23 Januari 2013

Masak-Masak | SAMBAL TEMPOYAK IKAN BILIS (Resipi)

Semalam dah citer dapat tempoyak dari sape
Arini nak citer menu yang berasaskan tempoyak pulak ;)
Nyum, nyum! Terangkat uols! 
Dah 2 hari berturut-turut dah ni, menu yang sama, haha!
PapaZN pun siap bawak bekal pi ofis
Selamat la kawan-kawan PapaZN, harum semerbak pantry tu, hahaha! =P

Mula-mula ingat nak makan tempoyak mentah gitu jek
Pastu campurkan dengan cili padi tumbuk
Tapi time google aritu
Terjumpa la pulak sambal tempoyak versi masak ni
Serius baru tau ini masakan orang Perak!
Apa daaaa... Haha!


1st time masak ni
Pergh! Memang sedap! :)


MamaZN nak share resipi ek! Hehe

Resipi Sambal Tempoyak Ikan Bilis

Segenggam ikan bilis - dibasuh, ditos dan digoreng - ketepikan
2 ulas bawang merah, 1 ulas bawang putih, cili padi ikut kepedasan masing-masing
Kesemuanya ditumbuk
Sebatang serai - dititik
Panaskan minyak - tumiskan bahan yang ditumbuk
Masukkan semula ikan bilis yang dah digoreng tadi
Masukkan 3-4 sudu tempoyak (ikut citarasa masing2)
Pastu masukkan sedikit air, serai, gula secukup rasa, sedikit air asam jawa

Siap! :)


Aritu MamaZN masak, lawankan dengan telur masin
Pastu ikan goreng dengan kailan ikan masin


Perghhhh...! Mantop wa cakap lu! Haha!
Tengah-tengah hari makan ngan nasi panas2
Pastu bila dah pedas sangat mula la tergaru-garu kepala, hahahah! ;)



16 comments:

faY berkata...

nk try lunch ni buat resepi ni. thanks!

Budak Kampung berkata...

jgn banyak beno masin kang BP tinggi baru tau

@e_da berkata...

sedapnya nad tempoyak... i like!

♥cikmOt♥ berkata...

kecur air liur akak ni...huhuhu

Ya ALya berkata...

mmg sedap.. ya pernah mkn ni kt umh member kt kuala pilah...

ALoNa CintamaniszLite berkata...

menu yg selalu akak jumpa bila amek gambar kenduri kat area lenggong, kuala kangsar, tepen dan batu kurau, hehe....mmg mantop!!
Tp yg spesel sket kat lenggong dan kuala kangsor mentang2 ler deme umah dekat ngan sungai peghok...ada jugak menu ikan2 sungai masak tempoyak!! pergh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! berpeluh2 akan kesedapannya..

AnneRaini berkata...

feveret sy ni. kalau kenduri kat kg mesti ada..masa sy kawen pun ada sambal tempoyak ni..hehe

-iLLa- berkata...

sedap kan...saya org perak :)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

sedapnye,
mak n mil k.eija dua2 mmg suka masak sambal bilis tempoyak ni..mmg sedap..

Aisyah Husaini berkata...

oitt sedapnye kak nad terliur sangat ni tgok ha ha

PUANSTOBERI berkata...

mak mertua akak org Pahang, derang pun sker dan selalu buat tempoyak ikan bilis ni, tp kami purely perak ni, tak buat style gitu. mak akak buat tempoyak masak je.. takde tumis2 seme tu.

Sue-Rya Qistina berkata...

huhuhu..saya la yg paling x reti nk makan yg berasaskan tempoyak ni. masaklah lauk mcmane pun, tekak ni tetap x bole terima. durian pure je saya makan

Nafisa81 berkata...

sampai depan komputer ni hah keluar bau tempoyak...

ieyda berkata...

ieytda suka smabal tempayak ikan bilis nie...tu pun kakak ipar yg watkan...ietda xpandai nak wat...sedap sgt2 kan...

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

makan dgn nasi panas2 bertambah la yer hihi

Nisa Sasa berkata...

Mne nak cri tempoyak ye kt area selangor ni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...