09 Disember 2012

TUTORIAL | Cara Pasang Widget Top Commentator Di Blog

Hajat dihati nak pasang widget top commentator kat blog
Hihi, saje gatai! =p

Singgah la kat 1 blog ni
Dia ada buat tutorial yang MamaZN nak
Blog yang MamaZN citer semalam tu.... ;)

 Senang sangat!
MamaZN dah buat, heheheh...




Nak letak jugak tak?

Ni MamaZN share dari blog adik manis tu

[1] Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript
[2] Copy kod kat bawah ni :


<!-- Top Commentators Cloud Start
(c) 2010 Blogger Sentral. Original code by http://www.bloggersentral.com/. Please do not remove this credit and the &#8220;Get this commentators widget&#8221; link at the bottom of the code.-->
<div style="text-align:justify;line-height:1.2;">
<script type="text/javascript">
function cCloud(feed) {
max = 0;
min = 10000;
//finding highest and lowest count
for (i=0;i<feed.count;i++)
{
ccCount = feed.value.items[i].commentcount * 1;
if (ccCount > max)
{
 max = ccCount;
}
if (ccCount < min)
{
 min = ccCount;
}
}
ccCountD = "";
display = "";
for (j=0;j<feed.count;j++)
{
ccdiff = feed.value.items[j].commentcount - min;
ccFontsize = 80 + (ccdiff * 100) / (max - min) + "%";
ccUrl = "'" + feed.value.items[j].authorurl + "'";
ccCountD = "(" + feed.value.items[j].commentcount + ")";//comment count
ccName = feed.value.items[j].title + ccCountD;
ccLName = "<a style='font-size:" + ccFontsize + "' href=" + ccUrl + " target='_blank'>" + ccName + "</a>";//clickable commentator name
display = display + ccLName + " ";
}
document.write(display);
}
</script>
 <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
 YourBlogUrl=URL BLOG ANDA
 &Exclusions=NAMA ANDA
 &ShowHowMany=BILANGAN YANG DIINGINI (5/10/20/30?)
 &Order=frequency
 &_callback=cCloud
 &_id=cfa196644e1d6159c9183548c4b5e2f5
 &_render=json"
type="text/javascript"></script>
</div>

<!-- Top Commentators Cloud End -->


[3] Paste pada ruang HTML/JavaScript
[4] Tulisan warna merah atas tu gantikan dgn blog anda
[5] Save & preview terlebih dahulu
[6] Dah puas hati, save arrangement
 
Siap! :)

12 comments:

ALoNa CintamaniszLite berkata...

haha...walaupun akak nk tanya kat nad pasal mcm mana nk buat ruang ni pd 3 hari yg lalu...tapi nad mcm tau2 jer akak nk tanya tapi tak tertanya2..hihi...

Timakasih bagi tutorial ni..akak ni jenis malas nk cari tapi kalo dh terpaksa...baru cari. Tp bila nad dh bagi ni...insyaallah, lapang nanti akak nk buat, hehe..

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

nampak mcm nama wani jat kat situ eheeee...

wani dh emel address sorry lambat yer

Mama Likha berkata...

nad.. kite nak abiskan dlu entry sal sanah, then nk vuba bt yg nad dh ajar tu hihi.. ni pun dh siap2 letak label entry KK ni hehe...


tq tauuu sudi ajar ! nmpknya kena edit balik smua entry cuti2 kan.. hehehe..


yg top commentator ni leh try jgk nti... :)))

BoNDa.... berkata...

wow dah ada top komentor......hehehe kena terjah selaluler nie..

ieyda berkata...

yes nad dah wat tutorial top comentor nie...nnti leh lah belajar.wat masa sekarang bz duk kursus...

Nafisa81 berkata...

terima kasih bebanyak la..dah berjaya taruk mende nih kat blog

Nur Irdina berkata...

boleh copy tutorial ni tak ? =D

Marina Monroe @Nanie berkata...

Salam Ziarah, Auntie share nak paste widget kat blog auntie. Macam maner nak exclude nama auntie? TQ dear for the tutorial.

Nur Irdina berkata...

terima kasih . dah jadi :D

nea lopah berkata...

tq share...salam kenal. polow sini juga =)

aisyah ambris berkata...

salam sis..tq tuto ni,btw..done follow sini #1191

http;/aisyajhambris.blogspot.com

Awana MH berkata...

tq.. sangat membantu.. dah try masuk dalam blog kiter.. :)

http://familizone.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...