopn org ipoh, eB pernah pegi skali jerk seumur hdp. tuh pn ms skolah rndh
bygkan?... ;p

Ismaliana Sulaiman berkata...

klu pi pulau2 ni biasanya mmg kene rajin servey dulu sblm m'beli apa2 sbb dah tau mmg harga mahal2 belaka..

*∽ IZAN ∽* berkata...

waaa best Pangkor. Lama dah k.Izan tak jejak sini... last pergi tahun 2006 dulu... teringin nak pergi lagi tapi 'handbag' dah makin ramai ni macam makin payah nak ke pulau huhu

Zura@Iwan berkata...

br ni g cuti2 kt lgkawi pun pns terik Nad...next time bw g pgkor plak la...

Nida Mohd berkata...

best kn pusing pulau boleh tgk mcm2

Ya ALya berkata...

Mmg mahal klu public holiday...adik g baru2 ni rm80 je sehari....biasala time camtu mmg serba serbi mhl.....

fieda berkata...

pernah sampai sekali jer kat sini..

syawalsimpsons berkata...

bila la sue nk sampai sana lagi ni

tenku butang berkata...

Hai.. done singgah n follow d sini.. sudi2 lea follow mine back yea.. =) tQ.. senyum selalu.. =)

http://tengkubutang.blogspot.com/

http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Iela Fazielah berkata...

akak aritu pun bakal nak gi terjah p.pangkor mcm ada skali akak pernah gi dulu...tp xjadi..tp mmg beat la jln2 main terjah2 ni...kat pangkor xsusah nak dpt hotel semua

mamafarah4 berkata...

bestnya..memang ada plan nk gi sini..tq info ni

Masya berkata...

lama x pg pangkor.. mcm banyak jer.. yg dah berubah...

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

time cuti mmg mencanak naik la harga kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...