20 Disember 2012

TUTORIAL | LABEL Entry

 Aritu Ztee MamaLikha ada tnya MamaZN
Cemane nak buat label utk entry cam bawah ni :
 

kredit pic to MamaLikha ;)


Maksudnya,
Cemane nak letak beberapa entry di bawah 1 link sahaja
Sebagai contoh, cerita pasal cuti2 Langkawi
Mesti la banyak entry part by part kan?
So, macam mana nak memudahkan kawan2 membaca cerita pasal Langkawi
Dengan hanya klik 1 link kat sidebar tu
Kawan2 paham tak ni? Hiihihihi

Senang je...
Di setiap entry pasal Langkawi tu 
MamaZN label kan dengan label LANGKAWI 2012
 Jadiknya bila nak membaca cerita2 pasal cuti2 Langkawi tu
Kesemua cerita yang berkaitan akan ada sama dalam 1 page
Tak perlu la kita nak klik link part 1, link part 2 dan seterusnya
Paham tak ni? Hihihihi..


Macam yang bertanda anak panah merah tu ;)


Kaedah macam ni 
Tak semestinya boleh digunapakai utk cerita Cuti2 Malaysia je
Kalau kawan2 ada cerita2 pasal masak2 pun boleh
Label kan masak2 kek utk resipi2 yang berkaitan dengan kek
Label kan masak2 nasi utk resipi2 yang berkaitan dengan nasi

Macam2 lagi boleh
Pasal famili, pasal jalan2, pasal kawan2
Apa2 je la...
 Ikut kreativiti kawan
So, takde la menyukarkan kawan2 lain nak mencari info kat blog kita ni nanti
Hehehe


Sharing is caring


Taktau la kawan2 paham ke tak
Tak reti nak mengajar tp degil nak ajar jugak, hihihihi
Tak paham pm fb/emel MamaZN ek!
Hehehehe

7 comments:

ieyda berkata...

belum berkesempatan lg nak wat mcmnie....tp kalau nak wat leh lah refer n3 nad yg nie

Chekgu Azrine berkata...

saya faham..hehe

Myra Jay berkata...

OK FAHAM CIKGU...


TQ...hehee :D

Gieyana berkata...

paham2 smbil angkat tngan..:-)

Ismaliana Sulaiman berkata...

b'kongsi ilmu amalan mulia... :)


ehem2..header dah tukar gmbr baru ea...comel!

Aisyah Husaini berkata...

ohhh bole belajar ni cara2 buat label almaklum baru belajar membina blog : )

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

ok2 faham hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...