31 Julai 2012

IFTAR DAY 6 : Murah Rezeki... :)

Plan asal
Berbuka puasa hari ke-6 hari tu 
Memang nak masak cekodok/cucur ikan bilis je
Cam malas pulak nak makan nasi time berbuka
Lagipun,
PapaZN dah cakap awal2, dia nak pi PARAM
Nak beli kuih

Tetibe
Makcik depan umah ni datang
Bawak sepinggan kuih seri muka
Ala, ala, ala... Murah rezki kami, hehe
Moga murah rezki utk makcik jugak ;)


Kuih seri muka yang sedap dari makcik (jiran)
Tengok2 PapaZN pun beli kuih seri muka jugak, hehe
Ada jugak kuih karipap & ketayap


Dah PapaZN makan kuih2 yang dia beli
MamaZN makan la cekodok ikan bilis MamaZN ni je
Sedap la jugak walaupun rupe tak semenggah! =P
Nak letak daun kucai, 
PapaZN dah pegi trim abes dah daunnye kat laman tu, huhu!
Jadik la cekodok ikan bilis seksi ni jek, hehe

Tepung gandum+air+ikan bilis+bawang


Alhamdulillah, ada la jugak rezeki utk berbuka puasa
Walaupun simple2 jek...


Kawan2 kalu berbuka WAJIB cari NASI dulu ke?


Ole-Ole Dari KOREA, TAJ MAHAL & HONG KONG

Balik kampung aritu 
MamaZN dapat ole2 daripada NenekZN ;)
Suke giler kot!
Sebab dapat hadiah FM
Macam tau2 jek NenekZN ni yang MamaZN minat kumpul FM
Hehehehe


Dapat la FM Korea, HongKong & Taj Mahal

Ada lagi 1 - FM China
Tapi tah... Mana dia tah
Tertinggal dalam kete kot, hehe

MamaZN tanya la NenekZN
Nape mak taknak FM2 ni? Letak la kat peti ais
NenekZN jawab :
Isy, taknak la... Buat semak jek!
Hehehe
Rezeki MamaZN la jawabnya :)


Kawan2 suka pintu ais 'semak' dengan FM
Atau suka pintu peti ais tu clean n clear



Jumpa ADY PUTRA! Weeewiiittt!! =P

Jumpa Ady Putraaaaaaa..!!!!!!!!!
Bestnye....!!!!!!!!
Suka sangat sampai terus update status kat FB, haha! =)


pic from google

Tapi tu la kan...
Yang bestnye tu PapaZN la, huhu!
Dapat jumpa Ady Putra tgh shooting kat Masjid Jamek
Grrrrrr! MamaZN jeles kot! Haha!
Bininya yang minat sangat, tapi laki nye pulak yg dapat jumpa!
Rezeki PapaZN la tu kot, keekekekeke...
Rezeki dapat jumpa :)

Time PapaZN citer tu, kemain lagi dia, haha!
Buat ayat2 yg menambah ke'jeles'an MamaZN =P
Takpe, takpe...
Ada lori ada bas, haha!

PapaZN cakap, patut la ramai yang minat Ady Putra
(termasuk bini dia sorang ni =P)
Rupanya sebab Ady Putra ni tough & sasa orangnye
Hahahaa!
Ada ke situ plak PapaZN ni, hikhik ;)


Kalau kawan2 la kan...
Kalu jumpa artis, 
Korang terus terjah diorg - salam2 & amik gmbr tak?
Atau buat2 tak kenal jek?
Hehehhehe



Sehari Untuk Refresh!

Assalamualaikum dan Selamat Pagi! :)

Semalam sempat buat 1 entry jek, huhu!
Sebabnya, diri terasa sangat la lemau!
Apa taknya...
Bertolak dari kampung kul 9mlm (Ahad)
Sampai umah kul 1.30pg! (Isnin)
Aiyak! Letih!
Dah la dari Jumaat - Ahad full dengan macam2 aktiviti
Almaklum balik kampung, ada aje menda nak dibuat, huhu!
Pulak tu, banyak dok dalam kete jek
Memang lenguh pinggang makcik ni ha... Adeyh!

Dah balik umah plak
Macam2 keje umah kene dibuat
Dengan basuh baju sampai 3x round
(MamaZN tak tumpang basuh kt kg)
Sidai, lipat, sidai, lipat
Belum kemas umah, sapu sampah, kemas pinggan mangkuk
Hmmmmm...
Takkan abes keje2 umah ni sampai bila2! ;)



Baby Nayli hepi balik kg ;)


Balik kampung aritu lepas solat Jumaat
Alhamdulillah, sempat sampai umah MamaZN
Dapat la berbuka dengan NenekZN je
AtokZN tak sempat berbuka sama2
Sebab 'ter'sesat kat Ipoh! Huhu!
Takde rezki nak berbuka sama2... =[
 Kita ganti minggu ni ek Bah! ;)


 Hepi2 pun nampak 'muka penat' Baby Nayli, huhu!
Ksian dia... Tak cukup tido


Tapi memang seronok bila dapat balik kg
Paling best sbb dapat berkumpul ramai2
Dapat la berbuka sama2
Kat umah MamaZN tak sempat pun nak berbuka ramai2 ni
Sempat berbuka ramai2 kat belah PapaZN jek
Saje la kasik chance PapaZN nak buka ramai2 ngan famili dia...
PapaZN kan terpaksa kerja di pagi raya (sampai seminggu) 
Sobs... =[


Cakk!
 

Zakwan & Baby Nayli pun kemain hepi
Sebab dapat jumpa sepupu2 yg jarang dpt jumpa
Balik kali ni kemain la depa main sama2
Lari sana, lari sini, jerit sana, jerit sini
Mana la Baby Nayli nak cukup tido
Asek terganggu jek dgn suara abang2 n kakak2 nya main

 
Baby Nayli  & sepupu2


Minggu ni turn famili MamaZN plak berkumpul, yeay!
Best sebab Isnin pun cuti gak kan? Hehe...
AtokZN & NenekZN yang akan datang KL 
Lawat anak cucu menantu
Terbalik suda... Haha!

Takpela, nanti kami dok kg seminggu sebelum raya tu ye!
Teman AtokZN & NenekZN ^_^


p/s: 
Hargai lah 'mereka' sementara mereka masih ada, hukhuk!



30 Julai 2012

TerSEPIT & TerSEKAT! =P

Tu la dia...
Sebab dah seronok sangat bergolek
Sesaje la dia nak try masuk bawah kabinet tv tu kot
Pastu takleh kluar, haha!

MamaZN gelak2 dulu, amik kamera - dah snap2
Baru amik Baby Nayli, kehkehkeh!



Situasi camni la yang selalu MamaZN citer tu
Dah lepas puas bergolek
Atau dah takleh nak bergolek lagi
Baru la MamaZN datang angkat Baby Nayli

Ha!
Lagi 1 port yang Baby Nayli suka buat maknya penat!
Haha!
Meja sebelah tv
Bawah ni memang Baby Nayli suka sangat dok lepak
Dah lepak lama2 pastu tak reti nak kluar
Memang selamat la jadik mangsa kamera maknya
Haha!


Ala, tomei2... ;)

27 Julai 2012

IFTAR DAY 5 : Kalah Dengan NAFSU! =[

Ye, ye, ye...
MamaZN sudah kalah dgn nafsu
Huhuhu... Lesu!
Sebab? Sebab pi terjah PARAM jugak!

Sebenarnya kan...
Setiap kali berbuka, MamaZN memang cari murtabak
Tak kira murtabak ayam atau daging
Masa preknen kan Zakwan dolu2
Setiap hari tak jemu berbuka dgn murtabak ayam 
Yang ada jual kat PARAM Teluk Intan
Orang yang sama tau! Sampaikan orang tu pun dah bleh cam, hehe

Tapi tah kenapa...
Tahun ni, sejak Ramadhan pertama sampai la ke-4
MamaZN tak teringat langsung dgn makanan yang bernama murtabak ni
Haha!
Baru la MamaZN start ngidam nak murtabak je, hehe

Jadiknya,
Buka puasa hari ke-5 
MamaZN makan murtabak je
Alhamdulillah...

Tapi, tapi, tapi
Tak menepati citarasa la, huhu!
Kuah kari nak cicahnye tak sedap! =p

Heheheeh...
Banyak plak komennye...
Dah dapat makan tu kira bersyukur la ;)


p/s:
Aisey, tak tetap pendirian la... Huhu!
Kata takmo PARAM2 dah... Adeyh!
Sekali sekala takpe kot kan?
Hehe...

Bila Zakwan Jawab Telefon... | Atasi Masalah PELAT

Memang kelakar giler!
Ntah hapa2 ntah Zakwan ni tau!
Nak tau apa yang dia jawab?
 

Hello
Assalamualaikum
Spiderman bercakap...
Sape tu..?


Memang camtu la setiap kali ada telefon berdering
Zakwan yang akan menjawab
Tu memang dah tugas Zakwan kat umah ni
Tapi bukan telefon PapaZN @ MamaZN 
Tapi telefon umah
Kalau nak dgr sendrik, cer try telefon umah kami, hehe =)




Nak tanya la...
Cemane ek nak hilangkan pelat budak?
Kawan2 tau tak?
Zakwan ni... Pelat nye kuat betul la
Orang lain payah nak bercakap dengan Zakwan
Melainkan MamaZN yang translate semula
Kalu yang dah biasa dgn Zakwan tu lain la citer
Kalu yang tak biasa tu... Hmmmm
Seronok kalau bersembang dengan Zakwan ni
Tapi kalau dah ada yang tak biasa bersembang dgn Zakwan
Mesti rasa bosan dan cepat fed-up nak bersembang
Disebabkan kepelatan nya tu
Kengkadang kesian kat Zakwan
Dia tengah syok2 bersembang tetiba orang tu terus jek blah
Ksian tau!




Setahu MamaZN
Selama ni kami tak penah bersembang cakap pelat2 dengan Zakwan pun
Sejak dia kecik lagi
Alahai....
Cemane ye?
Ada sape2 bleh share sket...?



BONUS @ Ramadhan ^_^

Sedang kawan2 riang gumbira dgn bonus raya
MamaZN mampu nengok jek la, hehe
Tumpang gembira tengok kengkawan sekalian ;)

MamaZN pun takmo kalah la...
Biaq pi la orang laen nak kata apa, haha!
MamaZN pun nak bgtau yg MamaZN pun dapat bonus jugak =)
Nuffnang kasik 2 BE
Dan sekarang 4 BE sedang running
Biar la lama2 sket kat sinun...
^______________^




p/s:
Itu la kan...
Rezki masing2 tu Allah dah tetapkan
Tak dpt rezki yang sana
Allah beri pulak rezki dalam bentuk yang lain pulak
Tak dapat rezki dari segi wang ringgit
Dapat pulak rezki dari segi kebahagiaan hidup
MamaZN kasik contoh la....
Suke dgn apa yang Suziey cakap kat salah satu status FB dia
Ngan Kak Ida @ PnStoberi cakap kat blog dia...

Nak Kasi HADIAH Pada Mereka... Aci Tak? =)

Hajat dah terpendam lama dah
Sebab setiap kali klik2 kat Stats Blogger @ Nuffnang
Memang sumber trafik dari 2 nama ni paling tinggi sekali
Setidak2nya, ramai jugak la yg sudi berkunjung ke blog MamaZN ni kan, hehe
Walaupun ceritanya ntah apa2 =P
Mekaseh banyak2 pada semua!




Kat Nuffnang, ada gak datang daripada sumber2 lain
Contoh : blog Mummy Ayu, Ibu Imaan & Girl Perak
Tapi sepertimana yang tertera
2 nama ni jugak yang tertinggi ;)
 




Kepada yang berkenaan
Nanti2 kite citer2 ek ;)
Ada la sikit hadiah nak kasi
Tapi jangan la mengharapkan sesuatu yg besar!
Sebabnya, MamaZN ni dok umah jek
Bonus raya pun takde, haha!
Sekadar sebagai tanda penghargaan dan persahabatan jek :)
Kalau sudi terima la.. Kalau tak sudi pun tak apa.. ^_^
Hehehe...
Nanti MamaZN PM korang2 kat FB ek!


p/s:
Apa2pun, terima kasih banyak2 kat semua2 jugak
Sebab kawan2 semua la yang menceriakan hari saya :)
Nak kasi hadiah kat semua, eden tak mampu, huhu!


PapaZN interview arini kat KL
Ingat tak citer unplanned kami yang best tu? ;)
Cemane la gayanya, ksian plak PapaZN kene pegi sengsorang, huhu!
Harap PapaZN ok2 aje.. Gud Lux Papa! :)


26 Julai 2012

IFTAR DAY 4 : Nasi Goreng Mentega =)

Nape nama dia nasi goreng mentega?
Sebab dia digorengkan dgn mentega la kot, haha!

PapaZN rekues nak makan nasi goreng kelmarin
Jadiknya, senang la keje MamaZN, hehehehe...
Goreng ikan bilis, 
Tumis bawang putih+bawang merah+cili padi, 
Pecahkan telur 
Tabur garam & gula secukup rasa
Masukkan nasi
Gaul, gaul, gaul dah siap! :)


MamaZN tak guna minyak, tapi ganti dgn mentega ;)

Putih suci bersih je kan?
Nampak cam takde rasa kan?
Don't judge a book by it's cover bebeh!
Haha!
Tergaru2 kepala PapaZN time makan ni, kahkahkah!
Sebab pedas! =p

Lagipun ada beberapa lagi side dish nya ni
Sayur campur goreng
Ngan gulai sardin ;)


Burrrppp! Alhamdulillah, kenyang ^_^

Shoot MODEL Di LADANG TEBU?

Tu dia aihhh!
Sape la yang mencari tu, hehe...


Sebelum ni, MamaZN tak penah plak hirau pasal keywords ni
Aritu tak cemane, bleh plak ter klik
Tengok atas2 sume ok la... Takde apa yg pelik pun
Memang sume2 pun ada kaitan dgn blog MamaZN
Tetibe....
Ada plak yang cari 'shoot model di ladang tebu'
Apekejadahnya..?!!
Haha!
Lawak plak rasanya ;)


Kawan2 penah check keywords camni kat Nuffnang tak?
Apa keywords pelik yg kawan2 penah dapat? Share plzzz...
:)


Saya Yang BAMBAM! - Baby Nayli =)

`1qYe, Baby Nayli la yang bambam tu
Takkan maknye kot kan? Haha!
Maknye mmg dah lama bambam, kehkehkeh! =D
Sampaikan IbuDamia pun termimpi2 kan Baby Nayli, hehe

Semalam genap la Baby Nayli umo 7bulan
Ya Allah, kejap je rasenya!

Ini budak sangat senang jek menjaganya, haha!
Biar dia pi merayap mana2
Golek la mana dia nak
Dah nanges sbb takleh golek dah / penat, baru angkat
Pastu biar la dia golek lagi, hehe
Sampai maknya ni berapa kali bangun duduk bangun duduk ntah
Kalu tak turun jugak berat maknya ni taktau la, haha!

Merangkak, mengesot, duduk sume tak bleh lagi
Senjata utama Baby Nayli, tu la yang satu tu - golek2
Giler laju! =P
Tak sume baby sama kan die punye perkembangan?
Lambat sket kot kan..?
Tapi yang pasti, part angkat dada tu dah lepas la tu
Punggungnya aje tak terangkat skali, haha!
Berat CD ke? Kahkahkah!




Bulan pertama merasa solid food (umo 6bulan)
Nampak gaya cam Baby Nayli takmo sangat nak makan
Tapi masuk jek umo 7bulan (smlm la tu)
Asyik ternganga2 jek
Makan pun, Alhamdulillah dah boleh terima, tak macam sblm ni...

Mulut nya dah start pokpekpokpek
Bila maknya jauh je sket mula la nanges - Ma...! Ma...! Ma...!
Bila nampak papanya dah balik dr keje - Pa...! Pa...! Pa...!
Dengan abang Zack paling Baby Nayli suka
Suka menyakat, haha!
Pastu Abang Zack jek yang pandai buat Baby Nayli ketawa ngekek2
Baby Nayli panggil Abang Zack - Ba..! Ba..! =)


Apa lagi nak citer?
Takde dah kot...
Setakat ni, itu je la pencapaian anak dara ni, hehe

Petang nanti nak ajak PapaZN pi klinik la
Check-up Baby Nayli

Pertanyaan utk kawan2
Cemane ek kalu kad/buku check-up baby hilang?
Tak tau mana letak...
Tapi rasa2nya tertinggal kat klinik
Tapi takut plak kalu klinik kata takde...
Dah cari sume tempat dah ni, huhu!


p/s:
TAHNIAH buat kawan2 yang kerja gomen
Atau pasangan masing2 yang kerja gomen
Merasa kome bonus raya ye, hehe
Syukur la...
MamaZN tumpang hepi jek pun jadik la ^_^

Sebab CANVAS PHOTO Ini, Zakwan Menangis!

Adoi la hai!
Tak tau la kenapa Zakwan ni seorang yg sangat perasa
Mudah betul terasa!
Nak kata Zakwan lembut, tak jugak...
Walaupun Zakwan bukan jenis melawan bila gado2 ngan rakan sebaya
Tapi Zakwan ni jenis... Emm, cemane ek?
Memang 'kena' sangat la ayat tu untuk Zakwan
Luaran jek nampak keras, lari sana, lompat sini
Tapi hati die haluuuuusssssssssss!

Nak dijadikan citer
Dalam minggu lepas rasanya
Ada 1 hari tu PapaZN balik lewat dari keje
Zakwan ni pulak bile dah ptg
Dengar jek bunyik moto trus bukak pintu, ingatkan Papa dia balik
Rupanya bukan... Terus buat muka sedey

Bila PapaZN balik je, blum masuk umah lagi
Zakwan dah marah2 Papa dia
Papa, Papa ni balik lewat jek
Saya rotan nanti!

Nampak cam kasar je kan?
Nak rotan2 bapak sendrik! Hehehe
Kami pulak takde la gelak2 pun
Kang rosak plak 'mood' Zakwan nak 'marah' PapaZN ;)

Tau kenapa Zakwan marah2 tu..?
Ha, sebab ini :
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*





Biasanya PapaZN pi keje pagi2 tu, sempat cium Zakwan je la
Sebab memang Zakwan tak berjaga lagi
Bila dia dah jaga, tengok Papa dah takde, dah pegi work

Tetibe, masa tengah tengok tv
Zakwan peluk MamaZN pastu dia cakap
Mama, saya rindu kat Papa
Tengok gambar tu je, saya rindu Papa...
(tunjuk kat canvas photo tu - MamaZN gantung kt dinding)

Sebab ini la Zakwan marah2 Papa sampai nak rotan2 tu
Pada luaran - Zakwan marah2 Papa
Tapi sbnrnye dalaman - Zakwan rindu2 Papa

Alahai, anak bujang sorang ni...
Sedey Mama nya ni ha
MamaZN pun suruh la Zakwan telefon PapaZN
Saje nak kasik hilang rindu Zakwan tu
Bila dah dapat cakap, Zakwan bantai menanges teresak2!!!
Zakwan cakap kat Papa,
Papa, saya rindu Papa... Saya taknak Papa work!

Hahahaha!
Kelakar! Kelakar sebab MamaZN pun ikut nanges sama! 

PapaZN pulak tak terkata, sbb die pun rase nak nanges jugak =[

Zakwan, Zakwan...
Bila dia buat perangai yang macam2 rase cam nak lepuk jek!
Tapi bila datang perangai dia yang satu ni
Rase bertambah, tambah, tambah, tambah sayang kat dia, huhu!

Baru2 ni sebelum tido Zakwan cakap kat MamaZN
Mama, saya takmo marah2 Mama dah...
Saya taknak Mama mati
Saya taknak Mama masuk dalam tanah
Erkk... Zakwan!!!!!!
Tindakan refleks : Peluk Zakwan kuat2!


Nape ye Zakwan macam ni?
Normal ke?
Kurang kasih sayang ke?
Lebih kuantiti dr kualiti kot
Maknanya kami la yang kena memperbaiki diri, Insya-Allah


25 Julai 2012

IFTAR DAY 3 : Ikan Bakar Orang 'M' =P

Teringin nak makan ikan bako kekdahnye, hehe
Memula igt nak bako atas arang jek
Tapi cam ksian plak kat PapaZN
Cam tak sempat jek
Balik keje pun dah pukul brape
Bako atas dapo jek la jawabnya ;)


Kite bako je, kite bako je!=P


Ini style org malas, *sekianterimakaseh*, haha!
Lumurkan aje ikan tu dgn serbuk kari ikan, kunyit & garam sket
Pastu balut ngan daun kunyit
^_^

Di dalam gmbr hanya 3 ekor
Yang sebenar ada 5 ekor, haha!


Alhamdulillah
Ada rezki oleh-Nya ;)



Wordless Wednesday | Dah Nak RAYA Ke Bang? =P

Damdamdum, bunyi mercun.. Ewah! ;)


Tu... Siap cuci2 kipas bagai tu
Lap2 segala... Macam dah nak rayaaaaa jek =P
Hehehe... Semangat!


Kehkehkeh!
Takde maknanya...
Ate, kipas dah berhabuk sangat, memang dah kena lap pun
Elok plak timing nya tu sehari sebelum puasa =P


Kawan2, ada tetapkan hari utk kemas umah sempena sambut raya tak?
Bila tu agak2nya? 
Seminggu sebelum balik kampung?
Sehari sebelum puasa?
Tak kemas pun?! =P


p/s:
Cuba meng'hepi'kan diri sendrik
Sebab PapaZN kena keje raya ni, uwaaa!!!
Tak dapat beraya bersama la nampaknya
Isk, isk, isk...

Wordless Wednesday | MIMPI BEST :)

Ni bukan filem Mimpi Moon
Eh, eh, eh...! Jangan dabel meaning hokey! Haha!
Ni mimpi Nana ;)

Tergelak baca status Nana IbuDamia semalam ;)
Boleh plak Baby Nayli masuk dalam mimpi Aunty Nana



Rupa2nya panjang lagi jalan citer mimpi tu
Meh baca sama2 meh
Ksian plak kat Mia
Ksian Mia main adik patung je ye.. Hehe
Insya-Allah, tak lama lagi termakbul hajat Mia hendakNya
^___^
Comey ar Mia ni!

Wordless Wednesday | POSE HANGAT =P

Hangat tak hangat...
Hangat jugak la, hikhik =P
Tapi kalu PapaZN yang buat jadik hangit kot
Haha!

Aritu MamaZN dah buat dah gaya ni :
Kali ni PapaZN plak teringin, haha!
Ngengade!
Sesaje je, die tiru gaya MamaTisya! ^_~


Nak bengkok2 kaki jugak...
Malu jek org dalam tren tu tgk, haha!
=)


Rumah Baru SETENGAH JUTA Dah Siap! =P

Bukan kat mana2 pun
Tak jauh...
Kat BSP ni jugak
(Bandar Saujana Putra, Jenjarom)

Tahun lepas pegi tak siap apa2 pun lagi
Sekarang dah tersergam indah dah
Ceh ayat, tak bleh blah! =p


Rumah Semi-D double storey ni tau berapa harganya?
Atas RM500K!!!


Bukan kami punya...
Kami takde la semampu ini =P
Saje je jenjalan sampai ke perumahan baru kat BSP ni
Tengok suma dah siap naik dah
Cantek2 plak tu pattern nya

Masa awal2 launching dulu
Promoter tu siap bgtau lagi umah2 ni
Ada yang David Teo & Farid Kamil dah beli
Ntah ye tah idak
Tak le MamaZN pasti, hehe
Ke sbb nak tarik pembeli kot, taktau la kan? Hehe




Yang ni pun Semi-D gak
Tapi single storey
Harga pun lebih kurang...
Kalu tak lebih setengah juta tak sah!




Macam perumahan persendirian plak
Siap ada berpagar khas
Sedangkan sama2 jek dok 1 BSP, huhu!




Kalu ikutkan Bandar Saujana Putra ni kira terpinggir gak
Tapi disebabkan kami bersebelahan dgn hi-way
Dan memang dikelilingi dengan hi-way pun
(Elite & SKVE)
Harga bukan main melambung tinggi!


Harga2 umah sekarang ni memang betul2 harga men'shekik'!
Betul tak?


24 Julai 2012

IFTAR DAY 2 : Elakkan PEMBAZIRAN @ Bulan Ramadhan

AtokZN selalu pesan - tak baek membazir...
Jadiknya
Menu utk berbuka pada hari kedua
SAMBAL TUMIS UDANG & MI GORENG MAMAK je ;)

Untuk sambal tumis udang ni
MamaZN recycle kuah cili utk nasi ayam (menu berbuka hari pertama)
Cuma tumiskan bawang merah+bawang putih+belacan
Pastu masukkan jek kuah cili tu
Pastu masuk kan udang ngan bawang besar
Siap! =)


Udang ditenggelami dek kuah =P
Udang ni saje masak awal, bleh buat sahur nnt, hehe


Mi goreng mamak ni pulak
MamaZN recycle kuah kicap nasi ayam
Takde la pembaziran berlaku di situ =P


Alhamdulillah, kenyang
Ada rezki utk berbuka pada hari kedua puasa
:)


p/s:
Gambar makanan di petang hari
Sori!
(eh, cam pantun Jozan plak! =p)

Kena KREATIF Untuk SELESA ^_^

Memang kena!
Dengan kata lain - terpaksa! ;)

Almaklum kete tak beso
Maknanya mmg kena la berpikiran secara kreatif la sket
Nak2 pulak anak2 jenis yg takmo berenggang dgn mak
Hmmm... Lagi la kena pikir biar dorang selesa
Maknye sempit2 takpe, huhu! =[


Nyenyak sungguh Zakwan tido!
Baby Nayli pun sama...

Ini la situasi nya bila nak balik kampung
Biasa kami bertolak balik kampung waktu malam - pas Maghrib
Zakwan memang taknak dok depan
Dok kejap je, pastu mesti lari ke belakang jugak

Jadiknya
MamaZN terpaksa la sediakan ruang utk Baby Nayli tido
Susun toto 2-3 lapis, pastu letak tilam Baby Nayli
Jadikla tmpt letak kaki tu (blkg seat sebelah driver) sebagai tmpt tido Baby Nayli
Yang Abang Zack atas seat - sebelah Baby Nayli
Naseb baek la Baby Nayli tak meragam
Walaupun tmpt dia tak seselesa Abang Zack
Takpe2,
Baby Nayli dah beso nanti, temankan Papa kat depan ye!
^___^


Kawan2 plak cemane?
Ada alami masalah cam kami tak?
(kpd yg tak guna mpv la ye, hehe)

Boleh Diharap :)

Sape lagi kalu bukan Zakwan ;)

Alhamdulillah
Kalu dimintak tolong
Boleh la diharap dah sket2
Walaupun kengkadang tu mulut dia 'banyak bunyik'

Mama : Zakwan, tolong buaikan Baby kejap.. Mama & Papa nak buka ni
Zakwan  : Mama & Papa ni asek buka, buka, buka jek!
(tapi tangan still buaikan baby, hehe)



MamaZN saje je pun sebenarnya
Saje biar Zakwan ada rasa tanggungjawab sket
Ye la, Zakwan kan Abang Zack...
Kalau Mama & Papa sebuk
Zakwan la yang kena tolong jaga adik

Buai tu buai letrik je pun, haha!
Zakwan takyah tolong pun takpe sebenarnya, hehe 
Saje je MamaZN nak tengok Zakwan nak tolong ke tidak
Tapi memang betul pun Zakwan tolong nampaknya tu ;)


Sampai satu masa
Lama sangat kot tunggu MamaZN & PapaZN makan
Pastu dia tengok Baby Nayli tak tido2 pun lagi
Zakwan sound Baby Nayli 
Baby, tido! Abang Zack kata tido, tido!

Ahahaaha! Tergelak dibuatnya!
Tapi kami tak gelak depan Zakwan
Takut nanti dia igt kita main2 suruh dia jaga Baby Nayli ;)

Lawak btul la Zakwan ni...^_^

Takde KESEDARAN SIVIK Langsung!

Rentetan daripada entry ini 
Masih ramai lagi yang takde kesedaran sivik, huhu!
Tak prihatin pada ibu mengandung, warga emas, ibu yg dukung baby & OKU
Aritu dah terbaca kisah Mia & Nana time naik tren
Ksian Mia siap duduk atas lantai tren tu
MamaZN pun ada gak citer pasal AtokZN yang mengalami nasib yg sama

Kali ni sesaje la kan
Nak tengok akan alami nasib yang serupa atau tidak?
Dapat tempat duduk ke tak?
Ada yang ksian ke tak?
Dan jawapannya : SAMA JE! Huh!!

Cuba bayangkan
MamaZN dukung Baby Nayli yang dah ketiduran
Sebelah tangan dukung Baby Nayli
Sebelah tangan lagi pegang tiang
Naik tren Putra LRT dr KL Sentral - Ampang Park
Dengan tren yang laju dgn kita2 tak stabil
Dapat tmpt duduk kat stesen KLCC
Alahai... Lagi 1 stesen nak sampai kot baru dpt seat!
Yang dr KL Sentral - KLCC
Ada la dalam 5-6 stesen tu...
Sorang pun takde yang sudi membantu!

Awak puasa, tak larat nak berdiri
Saya ni pun puasa jugak
Siap BF kan Baby ni lagi kot..!
Alahai, sedih la tgk rakyat 1 Malaysia yg camni
Yang duduk2 belakang tu sume muda belia remaja yg sehat2 lagi nampaknya


Saje soh PapaZN amikkan gmbo
Siap background mereka2 yg duduk tu skali, haha!

Takpe...
Saya tak marah awak2 yang berdekatan dgn saya tu, hehe
Di bulan Ramadhan yang mulia ni, saya maafkan je
Tapi andaikata ada yang cam sape2 yang dok blkg tu
Maafkan saya pulak la ye sbb glemer kan awok2 belaka, haha!


p/s:
Di bulan yang mulia ni, apa la salahnya tambah pahala =p
(renungan buat diri sendrik jugee)


23 Julai 2012

IFTAR DAY 1 : Nasi Ayam Sempoi

Ni menu berbuka kami masa hari pertama puasa
Dah taktau nak masak apa
Datang idea buat nasi ayam jek
Senang sket
Lagipun, kan sblm tu kami dah penat jalan2 naik tren
Nak beli kat PARAM rasenya, tak kot
PapaZN je yg still nak pegi, nak cari kueh2 katanya...

Setelah kelentung kelentang
Jadik la NASI AYAM SEMPOI ni...
Resipi bleh klik sini 




PapaZN & Baby Nayli muka bengang jek, hehe
PapaZN sempat cakap :
Mama, lama lagi ke? Cepat la dah buke dah ni... =p


Alhamdulillah, ada rezkinya...


p/s:
Saje je letak gmbr makan petang2
At least bleh kasik idea kt kengkawan yg taktau nak berbuka apa arini
Hehe...


Unplanned YANG BEST! :D

Berikutan dengan entry tadi - berpuasa di tgh Kotaraya KL

Sebenar2nya
PapaZN bakal hadiri interview Jumaat ni kat area tgh KL
Pastu PapaZN ni pulak bukan nya 'pandai' sangat dgn area KL
Dah la pulak tu nnt kena pegi sorang2
Kalu kami temankan lain la citer
Mana tau merasa dok Corus Hotel! Mode : Verangan! 
Sebelum ni kami ikut jek =P
Tu yang dok dalam kete smpi kematu! Hehe

Owh, memang PapaZN ada google tmpt ni
Tapi tu la...
PapaZN lagi puas hati kalu dpt tgk sendrik bangunan nya
So, nanti takde la tercangak2
Tu la sebabnya tetibe jek PapaZN ajak pi KL
Kalu sesaje, jangan harap la kan?
Nak2 plka bulan puasa ni

Dapat gak bawak Zakwan & Nayli jalan2
Mesti Zakwan hepi

Dan ofkos la hepi bila PapaZN ajak gi survey tmpt tu naek ketapi! :)

Naik komuter @ Batu 3 Shah Alam - 11pg
Baby Nayli pun merasa naik - 1st time!


Yeay dapat naik komuter baru! :)


Sangat selesa! :)
Tapi time ni orang laen sume pandang2 PapaZN
Rupa2nya tu koc pompuan!
Patut la depa sume pandang2!
Okeh, cari tmpt lain! =P


Dapat la tmpt duduk lain
Tapi terpaksa dok asing2
PapaZN dok ngan Zakwan kat depan tmpt duduk kami ;)
Sampai tertido Baby Nayli dibuatnya, hehe...


Baby tido, Mama nye je la yg menggedix! =p


Dah sampai KL Sentral, bersesak2 pulak la meredah orang ramai
Nak pi beli tiket Putra LRT pulak
Agak 'peghak' sebab 1st time beli tiket yg berbentuk token
Bapak ramainya orangggggg...!!!!
Cuba teka kami dapat tempat duduk ke tidak? ;)


Posing2 kejap sebelum keluar tren LRT ;)


Dah sampai ke destinasi, turn PapaZN plak dukung Baby Nayli ;)


Dekat area2 sini la PapaZN kena pi nanti ^_^


Okeh, dah jumpe tempat, jom balik!
Beli tiket dulu balik ke KL Sentral semula ;)


Sampai KL Sentral, betul2 dah waktu Zohor
PapaZN ngan Zakwan pi solat dulu
MamaZN plak kasi minum pada Baby Nayli ;)
Ksian, dia dahaga...
Uit, terkangkang! Tutup sket! =P


Dah siap solat, beli tiket, masa utk balik pulak! :)
Naik komuter balik ke Batu 3
Zakwan nak posing2 dulu kat gmbr komuter baru


Alhamdulillah, senang dpt tempat duduk
Zakwan pun seronok dapat tgk panorama ;)


Tu la citernya
Jalan2 kami ari Sabtu aritu
Sampai umah kul 3 terus siap2 utk masak2 berbuka
Niatnya nak berjimat
Takmo beli macam2 kat PARAM
(Pasar Ramadhan)
Moga diperkenankan ;)


Harap2 PapaZN boleh pegi sengsorang nanti...
Good Luck Papa!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...