17 November 2012

Masak-Masak | DURIAN CREPE (Resipi)

Weekend ni hajat di hati nak buat durian crepe
Ntah jadik ntah tidak
Tapi itula plan asal utk hujung minggu ni ;)

Sebelum nak mula
Sebuk la google2 cari resipi
Macam2 versi pun ada
Ada yg guna santan, ada yang tidak
Ada yg guna 1-2 jenis tepung
Ada yg guna 2-3 jenis pulak
Macam2 la..
Apa2 pun, ikut kehendak sendri nak ikut yang mana
Kalu MamaZN, dah tentu2 la cari yg paling mudah 
Hehehe...

Ni MamaZN copy dari sini (mintak halal ye kak!)


RESIPI DURIAN CREPE
 
Bahan2:
3 sdt gula halus
3 sdt tepung ubi
1/2sdt tepung jagung
1/2 sdt tepung gandum
1/2 sdt butter - dicairkan
4 biji telur
95ml air
1 sdt esen vanila
 
 
Cara2:
 
1) satukan gula halus, tepung ubi, tepung gandum & tepung jagung
2) masukkan butter yang dicairkan
3) pukul sedikit telur, campurkan dalam bekas tepung
4) masukkan air & esen vanila
5) panaskan non-stick pan.
6) tuang sesenduk, gelek non-stick pan agar bancuhan tepung menyeluruh. 
Adunan tepung agak2 tak terlalu nipis dan tak terlalu tebal.
Masak 1 pemukaan saja.
 
Ni resipi utk crepe nya sahaja
Intinya tu whipping cream & durian

Kasi pandai buat durian crepe dulu
Baru bleh cuba dengan inti2 lain utk akan datang ;)

Ya Allah, moga2 jadik la durian crepe ku ini, Aminn ^_^

p/s:
Apa2pun, kita pi cari durian dulu..!!!!! =P

Dah pi cari kat Carrefour Alamanda aritu
Tapi PapaZ tak puas hati, huhu!

6 comments:

Liza berkata...

Hurm.. mau kena upload bila siap nanti. Tak pernah rasa camna rasanya..

Mamamya berkata...

good luck nad... :) akak dah bagi tips kat fb.

suhaina laui. berkata...

sedap nyer...dh beli durian baru ni tp xdan nk buat la akif mkn ;)

Myra Jay berkata...

Bila buat sendiri, sure puas hati makan.. :)
Tak sabar nak tengok hasilnya :D

mamalieyna berkata...

Waa siap buat sndiri dh ha..k.eina gk ketinggalan tak rasa2x lg..slmt mccuba

Ibu Lala berkata...

cuba jgn x cuba. sedappp...nanti upload gambar je klw berjaya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...