04 Disember 2012

Cara Atasi Kuota Gambar Yang Dah Sampai Limit

2 minggu lepas ramai kawan2 blogger yang hadapi masalah ni
Kuota gambar utk diuploadkan di blog dah sampai limit
MamaZN tak ketinggalan
Cuak jugak mula2!

Tu la, bila ada yang buat tutorial pasal mende alah ni
Takmo stadi betul2!
Dah kalut sengsorang
Godek sana, godek sini sampai jam 2.30 pagi kot!
Nak settle kan masalah ni punya pasal, huhu!
 Punya la memahamkan betul2 tutorial dari MamaTisya
Sebab, MamaZN ingat Kak Amy je ada buat tutorial pasal ni
So, stadi situ je la

 Untuk memahamkan diri sendiri 
*rujukan di masa akan datang*
MamaZN pun nak share kan tutorial yang sama la
Dan harap dapat bantu kawan2 lain jugak


 [1] Klik 'More Options' (A)
[2] Klik 'Settings' (B)


[3] Cari 'Permissions'
[4] Klik 'Add Authors' - tuliskan emel address kawan2 (create baru)
[5] Klik 'Invite Authors'


[6] Check emel 
 pastikan kawan2 dapat emel seperti di bawah


[7] Kawan2 akan dapat emel seperti di bawah
Klik kan pada link (anak panah hijau)


Dah settle, yeay!
Alhamdulillah...
Dah boleh dah upload gambar :)

Selamat mencuba! :)

Entry tanpa gambar jadik kurang best kan?
MamaZN rasa camtu...
Sebab MamaZN tak pandai nak bercerita
Tu sebab kena ada gambar utk 'sampaikan' cerita :)


p/s:
Andai ada kawan2 yang rasa tutorial ni cam ada kekurangan
Bagitau ek!
Boleh MamaZN ammend
Nanti kesian kawan2 yang lain tak dpt selesaikan masalah ni, huhu!



13 comments:

mama tisya berkata...

tahniah dh berjaya tp tula jenuh kena create email baru n ingat password..hehehehe

eima berkata...

dah wat backup awal2 lama dulu ... so klu quota dah penuh ...acc baru dah ade ....hehehe

ieyda berkata...

skrg ni ieyda masih ok lg nak upload gambar, tp nnti2 dah lupa ktne baca tutorial nie....

skrg nak remaks lah...utk kemudahan kita bersama

TQ nad share

Nana berkata...

kita blom lg jadi gitu
esok2 klw jadi dah tau camane nk buat hehe

Sidratul Muntaha berkata...

lamam dh buat ni.
smpai ade 3 email baru tuk upload gambo ni time blog
klu tak jenuh

Adlin ✿ Mama Of 3K ✿ berkata...

hahaha kita pun dah terkena siap tanya anje mumy balqish .. tp pas siap tu masih x paham sbb follower yg kita polo tu ilang .. last2 nk post n3 buka email baru bila nk tgk blog kawan2 buka yg email lama punya ..

♥cikmOt♥ berkata...

wat tak tau dulu la sebab lum alami masalah cm gini...tunggu dah terkena baru baca balik nanti...hahaha

syawalsimpsons berkata...

sue dah buat dah

ALoNa CintamaniszLite berkata...

dh tgk storage kat picasa.com...katanya akak punya baru guna 104mb dari 1024mb......tak sampai 11% lagi.
Sebab gambar2 kat blogspot ni mmg tersimpan kat picasa.com.
Harap2 utk masa terdekat ni takde ler masalah cenggini. seram akak tau!! hoho

Chekgu Azrine berkata...

tq for sharing ye..

Lelord berkata...

yeaaa good2 akak pun tgh cuak ni

ch@ berkata...

jap nak bookmark ini link, demi masa depan. tq kakNad.

Lizayati berkata...

Liza pun br ja jd semalam. Kena la ingat blk email lama2 nak add author tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...