20 November 2012

DURIAN CREPE Hasil Air Tangan Suami Isteri :)



Petang Sabtu lepas dah pi jenjalan kat AEON Bukit Tinggi
Masa utk melaksanakan misi, hihihihihi... ;)
Sanggup tu pi cari deghiyan (durian) kat AEON, hehe
Beli la yang 3 peket RM10
Punya la kami laki bini menahan diri dari mencilok seulas dua, haha!
Sanggup tu!
Sebab durian crepe punya pasal ;)

Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim
Lepas solat Zohor, lepas budak2 ni dah ketiduran
Baru la misi bermula

Yang bini campurkan bahan2 utk kulit crepe
Yang laki panaskan kuali nak buat kulit crepe 
Bila dah settle sume, tang filling sama2 buat
Memang sehati sejiwa betul la, haha! Puiii!  =)


Maka jadikla seperti ini...


Dapat la 9 ketul
Yang bini makan 4 setengah ketul
Yang laki makan 4 setengah ketul jugak

Rasa???
Ok, not bad
Cuma rupa tu tak berapa menjadik
Tak jadik macam bantal - empuk2, montok2 ;)
Tapi jadik macam selimut, haha!
Tapi utk 1st timer, kira ok la kan? Hehe
Pasni bleh la buat lagi
Kasik perbaiki apa yang patut
:)

Memang banyak kekurangan pun
Sepatutnya guna non stick pan, tapi kami guna pan biasa
Sepatutnya nipissssss, tapi kami aci ngelat, hihihi
Sepatutnya guna whipping cream yang dah dipukul jadik kental
Tapi kami aci ngelat lagi guna whipping sedia ada
Memang banyak kekurangan dan kami tau
Tapi disebabkan naaakkkkk sangat mencuba buat
Itu yang jadik rupa gitu tu, hehehehe


Resipi bleh TERJAH SINI
Kat entry tu ada beberapa link utk resipi durian crepe jugak :)


Dalam peti ais ada durian lagi ni
Papa, weekend ni amacam?
Ada bran?
:)


17 comments:

Myra Jay berkata...

Rajin buat Durian crepe, bila buat bersama ni sure bertambah sedap ;D

MRS. K berkata...

aah kena buat crepe die nipis baru sedap takde la rasa tepung je lebih.. huhuh

♥cikmOt♥ berkata...

wahh...terbaikkkkkkkk...bila nak jadi jiran ni...hahaha

Gieyana berkata...

bestnyer..akhirnyer buat sendiri yer..Kak G ritu x sempat nk beli psl tummy dh full..ekekeke..:-)

Adlin ✿ Mama Of 3K ✿ berkata...

kita patut guna whipping cream non dairy cari satu jusco x jumpa last2 guna yg berdairy tu x bape nk halus tu.. patut la mengerutu pakai kuali biasa eyh .. kalau guna non stick cantik tu ..

guna santan x bape nk licin ..guna 3tepung tu ok cantik ..

Aisyah Husaini berkata...

wahhhh seronok teringin nak mencuba tapi keberanian tak ada ha ha ha..nanti nak try la ikut resepi mamazn. ok la tu not bad 4 first timer : ) sy lg la 1 hape pun tak reti ha ha ha

Falsya berkata...

rupe xpenting nad..rase tuh penting..adehh, bile la nak tercapai hasrat wat durian crepe nie..niat dh ade dh..hehe

JaSSNaNi berkata...

amboiii.. sehati sejiwa sungguh.. :) bagos tu.. minat sangat kan.. apa salahnya wat sendiri kan..

Sue-Rya Qistina berkata...

hmmm..skang ni musim durian creepe kan. saya mmg x sempat la nak buat creepe ni. sbb ape tau. dah nama pun hantu doyan, mmg doyan tu dah 'selamat' dimasukkan dlm perut ni. hahaha

mummy_ayu berkata...

wah.dah try dah..ok la tu..Ayu pun nak try gak la nanti..

Salmi Khairil berkata...

nyummy nampak ok jer menjadi..

Alycia berkata...

amboiii.. dh bole buat bisnes dah ni hehe..

Norhaizan hakim berkata...

Durian crepe lagi!
pagi tadi nampak ada org jual durian tepi jalan..kunun nak beli..datang tengahari..laaaa..dah tak der...bukan rezeki.
Kak zan batch 83/87,sekolah tu baru bukak 2 tahun ketika tu..dah lama my dear..nad belum lahir kut!

angahMia berkata...

wahhh! terbaik la kak nad :)

ieyda berkata...

nad, nak copy resepi ni leh x?nk try wat kat umah. xcukup lah beli.baik wat sendiri leh makan banyak

wan nurul hezrina berkata...

wahhhhh boleh buek sendiri.,.tabikkkk.nak buat jugak tapi mmg kena bagi budak berdua tuh tidolah dulukan??

nad kenapa ingredient durian crepe2 di blurkan?hehe

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY berkata...

sedapnye, xpelah nad yg penting ada usaha nak mencuba kan, practise makes perfect..

mlm ni adik ipar dah ajak buat durian crepe sama2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...