22 Januari 2013

Masak-Masak | SIAKAP STIM HALIA (Resipi)

Ni aktiviti main masak-masak Ahad baru ni
1st time men'stim'kan siakap, hehe
Alhamdulillah, menjadik!
Suke sangat!
Kire 'lulus' gitewww, haha!

Saje la tanya PapaZN - sedap ke?
Mula-mula sedihhhhh sebab PapaZN senyappp jek! =[
Tapi tibe-tibe terus jadik hepi giler!!!
Sebab perlahan-lahan PapaZN tunjuk ibu jari, hihihi
Suwiiiiittttt, haha! Puii! =p

Mula-mula cam risau gak la
Tekak ni nak makan siakap stim
Nak order kat kedai, for sure mahal punya kan?
Nak membeli siakap plak, memang pertama kali la nak membeli ni
Takuttt jugak kalu2 mahal harga seekor ikan tu
Kang kempunan makcik, haha!
Ok la, seekor ikan siakap saiz kecik ni dapat la RM6
Untuk 2 orang makan jek pun, hihi

Cuba la congak-congak sendri harga siakap stim ni
Antara yang order kat kedai dengan masak sendrik, hehe
Memang jauhhh beza nya ;)




Lawannya pulak dengan sayur campur (kobis bunga, kacang buncis, carrot ngan udang)
Style MamaZN, suka tabur lada hitam kat masakan sayur campur ni :)


Alhamdulillah, rezeki... Sampai ke malam menu yang sama ^__^


Ada yang mintak resipi utk siakap stim ni
Meh MamaZN share resipi nye ek
Actually, MamaZN google gak mula-mula resipi tu
Tapi dah lupa la sumber dari mana, huhu!
Ada beberapa sumber

 Ni versi MamaZN tau
Dah campur-adukkan resipi dari pelbagai sumber tu jadik 1
Hehe :)

Siakap Stim Halia (untuk 2 orang makan)
Bersihkan siakap - lumurkan dengan garam dan sos ikan - letak dalam bekas
3 biji Bawang merah & 2 biji bawang putih - hiriskan
1 inci Halia - hiriskan (lebihkan pun lagi bagusss)
Nak pedas? - hiris cili padi dan cili merah
1 batang serai - titikkan
Carrot / Tomato - ikut pilihan
Semua hirisan, serai & sayuran taburkan je sekeliling ikan tu
Perahkan limau 
Taburkan gula (secukup rasa)

Kukus dalam bekas kukusan selama 10-15minit

Nyum-nyum, sedap!
Selamat mencuba! :)


Kawan-kawan ada nak share resipi stim kan ikan?
Meh la share sama ^_^


14 comments:

ieyda berkata...

ieyda xmakan ikan stim sebab bau tu ...hihihiii

syawalsimpsons berkata...

kalo ini mmg masakan akob...akob mmg terrer ni..klo sue mmg lambat la sikit kan

♥cikmOt♥ berkata...

tk sempat nak main stim stim ni...hehehe

Asyifa Mustaffa berkata...

laparrrr....lom mkn tghari lagi ni....huhuhu....

MRS. K berkata...

kite selalu beli ikan kat care4/giant time sale. pastu bawak gi kedai makan. suh orang tu masak kan. so murah la sikit just upah die masak je.. huhuhuh

Aisyah Husaini berkata...

oiiii sedapnye kak nad..I suke je tapi husband tak makan la stim2 ni tak tahan bau tu yang nak masak tu payah cket. but nak try la utk makan sendiri : )

Ya ALya berkata...

kureng minat mkn stim2 ni. ...so mmg xtahu resepi...

Fieda Rafli berkata...

fuh..mesti sedap ni..

Fieda Rafli berkata...

fuh..mesti sedap ni..

mama tisya berkata...

lpr plak tgk gmbr makanan...masak stim adalah masak y paling senang sbb campak2 je...
kalo nad nk try resepi ikan siakap stim thai

http://mamatisya.blogspot.com/2010/12/resepi-siakap-stim-thai.html

kalo nk try selain ikan bole tgk resepi seafood stim

http://mamatisya.blogspot.com/2011/01/seafood-stim.html

mamalieyna berkata...

Aduuui trliurnye tgk gmbo mkanan...wuuu :-)

nadia berkata...

nadia stim dengan 3 rasa, nadia sedap 3 rasa lagii :))

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

siakap stim wani slalu gak buat hehe

Mama Likha berkata...

cedapnyaaa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...