31 Mac 2012

7 'C' Sebab Suami Benci Isteri

Moga kita semua tidak tergolong dalam 7'C' itu
Renung2 kan dan selamat beramal!
^_^
** peringatan untuk diri sendrik jugak ni ;) *


(share dr FB)


7 'C' Sebab SUAMI BENCI ISTERI
(Dr Fadzilah Kamsah )




C1. CABAR
Isteri ni kalau bergaduh dengan suami mulalah kata
"Kalau awak berani cubalah [cabar suami cari perempuan lain]!"
Dr Fadillah kata JANGAN CABAR SUAMI
nanti suami buat betul-betul isteri juga yang putih mata


C2. CABUL
Perbuatan dan kata2 isteri yang tidak sopan (isteri hilang sifat malu)
seperti keluarkan kata2 yang tidak baik pada mertua


C3. CELUPAR
Celupar ni suku-sakat cabul juga
Isteri selalu cakap yang kotor, mungkin kadang2 terlepas cakap


C4. COMOT
Isteri bila nak keluar rumah saja barulah nak comel berhias tapi kat rumah comot
Ada isteri kata - mekap untuk suami
tapi kat rumah tak mekap pun


C5. CEMBURU
Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan
sikit2 dok telefon suami kat opis
Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam
Suami balik lewat overtime dah syak yang bukan2


C6. CEREWET
Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat


C7. CINCAI
Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai
suami paling benci bila isteri cincai jaga anak
anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi


7C ni lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya
Berpelajaran tinggi hingga ke PhD pun belum tentu tinggi akhlaknya
Tapi kita ni insan yg mudah lupa dan lalai
Ada masa2 tertentu,
Mungkin juga kerana sifat suami dan keadaan sekeliling
Yang membuatkan kita mempunyai salah satu ciri2 7'C' tu

30 Mac 2012

Terima Kasih Sahabat AlamMaya

Buku yang sangat comel!
Thanks Ibu Imaan!
Sangat2 surprise tau! :)

Buku rekod Baby Nayli
Pasni rajin la MamaZN, hehe...


Thanks kakak Ruhil, thanks adik Nouri! :)


MamaZN memang suka sgt berblog ni
MamaZN lagi ramai kawan di alam maya
Berbanding di dunia realiti ;)
Thanks kawan2
U make my day! Muahh! =)
Sangat beruntung bila ada blog ni
Boleh bercerita
Boleh dapat kawan
Kawan plak seantero dunia, haha!
Best, best!
^_^
Thanks sume sbb sudi jadik kawan MamaZN!


p/s:
Malam ni balik Teluk Intan
Doakan perjalanan kami k!
Happy weekend uols!
Jumpa next week! :)

AIRASIA Promo | Dapat Murah Lagi! ;)

Start 28/3 aritu
AirAsia kan ada wat promo
RM25 all in fare
Gi ke destinasi2 terpilih

MamaZN ada citer kan sblm ni
SIL ada mintak tolong belikan
Tiket pi Langkawi utk 7 orang?

Alhamdulillah
Segala urusan nak membeli tiket tu dipermudahkan
Takde la tunggu lama sesangat kat awaiting room tu
Pastu dapat la murah
Untuk 7 orang RM490
Ok la kan?
Nak-nak pulak booking time cuti sekolah akhir tahun
Harga tiket yg berjaya dibeli:
RM14 utk KL-Langkawi
RM11 utk Langkawi-KL
Dapat la harga RM25 tu ;)
** kalau termasuk taxes, RM35 pegi & RM35 balik **

SIL mintak tolong belikan tiket ni
Sebab dah berhajat nak bawak PIL
Merasa naik kapal terbang
Diorg tak penah naik kapal terbang
Saje la bawak pi jenjalan sampai ke Langkawi

Alhamdulillah
Kalau niat kita ikhlas
Sume pun berjalan lancar
Kiranya MamaZN pun membantu jugak la kan
Untuk merealisasikan impian PIL tu, hehe

Memang dapat RM25
Tapi jangan la dok tulis no hidden charges tu
Sebab sume orang tau memang akan ada taxes tersembunyi, huhu!

Kami dah selamat membeli aritu
Pi Langkawi = RM3!
Kalau tak, bleh join diorg skali pi cuti2


Kawan2 ada yang bersengkang mata membeli jugak tak?
Sempat lagi ni
Promosi sampai 1 April 2012
^_^

Kids Eat Free Everyday @ PIZZA HUT! =D

Lepas dah makan hati / merajuk / sedih
Sebab tak leh nak amik voucher Jusco aritu
Terus ajak PapaZN pi makan kat Pizza Hut!

Tu la pompuan
Sedih sket, pengubatnya makan
Hehehehe...
Bukan sume
MamaZN la tu =p
Tu yang cepat kembang semangkuk, mekar sejambak
Hahaha!!!


Kita makan dulu...!!!!
Pi makan kat Pizza Hut
Sebab tau ada makan free utk bebudak, hehe
Rezki jangan ditolak, haha!

Sebelum order sampai
Posing2 dolu ;)

MamaZN with anak bujang :)

PapaZN dengan anak dara ;)

Takyah bayar, yeay! =P


Menu kami malam tu ;)
Pizza Thai Seafood
(tak sedap! =p)
Untuk kids' meal plak Zakwan pilih Pizza Chicken Tuna
Dapat la dengan air soya bean
Jadik la...


Kawan2 dah pi makan Pizza Hut?
Pegi la..
Bawak bebudak, dapat free meal

Hangkut je anak sapa2 lagi, hehe


29 Mac 2012

Cuba Kawan2 Tengok | Aksi Baby Nayli ^_^

Hahahaha!
Adoi, giler kelakar la tgk Baby Nayli time ni, hehe

Aritu pi umah Aunty Wawa jap kat Presint 14
On the way balik singgah mamak ~ isi perut

Tengah syok2 menikmati juadah yg tak berapa best tu
Bleh plak la MamaZN terperasan kan sesuatu

Cuba tgk gambar ni ;)

Baby Nayli nyot-nyot jari
Sampai tertido!
Asyiiiiikkkkkkkkk....!!!!!
Haha!

Comey banget! :)

NO Nuffnang! ~ Kata Papa!


Nak citer pasal PapaZN tegur MamaZN, huhu!
PapaZN ni jarang nak tegur2 MamaZN ni
Kalu dia tegur maknanya ada la mendenya tu
Tapi cam kelakar gak
Sebabnya teguran PapaZN yang 1 ni cam lawak sket, hehe


Kebiasaannya
MamaZN ni mmg suke la check akaun Nuffnang
Boleh dikatakan tetiap ari mesti check
Walaupun dah tau takdenya duit Nuffnang bertambah setiap ari
Nak jugak pi jenguk2
Bila takde perubahan, sebuk la nak ngadu kat PapaZN ;)

Sebab selalu sangat dengar aduan MamaZN
PapaZN tegur
Mulai sekarang, jangan check Nuffnang dah
Tunggu seberapa lama yang boleh
Baru la eksaited sket bile tgk amount...

Huhu...
Yela, yela...


Kawan2 cek earning Nuffnang tiap2 ari jugak ke?
Atau MamaZN jek yg gitu? Hihi... ;)


GO-KARTING | Hadiah Besday PapaZN

Besday PapaZN bulan 6
Tapi 3 bulan awal dah mintak hadiah besday!
Melampau tak? Haha!
Bagi MamaZN tak kot
Hehehee...
Kata sayang, apa saja kuturutkan jua ^_~

~ GO-KARTING ~

Beli kat Groupon kat SINI


Nape kasik awal2?
Takde la, deal ni dalam masa beberapa hari je pun kan?
Kang dah expired, tah bile ada lagi
Tu yang MamaZN beli awal2
Lagipun atas persetujuan PapaZN jugak
Dibuatnya PapaZN tak suka, tak ke naya?!
Takmo buat surprise2
PapaZN tak suka surprise2, nanti MamaZN kene marah balik!

Harga biasa RM240 sejam
Boleh dikatakan MAHAL jugak!
(Pada orang lain kami tak pasti)
Tapi disebabkan ada offer sampai 67%
Dapat la RM80
(tu pun masih terasa mahal!)
Lagipun bukan selalu
Saje nak kasik PapaZN merasa benda yang dia sangat2 teringin nak buat
Lepas ni memang takde merasanya der...
Sekali cukup suda....
Nak merasa, bayo sendrik RM240 utk sejam, haha!

Hadiah besday PapaZN tahun ni mmg lain dr yg lain
Takde wallet / perfume / jam tangan / makan2
^_^


p/s:
Besday MamaZN bulan depan
Tapi PapaZN dah dpt adiah dulu, huhu! Camno?
Tengah dok memikir lagi nak mintak apa
^_^

28 Mac 2012

Wordless Wednesday : Kasut Idaman Abang Zack ;)

Mampu tengok je la ye Zakwan...



Bukan tak bleh beli
Saiz mmg ngam ngan Zakwan
Tapi MamaZN baru jek beli kasut Zakwan, huhu!
Elok plak esoknye bukak FB
Ada yg menjual kasut ini, huhu!
Ksian Zakwan...
Lenkali je la ek ;)

Hampes Di Jusco Taman Equine

Memang hampes!
MamaZN la yang hampes itu, huwaaaa...!!!

Beratur punye la panjang bagai nak rak
Sekali bile sampai turn
Takleh amik voucher Jusco plak dah!
Dari umah dah dok berangan nak beli macam2
Walaupun rase2 dpt voucher RM60 jek


Nape tak bleh amik?
Sebabnya MamaZN pegang supplementary card jek
Yang kena amik adik MamaZN aka Aunty Yaya
Sebab die yg pegang principal card
Taktau la pulak, huhu!

Aisey....
Punah harapan ku nak bershopping2 tanpa merabakkan poket!
Tu la, sebelum pegi takmo tanya Duta Jusco awai2 =p


p/s :
Eh, jap jap...
Kalu Jusco card expired bulan 8 nanti
Kene ganti dgn AEON card jugak ke?
Ke... Kena tunggu bulan 8 nanti jek baru ganti?

Mengekek Baby Nayli Dibuatnya..! =D

Lepas check-out dari Gold Coast Morib
Perut pun berkeroncong mintak diisi
Jenuh la mencari kedai makan, huhu!
Akhirnya kami stop kejap kat Restoran Barakah, Bukit Changgang
Pekena nasi campur



Sementara MamaZN makan
Zakwan volunteer nak jaga Baby Nayli
Zakwan nyanyi lagu
'Papa ku pulang dari kota...'
Mengekek Baby Nayli gelak
Tak tau la tu gelak suke ke gelak perli
Hahaaha!
Hope, gelak suka la abang Zack hiburkan hati die, hehe



Ada masa Zakwan ni sangat la boleh diharap
Tapi kadang2 tu...
Perangainya Ya Allah!
Tak tau nak kata cemana
Geram sungguh!
Nak2 kalu Zakwan tak tido petang
Pastu perangainya sangat menjadik2

Kami perasan
Zakwan jadik camtu sbb nakkan perhatian
Kengkadang terlebih kat Baby Nayli
Tapi tak bermakna Zakwan dipinggirkan
Dia jek rasa gitu, huhu!

Cemane nak buat ni...?
Fenin, fenin!

27 Mac 2012

AirAsia | BIG DEAL Datang Lagi!

Start kul 12 tgh malam ini


Tak tido la jawabnya nanti
Huhu!

Aunty Yaya mintak tolong book
Nak gi Langkawi utk 7 orang!

Kakak PapaZN pun mintak tolong jugak
Nak gi Langkawi jugak
Pun utk 7 orang jugak!

Masak!
Kene mintak upah ni, hehe

Ntah ada ntah idak
Deal pi Langkawi ni nanti
Tengok jek la, berjaya mem'booking' ke idak, haha!
Kena mintak tolong Nana ni
Nana kan expert bab booking-membooking ;)

Moga urusan dipermudahkan
Kalu kita ikhlas, insya-Allah segalanya berjalan lancar, kan? ;)

Moh sume, pi Langkawi secara berjemaah, haha!


GOLD COAST MORIB | Harga Bilik & Posing2 Time!

Semalam ramai yg tanya
Bape rate dok sini?
Okeh MamaZN kasik tau
Rate nya RM290
Termasuk breakfast utk 2 dewasa (Zakwan free)
Termasuk admission fee utk 2 dewasa (Zakwan kene byr RM15)

Berbaloi ke tak?
Bagi MamaZN
Berbaloi kot
Sebab fee utk water theme park utk dewasa RM30/sorang
Kalu tolak dr rate tu jadiknya bilik tinggal RM230
So, harga normal jek la kot

Lagi rasa berbaloi-baloi
Bila niat nak meng'hepi'kan orang lain
Termakbul sudah....
Sume2 pun hepi
Takde masam2, takde sentap2
Legaaaaaa mak! ;)

Okeh!
Pasal bilik dah
Pasal theme park pun sudah

Part terakhir : Posing2 Time! :)

Kali ni layankan ajelah
Aksi2 kami anak beranak ;)
Lebihan2 gambar yang di'snap'
Masuk sume sekaligus dalam 1 entry
Abes citer, hehe
(masa ni baru la terpikir, bestnye kalu ada dslr, mesti gmbr lagi cun, huhu!)


Baby Nayli jelir lidah kat Mama! =p


Rambut tegak cam Abang Zack jugak ;)


Pintu besar trus ke lobi :)


MamaZN & Baby Nayli yg dah tido lepas mengamuk masa breakfast, huhu!


Abang Zack moody, takmo bergambar sama2


@ cafe time breakfast


Cafe nya yang sangat luas!
Jauh nak amik makanan!
Tu, kat tmpt yg byk2 lampu tu
Kat hujung tu la tmpt amik makannya, huhu!


Sudut bacaan pun ada
Tapi cam tak syok
Lampu nya romantik sangat
Tak elok utk kesihatan mata ;)


Di'snap' by anak bujang ~ Zakwan :)
Time sebelum check-0ut


PapaZN & Zakwan yg moody
Hepi masa main kat kolam mandi jek!


Bluek!! Haha!


MamaZN & Zakwan..
Gambar cantek tp blurr...
Papa.......!!! Apa jadik ni?!


Happy family in red :)


Jauh bebeno gambo ni huhhu!
And again, Papa....!!! Apa sudah jadik dgn ur skill...?!


Buah hati pengarang jantung ^_^



Alhamdulillah
Tamat sudah short vacation kami
Pembuka Cuti2 Malaysia 2012 yang best & happening!

Next vacation... Bulan 4!
Insya-Allah...
Gi PD dengan geng SERATAS
&
Gi Kuala Kangsar+Taiping+Penang
Kali ni memang objektif utama adalah : Jalan2 utk Cari Makan! :)

Kawan2 belah utara.... Jom jumpa2an! :)

GOLD COAST MORIB | Splash Fun Time! Yezzzaa!! =D

Hehehehe...

Kali ni MamaZN citer pasal berjimba2 @ water theme park nye pulak
Ni la saat2 yang dinanti2kan oleh si anak bujang
Dan jugak si bapak anak bujang, haha!
Kemain hepi!
Baby Nayli gak rileks jek tido
Cam penat sungguh! :)

Untuk water theme park ni
Admission fee nya
RM30 utk dewasa
RM15 utk kanak2 (umur 2thn ~ 12thn kalu tak silap)

Disebabkan rate bilik yang MamaZN book tu
Dah inclusive admission fee utk theme park ni
Jadiknya
Hanya tambah RM15 sahaja la utk si Zakwan

Tag yang dia bagi ni
Boleh digunakan sepanjang kita dok hotel tu
Macam kami ni check-in kul 3ptg Jumaat
Maknanya bleh guna sampai Sabtu sblm check-out kul 12
Yang penting jangan kasik koyak tag ni
Kalu koyak maknanya kene beli lain, huhu!


Sebab gambar banyak sangat
MamaZN compile kan je la ek
Kang letak satu persatu
Malas plak korang nak scroll ke bawah, hhehe...
Kalu camni save sket =p

Elok lepas solat Asar
Kami pun turun bawah
Zakwan paling eksaited!
Sampai kul 3ptg tu dah siap2 pakai baju mandi dah, hehe
Padahal PapaZN dah bgtau nak turun lepas Asar


Baby Nayli terpaksa diangkut jugak
Walaupun tgh lena tido, huhu!
Sampai kat bawah pun tido sesaje
MamaZN terpaksa la jaga Baby Nayli
Tak dapat join skali, huhu!
Takpe2, esok masih ada
Kasik peluang PapaZN berendam dulu ngan Zakwan ;)


Jeles giler tgk PapaZN berendam main air ngan Zakwan
MamaZN kene jaga Baby Nayli
Pastu jadik tukang amik gambo Zakwan & PapaZN jek la, huhu!
Tapi takpe...
Suka tengok Zakwan hepi


Zakwan ni jenis yang berani jugak rupanya
Sume jenis slide die nak cuba
Termasuk yang paling tinggi kat situ
PapaZN plak yang seriau, hehe
Naseb baik slide yang paling tinggi tu ditutup sementara
Kalu idak, terpaksa la PapaZN temankan Zakwan ;)




Ni plak aktiviti MamaZN dengan Baby Nayli
Huhu!
Tido jek..!
Pastu dengar bising2 baru terpisat2 bangun
Cepat la Baby Nayli besar
Boleh kita berendam sesama ngan Papa & Abang Zack! =p


Esoknya
Lepas breakfast
Kami pi berendam lagi, hehe
Kali ni PapaZN kasi chance kat MamaZN plak merasa, haha!
PapaZN jaga Baby Nayli
MamaZN dah siap2 susukan Baby Nayli sampai dia puas
^_^


Gambar MamaZN banyak kene reject la, huhu!
Banyak tak cantek la PapaZN snap, haha!
Papa, Papa..
Marah sebab kene jaga Baby Nayli kot ek? =p
Dah la gambar banyak kene reject
Pastu elok nak main segala macam slide
Bateri kamera plak abes....!!!!
Sabo je la, huhu!

Dah lepas mandi manda kat kolam
Balik bilik
PapaZN layan Zakwan berendam kat jakuzi plak
Jeles lagi MamaZN!
Sebab MamaZN kene siapkan Baby Nayli
Tensi, tensi!

Siap berbuih2 bagai
Sampaikan lagi 15minit nak check-out
Zakwan tak abes berendam lagi
Sampai jari2 sume dah kecut2
Zakwan, Zakwan...

Nanti2 kita dtg lagi la ek
Tunggu Baby Nayli besar dulu ;)


Housewife Pun S.T.R.E.S.S?!!

Stress!
Sampai tahap dah nanges dah pun!
Huhu!
;(

Sape kata domestic engineer a.k.a housewife
Cam MamaZN ni hepi sokmo ari2?
Bleh layan anak, bleh layan FB, bleh layan blog
Takde maknanya, huhu!
Bukan org yang bekerjaya jek bleh stress
MamaZN pun stress jugak, uwaaa!

Tak penah sebelum2 ni
MamaZN mengalami keadaan cam semalam
Adoi, giler sedih!

Taktau kenapa
Baby Nayli bleh menanges bagai nak rak
Takmo di susukan
Takmo dibaringkan
Nak berdukung jek
Nak diayun jek
Kengkadang susu pun disuakan sambil berdiri tu
Kalu diletakkan kat tilam
Dan bagi susu
Memang 'enjin' nya akan berbunyik semula!

Zakwan pulak
Dah dibagi breakfast
Dah dibagi tgk muvi Cars
Dan-dan tu pulak
Dia mintak makan lagi!
Bila dikata nanti, nanti
Lagi dipukul2 kita pulak
Lagi dijerit2 kan kita, huhu!
Sedih!

Bila Baby Nayli dah penat menanges
Dan tertido
Zakwan pulak bising jerit2
Sampaikan Baby Nayli terjaga semula
Dan MamaZN pun dukung lagi, ayun lagi, dodoi lagi

Boleh dikatakan dalam sejam jugak
MamaZN dok berdiri melayan Baby Nayli!

Dengan keadaan Baby Nayli yg asek meragam
Dengan keadaan Zakwan yang takleh sabar kejap
MamaZN jadik tak keruan!
Ini nak dilayan
Itu tak terlayan
Dengan baju dah basuh tapi tak tersidai
Ikan dah dikluarkan dari peti ais tapi tak termasak
Penyapu dah dipegang tapi tak tersapu

Sudahnya MamaZN call PapaZN mintak bantuan

Tetibe terasa cam
Dah susahkan PapaZN
Ksian!
Sori Papa!


p/s:
Semalam PapaZN bawak budak2 pi jumpa ustaz Darus-syifa' kat Bangi
Harap2 hari ni ada perubahan

26 Mac 2012

GOLD COAST MORIB | Jom Jenguk Bilik ;)

Ni bilik kitorang ~ Studio Suite (2 single beds)
Actually ada gak bilik katil king size
Tapi bilik tu dah full
Pastu bilik ngadap ke theme park pun full!
Dapat la bilik ngadap jalan, huhu!
Jadik la...

Lil' princess yang dah penat trus landing atas katil hehe...


Bilik sangat luas
Kami siap bentang alas katil tu kat atas lantai
Zakwan tido lesak
So, Zakwan kene tido bawah, hehe
Tu tingkap bukan ngadap luar bilik tau
Tapi ke bilik air, hehe...
Boleh ditutup, jangan risau ;)


Simple jek bilik nya
Takde la sarat dengan macam2 barang
Lagi 1, tak ber'karpet' pun
Takut basah2 lepas main kat water theme park kan
Kang berbau plak, hehe..
So, sejuk sket la..
Bilik ada aircond.. Takmo aircond, bukak kipas
Kipas pun ada, hehe...
Takde astro
Channel standard jek
Hair-dryer pun ada disediakan kat sebelah cermin tu




Yang best nya...
Kat dalam bilik ada private jakuzi, yeewwhu!
Best....!
Lepas penat2 mandi kat kolam
Mandi kat jakuzi plak
Tenang..... ^_^



Tempat mandi shower pun ada
Tempatnya diasingkan dengan cermin kaca
Lupa plak nak snap =p


Benda free yang dah selamat diangkut bawak balik, haha!
Ada sabun, body lotion, syampu,
Ada sikat, shower cap, shaver, cotton bud dgn berus gigi
^_^


Kettle nak masak air panas & fridge pun ada
Memang lengkap la! ;)


Pendapat MamaZN tentang bilik ni
Boleh tahan la...
Takde la sampai ke tahap 'wuiyo...giler best!'
Blum sampai tahap tu lagi

Tempat baru sepatutnya sume kelengkapan pun tiptop la
Tapi mungkin sebab nak cepat siap
Ada beberapa menda yang dibuat & disediakan
Tak seberapa dan sambil lewa
Contohnya :
Flush toilet rosak ~ kene jirus secara manual, huhu!
Kettle ok ~ tapi membahayakan sbb tak bleh off secara automatik
Engsel tingkap antara bilik dan bilik air dah kopak 1, huhu!

Tapi takde la pulak sampai tahap
'alemak, truknye bilik ni! tak bleh duduk langsung!'
Masih boleh diduduki
Tapi macam sayang la kan...
Tempat baru, ok.. tapi tak tahan lama, hhuhu!

p/s:
Ni pendapat peribadi tau
Masing2 ada pendapat masing2
Mungkin orang lain kata ok, mungkin jugak yang kata tak ok
Tapi bagi MamaZN ~ tengah2 la, hehe :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...