31 Oktober 2012

MENANG Perfume Lancome Pulak! :)

 Hehehhe...
Rasa seronok plak tetibe ;)
Walaupun!
Walaupun menang sample perfume je, kehkehkeh..!

Ni kemenangan thru contest Like & Share kat FB
MamaZN terpilih dalam 500 terawal yg kasik email rasanya ni...

Kalu dah dapat email daripada penganjur
Pastu ada perkataan 'Congratulations' 
Cukupla!
Tu pun MamaZN dah hepi, wakakaka! =p
Mekaseh Lancome Malaysia! :)


Pasni kena pi Lancome Counter la, nak redeem ;)




Menda free, takyah bayo...
Sape yang tak suka, ye dak? =)



Wordless Wednesday : Nak Beli @ IKEA!

 Kalu tengok kat showroom nya
Complete set dengan 4 kerusi
Rumah baru nanti kecik dari yg sekarang
Saiz yang ni sedang elok la nanti ;)
Tak sabarnya nak beli!
 


Dah Rasa KFC ZINGER DOUBLE DOWN?

Tadi dah citer pasal makan
Kali ni citer pasal makan lagi, hehhee
Sori ye! =p


Minggu lepas ari Rabu kot kalu tak silap
Kitorang pi Tesco Shah Alam
Saje cari barang dapur sket
Pastu Zakwan nak KFC
Sanggup tak makan siang tu semata2 simpan perut utk makan malam
Huhu!
Zakwan, Zakwan...

Bila tanya Zakwan, nak makan apa?
Zakwan jawab, dia nak potato wedges, colonel burger, nuggets
Amboi2, kemain!
Mama ngan Papa nya pulak beli la KFC Zinger Double Down ;)
Saje nak merasa, hehe




Pendapat MamaZN
Boleh tahan...
Tapi cepat muak la
Sebab takde roti, kan?
Kepingan ayam tu semata2
Pastu dengan cheese lagi
Sedap lagi colonel burger Zakwan tu, heheheheeh ;)


1 tray tu Zakwan jek yg punya, huhu!


Kawan2, dah merasa ke KFC Zinger Double Down ni?


p/s:
Teringin nak merasa menu Pizza Hut yang baru tu
Tapi dalam masa yang sama teringin nak makan Kenny Rogers lagi
Hehehehe...



UDANG GALAH!!! Terbaekkk....! :)

Time balik kampung Raya Haji baru2 ni
PapaZN ada bagitau yang dia dah pesan awal2 kat adik ipar
Soh orderkan udang galah 2kilo
Ingatkan PapaZN main2
Sekali bila balik tu & tengok sendiri..............................


Perghh...! Beso2 nya udang!!


Sekilo RM40
PapaZN beli 2 kilo = RM80

Pastu PapaZN suruh la mak nya (MIL MamaZN) masakkan udang ni
Adussss...!
Sangat simple jek!
Tapi sedap nye Ya Rabbi!
Sedap sesangat!
Takyah la nak buat rendang ke, sambal tumis ke, masak lemak ke

Udang ni dimasak goreng serai jek
Emmmmm
Nyum2!
Sedap sangat2!




Resipi MIL ni simple jek

Blender bawang merah, bawang putih, halia & serai
** serai tu dipotong2 serong dulu **
Pastu tumiskan bahan blender
Masukkan cili boh
Masukkan serbuk kunyit
Garam & gula secukup rasa
Pastu daun kunyit utk wangi
Pastu masukkan la udang
Senang jek!
Sedap plak tu ;)


Weekend ni nak ajak PapaZN pi pasar la
Teringin nak cuba sendri resipi ni ;)

Kalau kawan2, udang galah ni suka dimasak apa..? ;)


30 Oktober 2012

Boboiboy, REWARD Untuk Zakwan Sebab....

Dah dapat dah Boboiboy yang beli kat Petronas ni
Mula2 ingatkan nak cekalkan hati
Takmo belikan utk Zakwan walaupun dia merengek2 mintak beli
Akhirnya.....
Tertewas jugak, hahahhha!
Apa da mak kamu ni, Zakwan! =p


 Tapi takpe la...
Anggap la ni sebagai reward dari Mama ek, Zakwan
Sebab Zakwan dah berjaya 90% free diapers
Alhamdulillah
Good job! (Zakwan cakap pada diri sendri =p)

Lagi 10% tu masih diusahakan
Walaupun Zakwan kira lambat gak nak free diapers
(Pada usia 4 tahun)
Kalau nak dibandingkan dengan anak2 lain
Tapi takpe la...
At least, Zakwan takde kasi mak nya cuci / mop lantai selalu
Hehehe


Muka sangat suka dapat Boboiboy!


Eh....! Baby Nayli pun dapat reward gak ke ni?
Haha!


Baby Nayli dapat doll
Saje kasik nampak gegirl sket, hehe
Nama doll Baby Nayli tu Mimi
Doll yang sebelum ni (nama Noni)
Dah tertinggal kat IKEA!
Tah masa bila tah Baby Nayli pi campak2
Tengok2 dah takde dah dalam stroller dia, huhu!
Tu yang beli baru ni

Ye la, bila Abang Zack dapat habuan
Takkan Baby Nayli tengok je, kan?
Kena la dapat jugak
Baru fair n lovely square ;)


p/s:
PapaZN tengah pening kepala
Zakwan dah mintak Boboiboy yang lain pulak
Dia kata nak kumpul jadi koleksi
Maknanya, ada lagi 2 Boboiboy, pastu Ying, pastu Gopal!
Adoi, sebijik RM19.90 tu..!
Satu suda.... Haha!







DURIAN CREPE...Again!

Fenomena, fenomena, hehehe...
Kejap je rasanya fenomena durian crepe ni
Kalu nak dibandingkan dengan Burger Bakar tu :)
Walaupun kejap, tetap namanya fenomena
Apa de hal! =p

Mungkin sbb belum tiba musim durian
Pastu fenomena daging korban amik alih!
Haha!

MamaZN saje nak update
Sebab sebelum ni MamaZN ada citer pasal ada yang jual durian crepe area sini
Macam yang MamaZN citer KAT SINI


So...? Cemane...?


Emmm...
Ok not bad
Tetap ada rupa dan tetap ada rasa, hehe
4 ketul = RM10

Tapi.........................
Lagi sedap yang INI
Lagi gebu yang INI
Lagi lembut yang INI

Kalau saje2 nak buat rasa2, boleh la... ;)
Untuk 'menikmati sangat' tak kot...
Hehehe...

^_______^



p/s:
Sekadar berkongsi 
Mungkin MamaZN kata biasa2 je
Tapi orang lain kata sangat sedap
So, terpulang :)

ZAKWAN MENANG Tiket Wayang FINDING NEMO 3D!

Alhamdulillah! :)

Semalam dapat email dari Voila Sdn Bhd
Yang Zakwan menang contest dari majalah Disney-Pixar CARS
Sempena promosi filem Finding Nemo 3D ni
Dapat la free 2 tiket ^_^




Murah rezeki Zakwan dengan majalah kegemaran dia ni
Ni kali ketiga kot Zakwan menang tiket wayang free
Dengan majalah keluaran Voila Sdn Bhd
1st time citer MEN IN BLACK 3
2nd time citer THE AMAZING SPIDERMAN 
Kali ketiga, cerita Finding Nemo 3D pulak
Save duit tengok wayang citer2 kesukaan Zakwan, hehe




Tarikh tengok citer ni 3 November (Sabtu ni)
Harap2 dapat la tengok
Huhu!

Kawan2, jom la join jugak contest2 dari majalah2 Voila Sdn Bhd ni
Senang2 jek sume
Tapi syaratnya kena beli majalahnya la

Ni lagi 1 Zakwan menang macam2 dari majalah Disney-Pixar CARS
MamaZN tak perasan
Belek2 majalah yang lama2
Rupa2nya 3 bulan berturut2 Zakwan menang 
Sempena promosi filem Avengers, Brave & Ice Age 4
^_^


29 Oktober 2012

Beraya @ Domino's ;)

Orang lain beraya makan ketupat & rendang
Kitorang...?
Petang raya tu terus gi pekan Teluk Intan
Cari pizza, hahah!
Perut western tetibe! =p


Teluk Intan dah maju...!
Domino's pun dah ada kat Teluk Intan rupanya...
MamaZN baru tau
Tu pun sebab adik2 ipar yang bagitau
Kalu idak, sampai bebila la taktau @ tak perasan kot, heheheh


Kami keluar dengan adik2 ipar PapaZN
Kakak & abang PapaZN takde
Kalu tak, mmg dah complete dah, huhu!
Kakak ipar gi beraya ke Bagan Datoh, abang ipar plak tak balik beraya
(Rugi la diorg tak dpt join, hehe)

Ingatkan kitorang jek yang cari pizza petang2 raya
Rupa2nya ramai jugak =p

Mc Donalds kat seberang jalan pun nampak penuh gak


2 adik pompuan PapaZN dengan sorang anak sedara PapaZN (yg lelaki tu)



PapaZN bergaya ala2 Awi Rafael..? =p


Tu adik PapaZN... Sama tak rupa diorang? :)


Zakwan buat perangai dah... Hehe


Sebelum pizza siap, kita makan Tutti Frutti dulu!
Hebat Teluk Intan ni! Tutti Frutti pun ado! =p


Yeay, pizza sudah sampai! :)


Semua tak pandang kamera bila pizza dah sampai, hehehe


Seronok jugak sekali sekala kluar ramai2 camni
Pasni kita bercuti ramai2 plak la ek?
Hehehe...




Hari Tu Anak2, Kali Ni... Mak Punya ;)




Hari tu anak2 dapat hadiah daripada member blog
Kali ni mak nya pulak yang dapat
Heheeheh
Memang senyum sampai telinga time bukak sampul :)

Mekaseh Kak G!
Susah2 aje Kak G ni nak kasi2 hadiah camni
N congrats tau sbb menang GP Nivea tu ^_^


Seronoknya dapat FM rama2, kad & perfume The Body Shop :)



Patutnya Kak G dah pos 10/10/2012
Tapi sampai 23/10/2012!!!
Ni CityLink punya hal la ni
Macam yang MamaZN citer kat entry ni
Apa masalah diorang pun taktau la...
Harap diorg cepat2 improve servis diorang utk masa2 akan datang

Apa2pun
Thanks Kak G !
Harap dapat ketemu suatu hari nanti ;)



Cerita Aidiladha | 6 JAM Dalam Jammed!

Assalamualaikum & good morning! :)

Selamat Hari Raya! 
Hehe
Ada yang sambung cuti?
Cemana sambutan raya kawan2?

Raya Haji kali ni kami sambut di rumah famili PapaZN
Sambutannya sangat simple :)
Pagi raya pun takde la nak berbaju raya bagai
Cumanya juadah memang juadah raya :)


Tu dia....! Bergantungan! :)
Lauk pauk tak sempat nak amik gambar
Sempat amik gambar ketupat je :)


Anak2 Mama yang comel2 haruslah berbaju raya, hehe
Maknya je idak =p


 Alalalalala... Cheeky2 boom la konon tu, hehe ;)


Kejap je diorg pakai baju raya
Tengah hari dah kena kerah mandi & tukar baju
Hehe...

Itu je la kisah pagi raya kitorang
Nak tengok korban pun tak sempat
Sebab buat ari Sabtu
Kebetulan pulak ari Sabtu kitorang dah nak balik KL
Memang tak dan pun
Alhamdulillah sampai umah, ada AJK Surau bagi daging korban
Rezeki...


Ha...!
Nak citer pasal balik raya aritu
Sepertimana yang MamaZN dah update kat FB
Bertolak balik malam raya aritu bertemankan hujan yang sangat lebat
Di samping takbir berkumandang di radio
Memang terasa sayu

Tapiiiiii.............
Seperti mana yang MamaZN update kat FB jugak
Trafik sangat laaaaaaaa perlahan!
Sesak + slow + jalan licin
Perjalanan yang sepatutnya makan masa dalam 2jam setengah
Kami harung 6jam!
Bertolak jam 8.30 mlm sampai 2.30 pagi!
Memang kematu & lenguh 1 badan, huhu!

Ada kawan PapaZN tu
Dari Sungai Buloh ke Tapah
Bertolak kul 11mlm sampai nya Subuh jam 6 pagi!
Adoimak!
Memang heavy traffic la!
Itu lalu hi-way... Kalu lalu jalan lama..?
Hmmmm

Naseb baek MamaZN sempat bawak bekalan, hehe
Boleh jugak buat kunyah2 buat hilang ngantuk
Nak tau apa dia?
Sosej roll, kek coklat, puding roti kukus dgn durian crepe
Hahahaahha!
Hilang ngantuk kan? 
Melampau2 jek MamaZN ni =p


Kawan2 pulak macam mana?
Ada yang sangkut dalam jem macam MamaZN tak?




28 Oktober 2012

Santai2 Sambil Keluar Peluh!

Petang2 weekend kalu takde wat apa
Kitorang pi la taman
Saje bawak budak2 ni
Kasik depa seronok sket
Terutamanya si Zakwan ni

Kalu tak pegi taman kat Tasek Cyberjaya tu
Kitorang pi taman yang dekat2 dgn umah je la
Tapi perumahan yang lain
Taman dekat perumahan kitorang tu dah rosak segala
Vandalisme!


Playground kat perumahan baru ;)


Zakwan bawak bola, main ngan PapaZN
Kadang2 mak nya pun join jugak
Sambil2 dukung Baby Nayli pi lari2 kejar bola, haha! =p


Muka hepi dapat naik buai ;)


Tapi bila soh naik skali main ngan Abang Zack, monyok plak dia...
Nayli, Nayli... ;)


Yang seronoknya pi taman ni
Selain Zakwan dapat main2, dapat jugak dia berkawan ngan budak2 lain
Tapi tu la...
Zakwan je yang nak berkawan
Kawan tu pulak, taknak sbb dah ada geng sendrik
Ksian Zakwan...

Lagi 1, MamaZN peratikan
Budak2 skrg ni
Walaupun baru jek tadika @ sekolah rendah
Tapi percakapan diorang cam budak besar
Perkataan2 yang tak sepatutnya pun depa dah tau guna dah...
Tah paham ke idak apa diorg ckp tu
Sabar je la...
Pengaruh sape ni..?
Kadang2 mak pak pun ada 'terlepas cakap' jugak kot...


27 Oktober 2012

MENANG LAGI! Kamera Fujifilm Instax Mini 7s

Syukur, syukur, syukur!
Syukur Alhamdulillah 
Rasa seronok berganda2! ;)

Rabu baru ni
Siang tu dah menang contest Like & Share 
Dapat 2 tiket dewasa masuk Desa WaterPark
Malamnya pulak, menang jugak Like & Share ;)
Dapat kamera dari Acson 
Alhamdulillah

Thanks pada mereka2 yang tag MamaZN malam tu
Pada yang wassap jugak - Kak Amy, Amiey Lee & Suraya Syawalsimpsons
Malam tu kami pi Tesco Shah Alam
Sebuk soping2
Tak tengok pun FB & wassap, huhu!
Syukur... Ada kawan2 yang sangat prihatin ;)
Thanks uols!




Bergaya dengan kamera baru la jawabnya
Masa gi mandi manda splash! splash! kat Desa WaterPark =p
Pui!! Berangan........... ^_^


TQ Acson! :)

26 Oktober 2012

Beraya Di Perantauan @ CAMBODIA

 Di hari raya... 
Terkenang daku kepada si dia...
Kampung ku indah nun jauh di sana...

 Jauhnya!
Merentasi lautan luas
Beraya di luar Malaysia! :(

Bukan kami yang beraya di perantauan
Tapi AtokZN, sobs, sobs..!
AtokZN dah berangkat ke Cambodia 24/10/2012
Untuk sambut Aidiladha & buat korban di sana

Walau jauh dari keluarga
Dapat jugak AtokZN luaskan pemandangan dan pengetahuan di negara orang
Seronok jugak sekali sekala buat camni
Dapat tgk adat & budaya orang sana menyambut raya

28/10/2012 nanti Insya-Allah AtokZN sampai Malaysia
Nak mintak AtokZN bercerita pasal beraya & buat korban di Cambodia
Boleh tengok gambar2 suasana di tempat orang
Nak gi sana sendri ntah bila la kan... Huhu!
 Mana  tau, MamaZN boleh share kat sini pulak ;)




1st time AtokZN beraya di perantauan, jauh dari kitorang
Rindu le pulak
Takpela, sabar...


Salam Aidiladha semua!


25 Oktober 2012

KUIH KERIA Yang Tak Menjadi =[

Masa PapaZN beli ubi kayu nak buat ubi rebus
MamaZN mintak PapaZN belikan ubi keledek skali
Hajat di hati nak buat kuih keria
Konon2 nak la buat sendrik
Kalu dah pandai buat, takyah beli la dah pasni, hehe
Dan yang paling penting nya...
Ramai yang cakap kuih ni paling senang nak buat
Lagi la bersemangat, haha!

Rasa2 macam dah ikut step by step dah
Tapi rase2 macam tak jadi jugak, huhu!
Sedih nye nengoknye... =(

Rupa la yang tak jadi tu... Rasa sedap je, hehe

Part gula tu tak bape cantek
Dia jadik berkilat je
Nape ek?
Gula tak cukup likat lagi ke?
Tak jadi pun gula yang ketul2 tu...
Takpe la, pasni bleh try lagi
Baru 1st time buat, hehe
Lama2 pandai la kot kan..

p/s: Kalu rajin buat lagi la pasni, haha!


Happy 10 Months Old!! Saaayang Baby! ;)

Hari ni genap la
Nayli Az Zahraa - 10 bulan umurnya ;)
Ya Allah, pejam celik pejam celik je
Tengok2 dah 10 bulan!
Lagi 2 bulan dah setahun, huhu!
Kejap je rasa...
Sebak plak tetibe


Abang Zack sayang Baby Nayli, tapi Baby Nayli bo layan...


Dah menginjak 10 bulan ni
Macam2 peel, perangai, akal si Baby Nayli, hehe
Almaklum, budak nak membesar
Tapi kengkadang tu memang mencabar keimanan la, hehe
Paling yang MamaZN tak gemar skali
Bab kejar mengejar nak suap Baby Nayli makan
Lagi 1, bab nak turun kan Baby Nayli dari sofa
Baru jek turunkan, tengok2 dah naik balik...
Adoi, penat!
Bleh kurus mak camni, nak... Haha!
Boleh percaya ke kurus??
Setiap kali suap Baby Nayli makan
Setiap kali tu jugak la ada masuk 2-3 sudu ke mulut sendrik, huhu!
Cemane nak kurus!
Adoiyai!! =p
 

Mata layan TV :)


Takpela, Mama tak kesah...
Buat la cemane2 pun
Mama cuba lebih bersabar lagi pasni melayan kerenah Baby...
Biar la Baby Nayli membesar dengan sihat dan aktif ye sayang...
Mama sayang Baby!


p/s:
MamaZN suka sangat setiap kali 25 hb setiap bulan
Sebab tu tarikh memperingati tumbesaran Baby Nayli, hehe
Dan paling best, senang nak ingat sebab sama tarikh dgn PapaZN gaji!
Wakakaka! =p




Lepak Santai @ Taman Tasik Cyber

Sabtu baru2 ni
PapaZN ajak lepak2 kat Taman Tasek Cyber
Kali ni takmo main playground
For sure ramai giler orang!
Kali ni kita main beskal baru Zakwan & kasik ikan makan ;)

Lepas Asar kitorang bertolak
Sempat la panaskan makanan Baby Nayli
Pastu makan kat sana, hehe


Manja betul Zakwan skrg ni.. Sket-sket Mama je...


Sampai terpejam2 mata Baby Nayli hehe


1 more ;)


Ada roti dah nak expired
Dari buang membazir jek, kite buat amal jariah, heheheeh
Kasi ikan makan ;)
Ramai yang bawak roti2 expired ke sini
Haha!
Tapi ada jugak yang sanggup beli roti dari apek jual aiskrim tu
Tah bape sen tah...
Tapi memang syok la kasi makan kat ikan2 ni
Patut la gumoks-gumoks belaka ikannya!
Ramai kasik makan ;)


Semangat 2 beranak ni, hehe


Tu ikan nya!!! Besar2 gabak kot!!


Kitorang tak lama kat sini
30 minit je, huhu!
Walau kejap, tapi seronok ;)
Ada jugak aktiviti nak dibuat selain dok umah sesaje di hari weekend

Kalu idak..... Bosan kot!
Hehehe...

 

FREE 2 Tiket Ke Desa WaterPark!

Sebab kasik alert sama MamaZN kat FB
^_____~

Seronok nya rasa hati ini
Sebab dapat 2 tiket free (dewasa) utk ke Desa WaterPark!
Harga RM48
Dah save di situ kan? ;)
Beli tiket utk Zakwan jek nanti

Lama dah tak berjimba2 main2 air camni
Last time masa pegi Gold Coast Morib dengan Tiara Beach Resort
Kali ni pegi agak bermakna la
Sebab redeem hadiah kemenangan, hehehehe
Zakwan org paling seronok ni nanti ;)
Nak cari swimming suit utk Baby Nayli ar! ;)
Semangat! Haha!!





Ada sesape penah pegi?
Share experience dengan MamaZN boleh?
Seronok? Berbaloi? Ada rules apa2 yang perlu tahu?
Thanks a lot! ^_^


Zakwan Ramalkan JALAN JAMMED Malam Ni

Confirm!
Almaklum, cuti 3 hari
(ntah2 ada yang dah start cuti hari ni kot kan?)
Esok kan raya
Jalan lama ke, hi way ke
Mesti akan mengalami situasi yang sama ni
Sebab masing2 dah mula bergerak pulang ke kampung :)


Jammed macam mainan Zakwan ni? =p


Ni memang keje Zakwan hari2
Kalu adik dia tido
Baru la boleh main mainan susun camni
Ikut dia la nak susun cemane
Kalu adek dia bangun karang, takde masa dah nak bersusun camni
Pantang abangnye tgh main
Baby Nayli mesti nak 'join' sama
Menjerit2 la abangnya, haha!


Insya-Allah kami bertolak malam ni, lepas Maghrib
Tunggu PapaZN balik keje
Pada yang akan memulakan perjalanan, hati2 di jalan raya ye!
Moga selamat sampai ke destinasi
Salam Aidiladha buat semua! :)
Minggu depan kita chitchat lagi k! :)


24 Oktober 2012

Wordless Wednesday : Model Cilik Tudung D Haja =p

Boleh ganti Irma Hasmie ni, hehehe...
 Berlakon iklan - lari2 trus tukar jadik gagak =p


Comey bambam Mama :)


 Muka paksa rela =p


Gaya model dah ada dah ni =p



Eceh, gaya merenung jauh! =p

Hahha!
Berangan mak nye ni ha!
^________^
Ni keje tak lain tak bukan keje PapaZN la ni, hehe
Eh mana tau kan..?
Kalu David Teo nak amik dorg jadi retiss MIG ke, ada gak peluang 
Kehkehkehkeh...!
Berangan, berangan... =p




Bertuahnya Zakwan...!

Walaupun birthday Zakwan dah lama berlalu
Tapi tetap dapat jugak hadiah
Walaupun lambat =p

 PapaZN dah bagi hadiah jalan2 Langkawi
MamaZN pulak bagi hadiah lain

Ingat tak MamaZN penah citer pasal keburukan online shopping dulu?
http://zakwan-afif-najmi.blogspot.com/2012/05/alahai-inilah-keburukan-online-shopping.html
Kesian sangat2 kat Zakwan
Sebab kasut yang tersalah saiz tu MamaZN dah jual balik
Huhu!
Marah anak bujang!
Memang tiap2 hari la Zakwan tanya mana kasut dia tu
Jenuh MamaZN nak explain, 

Yela, nak tunggu Zakwan besar lama lagi
Dah la kasut tu memang gabak betul!

Last2, MamaZN kasik surprise kat Zakwan
Sempena birthday Zakwan aritu
MamaZN belikan kasut yang sejibik sejibun macam yang dia nak
Tapi saiz lain
Alhamdulillah muat dan Zakwan sangat suka!




Pastu Zakwan pun dapat hadiah daripada AtokZN
Tu pun lambat jugak ;)
Zakwan dapat basikal
Actually AtokZN dah kasik duit awal2 dah
Mak pak Zakwan ni yang lambat belikan hehehhe


Aunty Wawa & Uncle Najjib pun bagi Zakwan hadiah
Zakwan dapat set kereta dengan track
Suka sangat la Zakwan!
Sebab dapat hadiah kereta
Zakwan kan memang minat mainan2 kereta ni ;)
Dah lama Zakwan mintak mainan kereta ada track ni
Tapi kali ni baru hajatnya tercapai ;)




Owh ya!
^__^

Seronok Zakwan dapat banyak hadiah, hehe
Mekaseh sume yang bagi Zakwan hadiah tu...
Ada ke lagi yang nak bagi?
Kekekekkeekke... =p




Wordless Wednesday : GOTCHAA!! Senyap2 Je!


MamaZN tengah lipat kain
(lipat CD sebetulnya)
Tiba2 dengar Zakwan jerit
Mama, tengok Baby..!
Anak dara dah start nak mengexplore lagi nampaknya ;)
http://zakwan-afif-najmi.blogspot.com/2012/10/baby-nayli-terkejut-mak.html

Ooo, macam ni rupenye dia memanjat ye! ;)
Sempat la MamaZN snap setiap langkah demi langkah dia memanjat tu
Tapi 1 ni je yang clean n clear, hehehe




Esok baru nak 10 bulan
Akal dah panjang dan bertambah2 ;)



Alkisah CITY-LINK Yang Menyakitkan Hati!

 1st of all
MamaZN mintak maaf banyak2 
Andaikata ada kalangan kawan2 yang baca blog ni
Bekerja dgn mana2 kurier servis amnya, dan City-Link khususnya
Saje MamaZN nak share pengalaman MamaZN dgn City-Link ni

Kenapa kita pilih kurier servis?
Sebab kite slalu pokpekpokpek yang snail mail ni lambat
(nama pun dah snail mail kan? hehe)
Kite nak barang yang kite kirimkan tu sampai cepat pada penerima
Kalau boleh dijamin sampai esok macam Poslaju (masih terjamin lagikah?)

Pihak kurier servis pulak perlu la amanah dalam buat keje kan?
Bila dah tau ramai customer pilih diorg, kena la betul2 hantar
Biar sampai tepat pada masa seperti mana yang dijanjikan, kan?
Mana la tau barang yang dikirimkan tu betul2 urgent

Alkisahnya...
Seorang kawan dah wasap bagitau ada pos barang guna City-Link ni pada 10/10/2012
Insya-Allah sampai dalam esok @ lusa dari tarikh tersebut
Ok, MamaZN pun tunggu
Dalam hati tak sabar2 nak tau, apa agaknya ye..? ;)

Esok, lusa, tulat...
Tunggu punya tunggu
23/10/2012 baru sampai!!!
Cemana tu..?

Boleh ke diorang bagi alasan
Alamat BSP ni jauh 
(dr ofis diorg yg kat Seri Kembangan)
So, akan masuk ke perumahan ni sekali je dalam seminggu
Seminggu sekali je?!!
Alasannya : Sebab taknak bayar duit lebih pada pekerja
Hello...! Apa masalahnya dengan saya..?!
Kerja awak hantar barang cepat2 pada tuannya
Kalau ada 1 je pun yang perlu dihantar ke BSP, hantar je la
Tu kan tanggungjawab kurier servis
Ada ek kurier servis yang macam ni?

BSP ni jauh sangat ke dari Seri Kembangan?
Jauh macam BSP ke Hulu Klang ke?
BSP ni ceruk sangat ke?
Tepi hiway je kot!
Belah sini hiway ELITE, belah sana hiway SKVE
Atau sebab dia tengok pada alamat tu - alamat rumah?
Lain la kalu alamat tu alamat pejabat, kan?
Mesti berdesup je sampai! 

Mentang2 la kita guna khidmat diorang
Diorang pulak sesuka hati tentukan bila sekian-sekian nak hantar?
Boleh ek macam tu..?

Pastu diorg cakap dah dtg tapi takde orang kat umah
Memang la takde orang kat umah
Sebab datang hari weekend!
Untuk pengetahuan kawan2
Pihak City-Link dah kol MamaZN awal2 tanya weekend ada kat umah atau tak
Bukan sekali tapi dua kali
MamaZN pun dah buat follow up dua kali jugak
MamaZN jawab, nak hantar barang hantar weekdays
Sebab weekend konfem takde orang
So, salah sape skrg ni?

Ada 2 barang yang City-Link kena hantar pada MamaZN
Walaupun dua2 pun memang lambat tahap cipan
Tapi MamaZN terima yang pertama tu minggu lepas
MamaZN tanya City-Link
Kenapa hantar 1 je? Kan barang saya ada 2... Alamat yang sama je
Dia jawab apa?
La... Saya ingat 1 je yang urgent!
Ya Allah Ya Tuhanku..!!!!!!!
Kalau kawan2, apa kawan2 rasa?
MamaZN memang sabar je la, nak buat cemana
Kalau ikutkan, hati ni macam dah nak pecah dah!

Nak tunggu barang ke-2 ni pun amik masa seminggu!
Tu yang sampai semalam
Memang kena hambur la mat despatch tu!
Boleh pulak mamat ni bagitau
Saya ada datang weekend aritu, tapi takde sape kat umah
Saya dah kol, nak tanya boleh tak tinggalkan je barang dalam peti pos?
Tapi takde org jawab telefon
Amboi, amboi, amboi!!!
Selamba badaknya pertanyaan yang sedemikian!
Memang MamaZN tak jawab kol diorang tu
Tak reti bahasa
Sape suruh tak kol dulu sebelum datang?
Pastu nak pandai2 pulak kasik idea camtu?
Kalau barang hilang tu sapa nak jawab?!


Cer tengok wahai pekerja2 City-Link
Kan ada perkataan URGENT besar kaler oren tu..?
Nampak tak? Nampak?


Memang mengundang kemarahan
Memang menguji kesabaran!
Tapi tu la...
Kena sabar banyak2 dengan dugaan-dugaan yang macam ni
 
Pengalaman pahit sungguh dengan kurier2 servis ni
Mula2 dulu dengan Kangaroo Courier Service
Pastu dengan GDex
 Kali ni dengan City-Link pulak
Hmmmm


Mungkin kawan2 lain tak penah kena macam pengalaman MamaZN ni kot
Ke ada yang penah kena?


p/s:
Customer is always right, kan? ;)



Mana PAPA Ni....? :'(

Sobs, sobs... :'(

 Adoi, sedih pulak nengoknye
Camni la tiap2 petang
Kul 5 je memang MamaZN bukak pintu depan tu
Bila bukak je pintu
Zakwan ngan Baby Nayli tau la
Dah sampai masa kejap lagi Papa diorg ni balik keje
Tunggu la depa depan pintu tu ha..
Hai, la adek bradek ni...
Bikin syahdu syahdan time petang2


 Abang Zack, mana Papa ni..? Tak balik pun lagi...
Tunggu la, kejap lagi Papa sampai... Kita tunggu sama2 ye


Baby penat la... Baby nak duduk


Suka tengok muka Zakwan & Baby Nayli setiap kali PapaZN balik
Ceria sokmo!
Macam tak jumpa seminggu!
Tu sebab kalu PapaZN balik lambat, MamaZN suruh kol @ sms dulu
Ksian pulak kalu tengok anak2 ni tunggu kt pintu camni

Biasanya kalu PapaZN balik lambat
Sampai2 tu, Zakwan dah cekak pinggang dah
Papa! Papa ni balik lambat arini... Nak kena ni!
Erk! =p
Nak sejuk kan hati Zakwan balik senang je
PapaZN akan jawab
Papa kan kena work, kata nak kumpul duit pegi Legoland!

Itu je la modalnya sekarang ni
Apa2 pun, Legoland, Legoland, Legoland!
Tah bile dpt pegi taktau la...


23 Oktober 2012

Sayang... Nak Makan!

2 minggu lepas
Kitorang pi lepak umah kakak PapaZN kat Bangi
Kebetulan time tu mak pak mertua ku tersayang pun ada
So, ramai2 makan lunch kat sana

Esoknya,
Kakak PapaZN singgah umah
Nak hantar kek katanya
Terpikir jugak kek bday sape plak ni..?
Bila ditanya baru la tau...

Bibik kesayangan Zakwan & Baby Nayli belanja makan kek
Sempena bday Zakwan & Azeem (sepupu Zakwan) ek, Bibik..? ;)
Mekaseh Bik! Sedap kek ni ^___~

Kitorang dapat 4 bijik cup cakes
Macam2 design
Cantek2 plak tu... 
Sayang plak nak makan, hehe




Ni cantek, ada butterfly ngan bunga ;)


MamaZN cakap, eh Zakwan ada bird la!
Zakwan cakap, bukan la Mama, ni itik...
Opps! =p


Ni plak belon... Jangan pikir bukan2 ye kawan2 =p


Ni cantek, sejibun macam aiskrim
Zakwan makan ceri nye aje...huhu!


MamaZN yang kata sayang nak makan
Tapi yang sebenarnya
Dapat2 je cupcakes ni Zakwan dah terjah dulu
Tapi dia makan tang krim tu je
Pastu dah... Maknya pulak la yg kena abeskan, huhu!
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...