28 Disember 2012

2D1N @ CAMERON HIGHLANDS | Big Red Strawberry Farm


Dah lepas check in kat Hotel Chua Gin
Kitorang rehat2 jap
Time rehat2 tu plak la hujan turun, huhu!
Dah susah hati dah ni
Cemane nak teruskan program utk petang tu
Yela, sbb bawak budak2 kan
Kalu sakit karang, lagi tambah susah hati

Elok pas Asar tu, hujan pun reda
Alhamdulillah...
So dapat la kami meneruskan program iaitu ke :
BIG RED STRAWBERRY FARM

Nampak cam dekat jek dari hotel tempat kami inap tu
Sekaliiiiii, mak aih! Atas bukit nun!
Curam plak tu
Nak tak nak, naik kereta jugak la kami
Dah la jammed!
Almaklum, ada pasar malam
3-4 kali gak round area situ nak cari jalan keluar
Sebab jalan2 berdekatan jadik 1 way, huhu!

At last, sampai gak kami :)
Seronoknya!
Sampai2 tu terus order makanan, haha!


Kami order ini :)
Wuuuuhuuuiii!
Sedapnye....! Haha!


Baby Nayli pun merasa gak makan eskrem stoberi
Takde pantang2 derr, hehe
Tapi sket jek la.. ;)


Dah lepas makan, baru ada tenaga nak jenjalan, hihi
Best nye tengok pokok yang ditanam kat sini
Menjadik sungguh!
Kat sini depa guna kaedah hidroponik

Kalu MamaZN, memang tak minat nak bercucuk tanam ni
Tapi bila tengok pokok2 hidup subur jek, seronok plak jadiknya, hihi  

MamaZN ni...
Kasik la apa2 pun, memang takkan ada punya hasil cucuk tanam
Beza dengan PapaZN
Tanah sekangkang kera belakang umah ni, PapaZN la kerjakan
Serai, kacang panjang, pandan, ubi kayu, daun kari, daun kunyit, kucai
MamaZN pandai jadik mandur jek, wakaka! =p


Pokok apa tah, lupa dah, haha!
Ditanam bawah pokok2 stoberi
Apa ye...? Tulunnnn! Lupa suda... ;)


Ni pokok anggur
Buahnya baru nak tumbuh
Comey2 jek


Tu diaaaaa aih! Pokok stoberi!
Tapi banyak yang masih muda2
Kaler hijau2 lagi...


Ku lihat hijaaaaauuuuuuu.....! ;)
Krupkrapkrupkrap kalu makan ngan sandwich ni, hihi


Sebenarnya teringin jugak nak petik stoberi sendrik
Siap berjanji bagai ngan Zakwan lagi, ajak petik sama2
Tapi bila tengok papan tanda
Terus tak jadik, huhu!
Kesian Zakwan
Lenkali ek sayang...
Naseb baek awal2 tadi dah belanja dia makan eskrem stoberi
So, dia takde la kesah sangat bila tak dapat petik buahnya ;)


Budak bawah 10tahun xleh petik, huhu =/


Kami tak jalan keseluruhan kawasan Big Red Strawberry Farm ni pun
Mana dan jek, hihihi


Otw balik tu, singgah kedai souvenir
Nampak la FM Cameron Highlands cantek2
Tapi tu la kan... Tak beli pun, huhu!
Sampai sekarang asek teringat2 jek
Padan muka, haha! =p 
 
Apa2pun, memang BEST! Yeay!
 
 

20 comments:

Gieyana berkata...

mmg mencuram kan nad..best g sini...mcm2 ada...:-)

Karisma Izzah berkata...

Wah...nampak sedap... kalau jahit felt bentuk gitu mesti sedap untu di tengok..

Felt Ideas...Felt Food Ideas...

Rozita abd rahman berkata...

dah mahal... dulu cuma rm20 utk setengah kilo..tahun 2011

masa tu kami selamba je bawak abg long yg masa tu cuma 4 thn..dah selamat bayar baru tau takkan nak tinggal anak kat luar kan? hihi.. terus dapat masuk..



meh join GA saya pulak kat sini...

http://rozita-ceritaita.blogspot.com/2012/12/contest-cerita-ita-genap-5-tahun.html

Nafisa81 berkata...

baby nayli pun teringat ingat kesedapan eskrem stoberi macam mama dia tringat FM

Zura@Iwan berkata...

dapnya Nad..adeii kak kan..dh brp kali mai CH tp x penah smpi Big Red Strawberry Farm ni..huhu...

mybe tmpt dia jauh nun atas bukit kan..x teringat nk g...inshaAllah len kali nk terjah gk..hehe

mummy_ayu berkata...

wah...bestnya..semuanya nampak best..and salad & buah..nampak sgt fresh...best!!

Ya ALya berkata...

ya sekarang nak cari fm cameron yg jenis rubber....

fm yg biasa tu dah banyak bebenor,almaklum la fm cameron RM 1 je seketol kan...tu la yg paling murah ya jumpa...tapi klu jenis rubber tu mmg mahal sikit.....

Ya ALya berkata...

ya sekarang nak cari fm cameron yg jenis rubber....

fm yg biasa tu dah banyak bebenor,almaklum la fm cameron RM 1 je seketol kan...tu la yg paling murah ya jumpa...tapi klu jenis rubber tu mmg mahal sikit.....

ADEEYA berkata...

Aaaa rindunya baby Nayli dengan Zakwan :D makin besar baby Nayli

ieyda berkata...

berstraberi anak beranak ye...lebih2 lagi nayli tu....suke2 suke...

wan nurul hezrina berkata...

nad sorry tak perasanpun ada email dr nad..tq yer ucapan takziah2..nad nurul jarang guna acc email h=gmail2...2lambat reply..alamat nurul sama jer num56 jalan teruna jaya 75250 taman bukit rambai2..tq ek..

ALoNa CintamaniszLite berkata...

Owh...tak perasan pulak ada bgtau 10thn ke bawah takleh petik, huhu..

Kalo tingin nk petik gi kat stoberi farm...ada lagi kebun yg fleksibel takde syarat pun...tp ada bangla laa dok ikut kita petik tu, hehe..

mama tisya berkata...

meriah dessert tu...nk petik strawberry mhl bangat

syawalsimpsons berkata...

padan muka tak beli FM...kikikiki..itu la klo beli dah tak egat2 kan..takpe next trip beli ye...sue pon dalam masa terdekat ni nak ke CH gak..akhirnyer tercapai hasrat mengidam nak G sana..kkakakak...kasi up lagi citer CH ni..nnt leh sue buat rujukan..

amiey lee berkata...

Sedapppppnye....teringat2 dulu masa dtg kts minum kat raju farm..sedappppp nye straberry blended dia..freshhh

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

terliur tgk menu nad..
aiskrim strawberry tu melimpah ruah..

k.eija x pernah sampai lagi Big Red Strawberry ni, tahun lepas g dekat YZ Agro Strawberry pun besh jgk..

bila tgk n3 nad ttg percutian CH ni teringat Cuti2 CH kami tp itulah k.eija ni selalu jer update n3 percutian x pernah abis..huhu..

Lily@MamaZaraZareef berkata...

Adei..teringat plak time peknenkan zara dulu siap mengidam nk makan buah stroberi yg dipetik sendiri..gigih trn naik bukit petik stroberi..hehehe..nway,nampak menggiurkn sume foods tu..wuwu..

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

tengok gambar nad..rasa nak ajak sekarang cik poji pergi CH...

kekucingkatz berkata...

pokok parsley kot Nad...nampak macam parsley tgk drpd henpon kekda nih...

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

weeee beshnyer semua nampak fresh la....terasa nk p juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...