16 Januari 2013

Boleh HAMIL Walaupun Masih MENYUSUKAN Anak

Sekali sekala MamaZN buat entry serius sket ek, hihihihi =P

Jujurnya,
MamaZN langsung tak amik kesah pasal menda ni
Sebab MamaZN selalu pikir
Kalau BF (breastfeed) kan baby, mana bleh preknen
BF kan salah satu cara jarakkan kehamilan 

Ni disebabkan berdasarkan pengalaman sendiri
Sebab time Zakwan dulu
Lepas 1 tahun 6 bulan melahirkan baru la bendera merah muncul
Lama tak lama, kan?
Zakwan memang fully breastfeed selama 2 tahun dan lebih
Dan sekarang pun, time Baby Nayli ni (Nayli dah setahun)
MamaZN pun mengalami menda yang sama - bendera merah lambat


Pastu dalam 1-2 entry baru2 ni, ada kawan2 komen
Jaga2 Nad, baek pi check, tah2 ber'isi'
Tah2 terus melekat kot Nad?

 MamaZN plak...
Ehhh, diorang ni, biar betul! 
Ye ke? Takkan la..!

Tetiba trus wujud rasa ingin tahu
Nak cari jawapan nya
Boleh ke seseorang tu hamil walaupun masih menyusukan baby?

MamaZN google jek pun
Jumpa la artikel ni

 Ni ada sikit petikan dari artikel tu
Kredit SINI :

Kebarangkalian ibu untuk hamil ketika menyusukan anak masih ada 
Kerana pada ketika ini, ibu berada dalam keadaan KURANG SUBUR
Dan bukannya TIDAK SUBUR
Walaupun ibu masih belum menstrual, tetapi lazimnya ibu akan mengovulasi dua minggu sebelum kedatangan haid yang pertama selepas melahirkan anak
Kiranya, si ibu ada mengovulasi 
(kita tak tahu bila ia berlaku kecuali menggunakan alat utk check ovulation) 
Jadi jika berlaku hubungan kelamin ketika itu, ibu BOLEH hamil
Dan kita tidak dapat menjangka bila ovulasi pertama selepas melahirkan anak akan terjadi
Sebab setiap wanita didatangi haid pertamanya pada waktu yang berbeza
Ada yang 3 bulan selepas melahirkan, ada yang 14 bulan, ada yang 2 tahun!

 
Untuk info lebih lagi, bleh baca artikel Dr Zubaidi Hj Ahmad
Menyusukan Anak Bagi Menjarakkan Kehamilan
http://drzubaidi.com/blog/?p=853

 Kredit SINI



p/s:
Check? Tak check? Check? Tak check?
Rasa2 macam, tak kotttttt....

 
  

22 comments:

♥cikmOt♥ berkata...

hehehe, jeng jeng...kalu dah ada speku sendiri tak perlu cek...

tapi kalu mau kepastian sila cek...ihiks...

jangan jadi cam cha...dah 29 minggu baru tau peknen tau...huhuhu

ieyda berkata...

nad, cuba check...manalah tau kan rezeki nayli nk dapat adik baby....hihihiii
ieyda lak yg terover xcited nie...hiiihhhii

permatabiru berkata...

follower baru sini #1066..check pun xpa..

♥♥ Mas ♥♥ berkata...

salam..hai datang dari belog cik rose n follow..klu sudi meh la terjah blog mas

ALoNa CintamaniszLite berkata...

hmm..mende ni pun berlaku kat akak jgk. Masa anak sulung laa. Tak pandai lagi nk merancang sendiri. Tambah2 pulak dgr citer...kalo menyusukan badan anak ni susah ler nk terhamil lagi...
Tp Allah tu maha kuasa...siapalah kita..usia along 8 bulan...dh lekat yg no. 2...tp usia kandungan 2 bulan baru tau. Sbb ada yg kata...menyusukan anak ni pun boleh melambatkan tempoh dtg haid.

Jd, jarak along ngan angah cuma 1 tahun 5 bulan, rezeki..anugerah Allah.

zh-ena berkata...

hah baik jea eheh

syawalsimpsons berkata...

check je..x slh pon..lgpon sue dolu time syawal 6bulan x period...tp sue still check..kikiki

MamaYatie berkata...

ni la kes dapat mysara..masa tu nadira fully bf, akak langsung tak period, consult doc, doc kata mesti tunggu period br boleh proceed dgn family planning..sekali dah 4bulan pregnant br sedar, tu pun sbb duk muntah masa gosok gigi...huhu

MamaYatie berkata...

ni la kes dapat mysara..masa tu nadira fully bf, akak langsung tak period, consult doc, doc kata mesti tunggu period br boleh proceed dgn family planning..sekali dah 4bulan pregnant br sedar, tu pun sbb duk muntah masa gosok gigi...huhu

Fieda Rafli berkata...

sila la cek ye...

Sue-Rya Qistina berkata...

kalau ada pun, syukur alhamdulillah kan. hehehe

Karisma Izzah berkata...

saya pun nyusu gak, walaupun tak banyak...

n period kuar 4 bulan pas bersalin... n belum lekat lagi hingga hari ni... ada, rezeki, tak ada tak apa...

Si ibu boleh rasa if there's sumthing in her tummy...hehe...ada rasa tak?

Ya ALya berkata...

baik cek...ya dulu baby sulong 6 bln ya prgnant tu...tp xde rezeki ya gugur...padahal full bf tu

mamafarah4 berkata...

hehehe..kalo Allah nak bagi rezeki siapalah kita untuk menidakkan..Jika ada jaga dengan baik..Kalau tak ada makin manja la baby nayli tomei tu..huhuhu

eima berkata...

kes ni penah jd pd Ch@ tau ... haaaaaaaaaaa

Nana berkata...

lma gak xdatang ek
kita 6 bln dh dtg cik p

nadia berkata...

kak nadddddd, sila check dengan kadar segera! wiiiiiiiiiii~ ;))

- SueN - MrS AzharI berkata...

su penah tnya doc...doc ckp ikut hormon bdn kite....dia kata biasa lps 3-4 bln lps bersalin....kebarangkalian tuk hamil ada...wpun kite fully bf...n penah terjd kat membe su

mamalieyna berkata...

so awak... beware! hehe...

MRS. K berkata...

jeng jeng jeng.... congrax in advance.. mihahahaa

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

tolong check yer nad haha

Aisyah Husaini berkata...

ngeh ngeh ngeh apa salahnya kak nad leh la baby nayli jadi kakak ha ha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...