30 November 2012

Masak-Masak | DURIAN CREPE (Kali Ke-2)

Banyak aci ngelatnya, hehe
Tak guna non stick pan, tak guna whipping cream yg betul
Rasa tetap sama, tapi rupanya tak berapa ada

Jadiknya, gigih la laki bini ni mencari non stick pan kat Tesco, hihi
Keesokkan harinya pulak 
Pi cari whipping cream kat Cold Storage Alamanda


Petang tu tunggu budak2 ni tido, baru la mulakan misi
Aritu guna resipi yang ini
Tapi kali ni guna resipi yang lain pulak
Nak buat crepe ni kan banyak versi resipi
Cuba la satu2 kalu rajin, hehe


Not bad! Baru la puas hati, hehe


Ni isi kat dalam... Durian lagi banyak dari krim, hihi
(memang disengajakan =p)


Bagi MamaZN, resipi kali kedua ni agak menjadi la
Plus, bau hanyir telur tu kurang ;)
Resipi sblm ni guna 4 biji telur, mmg rasa mcm buat telur dadar
Resipi kali ni, just nice! ;)

Resipi bulat2 di copypaste dari sini ;)
Mohon share ye Kak Lia! :)



DURIAN CREPE

sumber : DAPUR KAK ZU @ semanis gula

BAHAN BAHAN

20 gm tepung gandum
20 gm tepung ubi
10 gm tepung jagung
10 gm tepung kastard
1 biji telur
1 sudu kecil minyak masak
1 sudu besar gula halus
40 ml susu cair
150 ml air
kaler kuning lemon
perisa durian ~ pilihan

CARA CARA

Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk ,  sebatikan dan tapis
Lengserkan kuali dengan butter.
Ambil sesenduk kecil dan tuang ke dalam kuali non stick ( tak melekat ) dan layangkan kuali agar ianye menebar dengan tipis. Masa kite menebar tuu lebihan adunan boleh di keluarkan supaya crepe tak menjadi tebal. Buat crepe setipis yang boleh ye.
Masak menggunakan api yang kecil
Masak hingge crepe mengering dan tak perlu di terbalikkan.

FILLING
200 gm non dairy whipping cream ~ putar hingge kental
Isi durian secukupnye.


p/s:
Sedapnya!
Bila dah 2x buat ni
Rasa2nya memang save $$$
Sebab dah buat 2x maknanya dah save RM40!
Banyak tu! ;)


16 comments:

♥cikmOt♥ berkata...

bilalah rajin nak buat ni...
kena beli kuali non stick dulu ni...
hahaha

Sue-Rya Qistina berkata...

rajinnya buat. saya skang ni mmg x brp nak ke dapur sgt. mabuk n loya teruk!

mama tisya berkata...

wah dh 2x try ye..bgs2..akak sbb bkn penggemar durian sgt so order je la kalo sesekali terliur..hehee

MRS. K berkata...

cer kasi try test.. kalau i cakap okey boleh buat niaga.. ngeeee

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

Wah melimpah isi durian dia..mmg sedap..

k.eija buat hari tu w/pun guna 6 biji telor nad xde la rasa mcm telur dadar sbb kita letak santan n esen vanila.

ohh resepi ni ye yg nad bgtau suruh try, tq sharing, lebih kurang mcm resepi yg adik ipar k.eija buat cuma dia tambah 1 jenis tepung lg tepung pau.., mmg nnti k.eija nak try buat lg sbb whipping cream byk lebih..

betul tu buat sendiri lg puashati n save drpd beli..

Falsya berkata...

buat sendri lagi puas hati kan nad..nak letak byk ke nak kecik ke, semua boleh..nie kat luar beli 10hengget halus2 jer..sekali ngap je..

ieyda berkata...

kalau wat kali ke tiga, dah kene jemput rakan2 blogger ke rumah nad. Untuk bagi rasa...hihihiiii
pastu leh lah wat bisneskan...

Gieyana Muhamad berkata...

bestnyer..x dpt measa lg kak G nih...nk buat bila ler ntah..:-)

Adlin ✿ Mama Of 3K ✿ berkata...

kan buat sendiri lagi berbaloi baloi ..sama la kita uat pun inti durian isi lebih dr krim hehehe

Lynn Hamzah berkata...

fenomena durian crepe tak habis2 lagi...hehehehe...

*∽ IZAN ∽* berkata...

Wah Nad!!! jeles jelesssss!!

K.Izan pun ada cilok durian dari kampung buh dalam freezer tak sempat buat apa lagii.. menarik nih!! tumpang tengok resepi jugakk ekkk!!

eima berkata...

sedap sgt ke crepe tu ..sampai org ramai buat pastu asek dok beli je ... aku tak de keinginan nk merasa punn.... burger bakar dulu pun sama sampai skrg aku tak try ...

zh-ena berkata...

byk guna tepung erk

zura_habib berkata...

beza la bahan ngan sy wat...pastu tebal giler sy wat...nyum nyum

Jue a.k.a Ibu 2F berkata...

bila kita nak buat jugak nie...
nyum2 memang save kan buat sendiri dari beli ...

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

wah rajinyer nad..ni mmg betol2 suka durian crepes ni hikss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...