30 Jun 2012

Dah Dapat IDEA! :)

Idea sudah mari....
^_^v

Menda nya lambat lagi - bulan 12
Tapi plan nye kemain lagi awal, ahahah!
Takpe, berangan dulu... :)


Takde la kek bertingkat2 pun camni 
PapaZN mesti reject punye! =p

Rasa2 dapat 'tangkap' tak apa tema nya? ;)

Nak start buat paper work la!
Kasik kat PapaZN =p
Moga impian jadik kenyataan, Insya-Allah...


p/s:
Hari ni hari kenduri
'Senyum' aje la.... >__<



29 Jun 2012

BERATNYA...!

Berat rasa hati nak share
Tapi kalu pendamkan rasa nak pecah dah hati ni huhu!

Biarlah...
Biarlah dipendam kan sahaja
Diri ini pun banyak cacat celanya
Kang tak pasal2 bukan akan mengaibkan orang lain
Tapi diri sendrik jugak teraib sama
Nak ditelan mati emak
 Nak diluahkan mati bapak
Belah sini keluarga sendiri, yang belah sana keluarga suami

Adussss...!
Memang berat rasa hati! :(

 Bak kata orang
Ikutkan jelah rentak mereka
Jangan ada sampai caci maki cerca mencerca
Bukan kita buat hal
Jangan kita pulak jadi sebahagian daripada mereka
Sabar sajalah wahai hati... ;(


Owh, seronoknya kalau ada sahabat 
Yang boleh jadik good listener
Tanpa menjaja cerita yang dicerita!
Ada yg sudi? Haha!
Angan2... :)



Renung anak2 lagi bagus
Hilang stress! ^_^

Hepi wiken kawan2!
Kawan2 jugak la yg dapat menceriakan hati saya!



28 Jun 2012

How To MANAGE KIDS & In The Same Time DO HOUSEWORKS?

Aritu ada Lia mintak tolong MamaZN
Pasal tajuk entry tu
MamaZN rase serba salah tetibe
Sebabnya terasa MamaZN bukan org yg selayaknya utk diajukan soalan tu

Rasanya,
Elok kawan2 yang berkerjaya menjawab persoalan di atas
Baru la seia dan sekata =p



Tak salah kot kalu MamaZN pun nak share pandangan ek?

Tapi taktau la boleh digunapakai atau tak
Sebabnya
Bukan MamaZN yang berada dalam situasi kawan2

Andaikata ianya boleh la membantu sedikit sebanyak
MamaZN rasa lega betul
Tapi andaikata cam susah jek
Harap kawan2 sekalian dapat la share kan pendapat dan pandangan kalian
Mungkin kita sama2 dapat membantu antara kita
Ecewah! =p

::: Ni pandangan MamaZN :::

Ada yang rajin masak lepas balik keje?
Pada yang rajin memasak, apa kata siapkan bahan2 masakan pagi2 sblm pegi keje tu. 
Contoh cam kluarkan ayam/ikan dr peti ais atas dan letak kat bawah, 
sayur dah siap2 potong, 
ada jugak yang dah siap2 blend bawang merah, bawang putih utk stok 3-4 hari 
(simpan dlm bekas berasingan dan letak dlm peti ais). 
So, balik keje tu bleh la main campak2 je bahan2nya...
Takde la bazir masa untuk kupas bawang la, siang ikan la, etc.

Kalu kawan2 anta anak2 ke taska/pengasuh, balik keje tu kawan2 balik umah dulu. 
Siap2 kemas umah 
(ala kadar je, janji sedap mata memandang sbb sat lagi anak balik mmg sepah semula! =p) 
Pastu klentung klentang la kat dapur. 
Sambil2 masak, sambil2 la basuh baju takpun sambil2 angkat kain di jemuran
 Memang kena banyak buat keje yang SAMBIL-SAMBIL (maksudnya 2 in 1)
(Tapi rasanya ni sesuai andaikata taska/pengasuh anak2 dekat dgn umah)
Dah beberapa ketika main2 ngan anak2 tu, curi2 masa sket buat keje lain. 
Contoh kemas beg taska @ lipat baju
See, kaedah sambil2 digunakan. 
Sambil2 layan anak2 tu sambil2 la lipat kain dan sambil2 jugak la tgk tv, hehe... 
Kalu cam MamaZN, dah siap2 asingkan baju dlm bakul berasingan 
- baju2 nak gantung / baju anak2 / baju mak pak -
So, kerja akan jadik lagi mudah dan cepat

Kalu yang jenis amik anak trus dr tmpt keje, susu budak2 mintak tolong pengasuh siap2 kan. 
Takde la anak2 ngaruk nak susu bila sampai kat umah 
Takleh ke mintak tolong pengasuh mandikan siap2 anak tu dulu? ;)

Ni utk mereka yang dok umah 2 tingkat
Telekung & baju budak2 utk pakai seharian mmg MamaZN letak kat bawah je. 
Takde la berulang alik turun-naik, turun-naik. 
Mandi pun budak2 mandi kat blik air bawah je.

Rumah sepah balik kan lepas anak2 main?
Lepas anak2 tido, kemas la serba sedikit.. 
Ala kadar pun takpe sebab kawan2 tu bekerja.. 
Badan pun letih, nak rehat jugak.
Kalu jenis yang tak kesah umah bersepah takpela
Kalu cam MamaZN ni, pantang nampak sepah sket, haha! =p

Bab kerja2 umah 
Cam sapu2, mop2, iron baju2 keje, cabut rumput, kemas barang2 yang berhabuk 
Sume buat je waktu weekend
Sebab weekend ada hubby nak tolong buat sama2 @ tolong tgk2 kan anak2


Ni sume pun pandangan peribadi MamaZN sendrik
MamaZN tak alami apa yg kawan2 lain alami
Kalu mampu, hire la maid, hehe
Kalu tak mampu memang kene la buat suma pun sendrik
(takleh la rungut2, k! huhu!)
Cekal mmg kena, kuat semangat apatah lagi
Tapi MamaZN tau...
Kawan2 sekalian suma jenis yang hati kental dan cekal, kan?
Demi keluarga dan anak2
Mesti mampu nak buat semua kerja2 tu
Memang salute la kat kawan2 sekalian! :)

Lagi 1 MamaZN rasa, incik suami patut mainkan peranan sama
Baru lah harmoni rumah tangga, ewah..! ^_^


Jom share pendapat/komen/pandangan kawan plak!
Sharing is caring, kan? :)


Cuba baca sini jugak
&
Mungkin ada komen2 yg diberikan tu dpt jadikkan panduan jugak utk kawan2




p/s:
entry auto-publish
tgh sebuk2 join keje2 rewang kat kampung
gundah gulana hatiku ini  =(
esok la citer, huhu!

27 Jun 2012

Wordless Wednesday | Senior Citizen :)

Dari Putrajaya, gigih AtokZN naik ERL
Pastu tukar naik monorail plak
Alhamdulillah, masih diberikan kesihatan yang baik
Kadang2,
Kesian jugak kat AtokZN
Suruh dok je hotel tu takmo pulak, huhu!

Yang bestnya,
AtokZN dah dapat la keistimewaan ini ;)
Dapat half price naik ERL & monorail
Sebab dah jadik warga emas ^_^


Yang tak bestnya pulak
Kesian dengar AtokZN cerita
Takde sapa nak kasik tempat duduk dalam ERL
Dari Putrajaya - Bandar Tasik Selatan
Huhu, sedeynya!
Sama ada diorang tak peka pada warga emas
Ataupun...
AtokZN tampak muda walaupun dah 58tahun :)

Teringat plak Mia anak Nana
Kes yang sama la ni
Mana la kesedaran mereka2 ini?
Tak prihatin pada kanak2, OKU, ibu mengandung & warga tua



p/s:
Malam ni balik kg
Balik dgn hati yang berat, argghhh!!!! :(



Wordless Wednesday | TERPAKSA Suka =p

Itu la Zakwan
Mentang2 die obses dgn safety helmet tu
Sampai dibawak ke mana2
Dengan adeknya sekali kene ikut jejak langkah dia
Sabo je la!



Mama, Mama, cepat amik gmbr Baby!

Gigih pegang topi - takmo kasik jatuh =P
Nampak sangat Baby Nayli tak gemar - sampai jelir2 lidah, ahahah! :D




Dah Mula Gigit Jari Kaki =p

Orang tua-tua kata
Kalau budak tecit dah gigit2 jari kaki
Maknanya nak dapat adik baru ^_~

Tapi Baby Nayli gigit stokin, selamat lagi kot, ahahaha! =D
Kemain senyum die ye...! :)


Aktiviti terbaru Baby Nayli ni
Pantang lepa skeeeeet je
Kalau tak bergolek-golek, aktiviti ini la yang dibuat
^_^



p/s:
Takkan dah tak sabar nak jadik kakak dah kot, hihi
Sabar ye sayang...
Praktis jadik kakak pada baby Aunty Wawa dulu ;)

26 Jun 2012

TRY MENU BARU @ Pizza Hut | Servis Lembab!

Sabtu aritu
Kami gi Jusco Equine
Cadangnye nak buat sticker nama tu
Langsung tak jadik sbb takde pun kedainya, huhu!
Rasanya aritu cam ada member blog yang citer

Cam boring plak tetibe jenjalan kat Jusco Equine
Terus ajak PapaZN pi makan
Dalam ertikata yg sebenar
Nak celebrate birthday PapaZN la kiranya
Pilihan sama ada Kenny Rogers @ Pizza Hut
Tetibe si anak bujang yang bijak bestari ni nak pi Pizza Hut
Ikutkan aje la...

Tapi sangat sedey btul pi Pizza Hut aritu 
Sangat tak puas hati!
Ntah kenapa...
Servis nya pada hari itu sangat la lambat!
Pekerja ada, tapi buat macam banyak beno keje depa
Lalu lalang kat meja tapi takde sape yg pandang pun
Walaupun dah duduk kat situ dekat 15minit!
Dah panggil2 pun jawapannya, kejap ye, kejap ye 
Tensiiiii jek!

Tapi sebabkan Zakwan
Kami tunggu je la jugak kat situ, huhu!

Menu kami, kami amik set pizza baru
Cheesy Bites Steak Pizza perisa ayam
Komen : dok sedak! (tak sedap!)

PapaZN kegeraman! Ahahahah!
Geram sbb servis lambat & tak sedap!

Zakwan jugak yang rileks
Dapat sup, makan dendiam :)
 

PapaZN bersama anak2 tersayang :)

Percubaan kedua - tak jadik! Masing2 buat hal! =p
 

Baby Nayli dengan 'mainan' nya, hehe

Ahahha! Comel! :)


Diharapnya, servis kat Pizza Hut Jusco Equine dapat la diperbaiki
Maybe sbb hujung minggu kot
Tu yang kalut sangat - sbb ramai orang
Tapi pasni harapnya tak terjadik lagi la...



p/s:
1st time, takde gmbo MamaZN, uwaa..!!



Baby Nayli's 1st Solid Food! :)

Alhamdulillah
Dan semalam jugak la dgn rasminya Baby Nayli mengenal solid food! 
^__^
Moga mak nya ni terus tabah menyediakan yg terbaik buat Baby Nayli, hehe
(baru sehari! =p)


Menu hari pertama 
Bubur nasi (beras disangai & diblend) + ikan bilis sket sbg perasa (diblend)


Pada mulanya Baby Nayli bukan nak makan sangat pun!
Lebih kepada nak gigit sudu jek! =p
Tapi dah lama kelamaan baru la nampak Baby Nayli nak makan 
Rupa dah macam anak burung, hehe
Cipcipcip! =p


Sangat kena banyak bersabar
Baby Nayli aktif bergerak! =p

Pagi ada la dalam 7-8 sudu jek Baby Nayli makan
Ok la kot utk percubaan pertama
Tengah hari tu kasik makan lagi
1senduk setgh gak Baby Nayli makan ;)
Lega mak! =p

Ouch! Abaikan dagu berlapis itu!
#adoimalunyasaya!#

Baby Nayli takmo diam bukan sebab apa pun
Sebab dia nak 'makan sendrik'!
Asek ditarik2 nya sudu tu
Nak suap sendrik la kengkununnya...


Abang Zack teringin nak makan bubur Baby Nayli jugak
Bagi la dia rasa... 
Sekali dia cakap - uweekkk, tak sedap! =p
Alerr, mentang2 dah besar, 
Dia taktau masa kecik2 dulu 
Tu la jugak menu makan dia seharian, huhu!


Menu hari kedua : bubur nasi + ikan bilis (perasa) + puri kurma
^_~



p/s:
Time Abang Zack dolu2
Takde pendedahan langsung cemane nak buat puri2 bagai ni
Buat bubur nasi pun tak reti, huhu!
Ksian...
Tapi skrg ni, bila dah ramai kawan2 melalui blog
Macam2 ilmu dapat ditimba
Alangkah seronoknya! :)



Hadiah PapaZN Bila Anak Menginjak 6 Bulan :)

Bila nak dekat2 masuk usia 6 bulan
Inila hadiah drp PapaZN utk anak2 nya, ahaha!
Jalan2 naik moto! =p


Ni Zakwan masa umo 6 bulan
Time ni kami dok Banting lagi, hehe


Ni plak Baby Nayli :)
Dah dpt naik moto dah, yeay!


Pengalaman PapaZN
Zakwan sangat behave time naik moto
Banding dgn Baby Nayli yang asek la usik sana sini, hehe


Zakwan pun dah naik pangkat =p
Dok belakang sebab tmpt dia dah kasik pada adek plak :)

MamaZN?
MamaZN paling belakang skali la jawabnya!
Dah macam iklan Nissan Grand Livina, haha!
Jangan ada bonggol suda...
Mau MamaZN terlompat trus berdiri atas jalan!
Ahahahahahahah!!!!! =D


25 Jun 2012

Hijau Pilihan Kami - Merah Hitam Pilihan Pengantin :D

Aktiviti kami Sabtu lepas
Temankan AtokNenekZN pi kenduri kawen @ Bandar Manjalara
Anak kepada sahabat AtokZN - Pakcik Matha
Selamat menerima menantu! :)

Kami bertolak dari Putrajaya
Sebabb AtokNenekZN lepak umah Aunty Wawa
Pastu baru gerak terus ke Bandar Manjalara


Kami dalam mood - hijau :)


Bunting pengantin Syafi'un & Syila :)
Anak sahabat AtokZN yang lelaki tu
Kawan sepermainan MamaZN time kecik2 dulu, hehe
 


Meja Makan Beradab & Pelamin
Merah-putih-hitam
Simple tapi sangat menarik


Pemain2 gamelan menghiburkan suasana
Tenang... :)


Ada candy bar
Zakwan suka! MamaZN pun suka! :)
Kakak yg jaga table ni siap pesan kat Zakwan,
Boleh amik 1 aje tau! =p


Atok ZakwanNayli dah jumpa sahabat :)


Sesi perjumpaan kawan2 Atok ZakwanNayli
Bila dah berkumpul macam ni
Memang panjang la ceritanya :)



MamaZN & anak bujang :)


Mula2 letak dalam stroller

Kena ikat, dah start 'bunyik' dah dia... ;)

Percubaan utk bukak belt, haha! Siap gigit2! =p


PapaZN dukung, baru Baby Nayli senyap :)

Ketibaan pengantin! :)
Sama cantek sama padan...
 

p/s:
Kalau nak tengok Zakwan makan banyak
Kena pi kenduri kawen
Sebab Zakwan sangat suka makan 'nasi org kawen' (nasi minyak)
Mama nak masak tak reti, ahahaah! =)

Char Kuey Teow Sungai Dua Pilihan Hati


Sejak hari Jumaat aritu lagi
Asek laaa teringat kat Char Kuey Teow Sungai Dua
Alangkah nikmatnya kalau dapat pekena CKT Sungai Dua tu, huhu!
Nak kata ngidam, takde la preknen plak kan, ahahaha!
Ngengade la kot ni, kuikuikui! =p

Nak dijadikan cerita
Sejak Jumaat aritu
Setiap malam la MamaZN mintak kat PapaZN tolong belikan CKT
Biaq la rasa tak sama sangat pun
Janji dapat 'feel' berada di Penang, haha!


'Kedek' sket kat sini, huhu! Udang 2 ekoq ja!
Naseb sedap, huhu!

Ni plak CKT kerang - comey2 tp byk

p/s:
Bila la nak pi Penang lagi ni!
Tak puas nak jalan2 cari makan, hehe 
Penang memang la sooorga makanan! =p


 

Sudah 6 Bulan, Maknanya Masa Untuk.........?

Alhamdulillah...
Syukur ke hadrat Ilahi
Hari ni 25/06/2012
Genap la Baby Nayli usianya 6 bulan!
Moga terus membesar dengan sehat ye sayang...


Bambam Mama :)

Bila dah 6 bulan
Bermula la episod baru dalam rutin seharian MamaZN 
Bila kene sediakan..........
MAKAN untuk Baby Nayli, yeay!!! :)
Eksaited aih!

Selama ni asek la baca betapa gigihnya
(maaf pd kawan2 lain yg MamaZN tak sebut namanya)
Buat puri demi anak tersayang
MamaZN pun tak sabar jugak nak kasik makan kat Baby Nayli
Hehe...


Baby Nayli yg dah tak sabar2 nak makan
Dok la isap2 baju MamaZN dah tu, hihi


Alololololo!
Mak tacing tetibe!
Anak kecik lagi tapi dah pandai kasik kiss ;)


Ouch! Muka mak eksaited terlebey, ahahaha!
Bukan apa...
Baby Nayli ni, makin lama makin ke dalam ciumannya
MamaZN pun makin tertolak ke tepi jadiknya, hehe
p/s:
Hepi bday utk Ashraf - Amiey Lee! :)
&
Hepi bday utk Lia - IbuAmsyar! :)


24 Jun 2012

Ubati Anak Nakal & Malas

Share lagi...



Kalau ada di kalangan kawan yg ada masalah ni
Boleh la cuba...
Tapi kengkadang tu, anak2 ni bukan nakal / malas apa pun
Cumanya susah nak dengar kata
Kena berulang kali cakap, baru nak buat, huhu!
(Zakwan la ni...)
Tapi tak salah kan kalu nak cuba ;)


23 Jun 2012

Poplook, Oh Poplook!

Setiap kali ada new arrival
Setiap kali tu la nak klik website dia
Adeyh, dok tahan hati jek, hukhuk! =(

Banyak yg cantek2
Banyak yg berkenan di hati
Harga pun berpatutan

Berkenan sungguh dgn yg ni
Cantek kuning nye

Yang ni pun cam okeh
Berbutang - senang nak BF Baby Nayli ;)
 

Kalu pakai ngan cardigan - shanteekkksss!

Ni masa mula2 kluar aritu ada macam2 kaler
Sume kaler pun cantek2

Tapi tu la...
Cam tak seswai kot ngan MamaZN ni
Camno nak BF kan Baby Nayli? 
Pastu kalu ada yg seswai pun
Cepat nooo out of stock nye! 
Huhu!

Eh, borak punya borak
Ntah ada saiz MamaZN ke idak ntah, haha!
Kalu XL tu - saiz UK brape ek?
Heheheheh...



Suke betol tgk Nana & Zety soping2 Poplook, hehe..
Orang lain dpt, kite plak seronok, bleyh? Haha!
Takpe, tumpang seronok
=p

Untuk Renungan Bersama...


PERINGATAN utk diri sendrik 
Dan harap2nya dpt menjadi peringatan utk kawan2 jugak :)
Sama2 la kita bermuhasabah diri...
Bersederhana dalam melakukan ketaatan.
Belajar mengenal diri / kemampuan diri.
Jangan paksa diri untuk melakukan perkara di luar kemampuan diri .
Jangan bekerja melebihi 12jam - akan jadi tiada kualiti. Memperbanyakkan kuantiti akan melemahkan kualiti. 
Orang melakukan sesuatu kerja diluar kemampuan diri boleh mengakibatkan stress. 
Bersederhanalah kita tidak akan jadi miskin.
 Kekayaan secara mendadak akan membuat kita cepat jatuh. 
Perlahan-lahan mencari kesenangan dengan tenang dan sabar serta syukur. 
Bersyukur setiap hari akan menambahkan lagi rezeki.
- Prof Dr Muhaya
 
 

22 Jun 2012

LOKASI Umai D'Lake Cafe Putrajaya

Aritu
Time MamaZN up entry pasal JJCM Umai D' Lake Cafe Putrajaya
Ada yang bertanya, kat mana lokasi cafe ni

 pic from here

Ok, meh MamaZN nak share la lokasi nya
Ni map dia

 pic from here

 pic from here


Nak citer details tak pandai sangat
Mintak tolong PapaZN pun dia cam ragu2 gak
(sbb 2x pegi, 2x sesat =p)

Harap2 map ni membantu la ek ;)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...