14 November 2012

Masak-Masak | TRIFFLE Kiwi & Kismis

Sehari sebelum raya Deepavali
Tetibe rajin la pulak nak buat triffle ni
Lama dah tak buat, tetibe teringin
Bila dah teringin kena la tetibe rajin nak buat kan? 
Hehehehe...

Pada mulanya ingatkan nak deko2 dengan buah stoberi
Tapi bila belek2 harga dan tengok keadaan buahnya yang tak berapa nak elok tu
Kita tukarkan dengan buah kiwi la ;)
Menarik jugak kan?
Yang penting kena pandai main dengan warna
Baru la nampak ceria, menarik sekaligus mendatangkan selera ^_^


Nak nampak lagi meriah, kita deko dgn hirisan ceri merah & kismis ye :)


Sebenarnya ni gambar sebelum siap
Nampak cantek kan?
Pastu terus rasa serba salah
Nak letak jeli ke tak ni?
Takut karang bila tak letak jeli, nanti buah2an tu tenggelam

Pikir punya pikir punya pikir
Letak la jugak jeli stoberi tu
Takpela tenggelam pun, huhu!
Patutnya letak half dr buah tu je kan?
Bukan penuh menutupi buah2an tu kan?

Ala....
Takpe2, nanti kita kasi adjust bila nak buat lenkali =)


Bila letak jeli dia jadik camni  o__o


Takpe, takpe.. Itsookeeyy ;)
Sedap jugak =P

Okeh, ni resipi nya
MamaZN pun dapat dari Sifu Dessert Terbaik Dari Ladang :)


Bahan2:
1 tin susu cair
7 sudu besar gula
4 sudu besar tepung kastard
1/2 cawan air
kek gulung - swiss roll (perisa ikut kesukaan masing2)
jelly brand Nona (perisa ikut kesukaan masing2)
*nak cantek, amik kaler merah :)
buah2an segar (stoberi @ kiwi)
* buah2an dlm tin pun boleh - ikut suka masing2


Cara2:

[A] Layer pertama 
Susun kek gulung dalam bekas
*nak cantek, guna bekas lutsinar =)

[B] Layer kedua
1. Panaskan susu cair 
2. Masukkan gula
3. Masukkan tepung kastard yang dah dikacau dgn air
4. Kacau hingga jadi likat
5. Bila dah likat, tuangkan perlahan2 atas susunan kek tadi
6. Tunggu separa sejuk

[C] Layer ketiga
1. Masak jelly brand Nona 
(ikut arahan belakang kotak =P)
2. Dah masak, tuangkan perlahan2 atas layer tepung kastard tadi

[D] Layer keempat
Susun buah2an ikut kreativiti ^_^

Dah siap! Sejukkan dulu dalam peti ais, baru makan
Sedaaaaaappppp...!!!!! :)
Selamat mencuba!


Macam dalam entry ni, MamaZN susun buah2an dulu baru tuang jelly
Sebab tak sabar nak susun buah2an kekdahnya, huhu!
Kalu nak susun buah2an lepas tuang jelly pun boleh jugak
Tapi tunggu jelly tu separa kenyal ye!



9 comments:

kemma berkata...

tu hr raya haji buat gak mse kat kpg abg..mendapat sambutan..tp klo kat umah akk buat ..akk je yg makan even akk pon x bpe gemo sbnrnya..hehe..tu pon sbb sayang xdek spe minat..ank2 akk kurang skitla makan puding ke apa yg sejenis camtu..kira yg manis2 even pada kita manis buah je pon depa xmo makan..yg depa tau nak makan yg berat2je..haha

Myra Jay berkata...

Myra pun buat Triffle cedok dari resepi MamaTisya gak, memang sedap kan ;)

Takpe kak, lenkali nak buat tau dah la cara kan :D

JaSSNaNi berkata...

rajinnya... :) sedap nampak kiwi triffle ni..

Sidratul Muntaha berkata...

owh
mama tisya punay resepi
ahaha
mmg terbaek dari ladang betul!

ieyda berkata...

xpandai nk buat...nk buat takut xjadi triffle...nk mkn yg nad buat leh x?hihiihiii

Falsya berkata...

Sedapnyeeeeee...nak try jugak la..

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam nad..takpe la buah kiwi dah 'tenggelam'..yg penting rasanya sedap!

mamalieyna berkata...

sedapnye.. harus try jugak suatu hari nnti ni..hehe~ ntah bila ntah..hee~

UmmiQusyairi berkata...

Kita dah buat last week.. follow step by step.. Alhamdulillah jadi..
Hehe,,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...