11 Disember 2012

Masak-Masak | DAGING BLACK PEPPER

Aritu ada la daging sket kat umah ni
Selain kari - kari - kari
Dah taktau dah nak masak apa daging ni, hehe
Sebab tak pandai, haha!

Bila google2, tengok2 macam best jek kalu buat masak black pepper
Resipi pun mudah ya amat!
Apalagas! Cargas la ke dapur, hehe...


Hasilnya... tak itam sangat tapi pedassss!


Resipi nya mudah je
Tapi MamaZN ada la alter-alter sket
Hehe

Ni resipi daging black pepper versi MamaZN

Basuh daging dan toskan
Goreng daging dalam minyak yg banyak
5-7minit digoreng, pastu ketepikan
 Dalam kuali lain
Panaskan 3 sudu besar minyak
Tumis bawang merah n bawang putih
Masukkan 2 sudu besar lada hitam (ditumbuk) - nak pedas tambah lagi
Tuang sikit sos tiram & kicap
Tambah air
Masukkan 2 sudu tepung jagung yang dah digaul dgn air
Gula dan garam secukup rasa
Masukkan daging

MamaZN tambah sayur : kacang panjang, lobak merah dgn bawang besar :)


Yum! Yum! Yummy! :)
Haha!


Tapi tak elok kan kalu asek makan daginggggggg je? :)


10 comments:

Nana berkata...

yallah nad
terkumpul rasa air liur tgk daging ni hahaa
kita ni dah la peminat daging

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

Sedapnye Nad..
x pernah lg try masak Daging blackpaper.., nnti kalau rajin nak try masak jgk la..

Myra Jay berkata...

Haruslah try....
Sedapnyer ;D

Ya ALya berkata...

Cam ya klu ada sos tiram confirm pening kepala.....

Mak ya lak sos tiram n blck paper confirm pening punyer

mummy_ayu berkata...

yum yum..cedapnya..

ieyda berkata...

kat umah tu daging korban last ieyda masak 2 hari lepas...dekat sebulan duk lam peti...masak sikit2...hihihiii

eima berkata...

aku tak mkn pepe dr lepas mkn tghari semalam .... aku rasa lapo gile bila tgk daging ni

BoNDa.... berkata...

terliur tgk daging nie....hehehe

ALoNa CintamaniszLite berkata...

Kalo daging....mmg akak suka masak cenggini aje. Tak berapa suka nk mengari atau menguahkan. Lebih sedap masak sempoi2 jer..hehe..

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

makan dgn nasi panas2 ni apa nak kata kan hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...